Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.

Tam Görünüm: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3
Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi

Yıl 2001

Hakan Kırkoğlu


Astroloji'de böyle bir teori olduğunu öğrendiğimde daha Burç dergilerine bile yazı yazmıyordum. Cordelia Mansall'ın Astrology Workbook kitabındaki bu özel bölüm her ne kadar ilgimi çok çektiyse de tam olarak bir yerlere oturtamadım, kuşkusuz o zaman çok daha bilgisizdim, yıl herhalde sanıyorum 1986 idi. Harmonik Teorisi tilkinin kürkçü dükkanına dönmesi gibi aslında her sorgulayan astrologun incelemesi gereken bir konu, öncelikli bir bölüm. Çünkü harmonik teorisi Astroloji felsefesi için yoksa her şey buradan mı kaynaklanıyor diye sordurtan bir konu.

Nereden başlamalı, nasıl hareket etmeli emin değilim ama bu teorinin yaratıcısı bir İngiliz astrolog, düşün adamı John Addey. Addey (1920-1982) hayatının son ama en verimli bölümünü geçirdiği felç sonucu yürüyen iskemlede geçirmiş, sanırım bu yetersizlik onu böylesine beyinsel olma yoluna ötelemiş. Addey'in Astroloji ile ilk tanışması 1946 yılında Astrological Lodge of the Theosophical Society'yi (Madame Balavatsky'nin kurmuş olduğu Teosofistler grubu) ziyaret ettiğinde gerçekleşiyor. Orada Charles Carter'la tanışıyor ve Faculty'nin eğitimini alıyor. John Addey aynı zamanda İngiliz Astroloji Derneği'nin (Astrological Association of Great Britain) kurucuları arasında.

Addey şöyle diyor: "Tüm Astroloji kozmik periyotların harmoniklerine dayalıdır." Addey'ın kafasında şekillendirdiği bu yaklaşımın arkasında ise Yunanlı filozof Pisagor'un Sayılar Teorisi yatmakta. Bu çok iddialı söze yakınlaşmamız için harmonik kavramı üzerine yoğunlaşmamız gerekir. Nedir harmonik, 2. ya da 5. harmonik ?

Belki bunu daha anlaşılır kılmak için canlı bir örnek verebiliriz. Şimdi bir keman teli düşünün. Bu teli ortasından çekip bıraktığınızda meydana gelen titreşim bir ses, farzedelim ki bir nota verecektir. Eğer aynı telin bu kez ortasını parmağınızla tutar ve sadece tuttuğunuz yerle telin başlangıcından olan yerin ortasını titreştirirseniz, ilk duyduğunuz sesin bir harmoniğini elde edersiniz. Bu durumda ses bir oktav daha yukarı seviyede titreşicektir. Peki aynı şeyi Zodyak'a uygularsanız ne elde edersiniz ? Örneğin 360 cmlik (360 derece gibi) bir teli aldığımızda (bunun sizin doğum haritanız olduğunu düşünmeye çalışın) eğer bu teli tam ortadan tutup titreştirirseniz 2. harmoniğinizi duymuş olursunuz. Unutmayın bu durumda 0 derece Koç burcu ile 0 derece Terazi üst üste gibi düşünülebilir. Başka bir anlatımla her bir 180 cmlik (180 derecelik) tel aynı sesi, aynı titreşimi verecektir. Eğer telinizi 120.cm'den ve 240.cmden sabitler ve aradaki her bir parçayı titreştirirseniz duyacağınız ses ilk sesin (natal haritanın) 3. harmoniği olacaktır. Bu durumda da 0 derece Koç, 0 derece Aslan ve 0 derece Yay üst üste binmiş gibi düşünülebilir.

Bu tür bir yaklaşım bize ne kazandırıyor peki? Doğum haritasının kendisi dururken, harmoniklerine ne gerek var ? Çok gerek var çünkü harmonik haritaları incelediğiniz de her bir evrensel oktavın (sayılar) haritanızda nasıl bir titreşim yarattığını daha net görebilirsiniz. Natal haritanızda göremediğiniz bazı açı kalıpları daha üst titreşimlerde görülebilir. Diğer ilginç bir yön ise kuşkusuz sayılar teorisinin (bu numeroloji olarak da değerlendirilebilir) Astroloji'nin temel çatısını kurduğunu görmüş olmamızdır. Astroloji'de kullanılan açılar da harmonik teorisinin sonuçlarıdır. Bildiğiniz gibi 1. harmonik telin aynı noktası, gökharitasının aynı noktasıdır yani birleşme açısıdır. 2. harmonik karşıt açıdır. (0 derece Koç-0 derece Terazi gibi)

Bu durumda aşağıdaki tabloyu elde ederiz.

1. harmonik (doğum haritası) Birleşme 0

2. harmonik Karşıt 180

3. harmonik Üçgen 120

4. harmonik Kare 90

5. harmonik Quintile 72

6. harmonik Sekstil 60

7. harmonik Septile 51,4

8. harmonik Yarım kare 45

9. harmonik Novil 40

Bu durumda örneğin biz iki gezegen arasında 90 derece olduğunu söylediğimizde aslında bu iki gezegen arasında 4. harmonik ilişkisi olduğunu ve bu iki gezegen arasındaki titreşimin ya da çıkardıkları sesin 4. harmonik sesi olduğunu görebiliriz. Bu çok önemli, yine benzer biçimde bir harita içindeki konumların 4. harmonikte nasıl şekillendiğini görmek istersek yani o haritanın kare açıyla olan ilişkisini görmek istersek tüm haritanın 4. harmoniğine bakabiliriz. Diğer bir anlatımla 4. harmonik harita doğum haritasının kare açı ilkesine göre nasıl titreşim verdiğini söylecektir. Kuşkusuz bu durumda her bir harmonik haritanın kendi eylem alanı, ifade alanı vardır diyebiliriz. Kuşkusuz bu bağlamda sayılar teorisi bize önemli içerikler sunacaktır çünkü sayılar teorisi bize yapısal olarak 4. harmoniğin 5. harmonikle olan farkını da kendi felsefesinden aktarmaktadır. Böyle olunca sayılar teorisinin (bu noktada konu çok genişleyip dağılabilir) açılara ya da harmoniklere ilişkin temel verilerini aktarabiliriz. Aşağıdaki tabloda bunu özetlemeye çalıştım:

Sayı/harmonik/açı Numerolojik karşılığı Özgül Anlam

1/1/birleşme Güneş, Tanrı, Insanın yaratılışı, erkil ilke, bilinç Varoluş, birlik, başlangıç noktası

2/2/karşıt Ay, feminen ilke, bilinçaltı Erkil ve dişil prensipler,karşıtlık,kutupsallık, ruh ve madde, uyum arayışı

3/3/üçgen Jüpiter, baba,anne ve çocuk Ruhsallık, kutsal üçlü, kendiliğinden oluşan

4/4/kare Dünya, kuruluş, temel Çaba, kuruluş mücadele, maddi hale geçirme

5/5/Quintile Merkür, beş duyu, değişim ve dengenin bozulması Insani yetenekler, şekil haline getirme, kalıplar yaratma

6/6/sekstil Venüs, işbirliği, mükemmellik, ruh ve madde bütünlüğü Evrensel sevgi, anlayış yaratma, bir araya getirme

7/7/septile Neptün, Okült, gizli, gizemli, mistik, ruhsal Din duygusu, ruhsal bütünlük arama ihtiyacı, bizi harekete geçiren ruhsallık

8/8/yarım kare Satürn, çaba, materyalizm, dayanıklılık Meydana getirme, amaç, deneyimle öğrenme ve ruhsal olanı maddi olarak ortaya çıkarma

9/9/novile Mars, son, vücutsal, entelektüel ve ruhsal değerlerin bir arada olması, tek yönlülük Mutluluk arayışı, arzu, bizi nelerin harekete geçirdiği

Bu çok kaba özetin ardından, belirli harmonik haritaların kendi özel titreşimlerini de daha rahat görebiliriz. Kuşkusuz doğum haritanız dışında bazı harmonik haritalarınızın diğerlerinden daha güçlü olduğunu görebilirsiniz. Bu güçlülük o harita içindeki açısal bağlantılar, açı kalıpları ve kesinliği ile ilişkili olacaktır.

Harmonik teorisi ile ilgili bilgilerini uygulayanlardan diğer bir isim de David Hamblin. Hamblin Harmonic Charts adlı kitabında özellikle belirli harmonik haritalar üzerinde yoğunlaşmış ve 4., 5. 7. ve 9. harmonik haritalara değinmiş, kuşkusuz siz belki diğer harmonikleri de ele alabilirsiniz ama Hamblin'in yaklaşımında bu temel harmonikler şöyle özetlenmiş:

Mücadele ve Eylem 4. Harmonik

Kişinin dış dünya ile savaşımı, eksiklikler ve bu eksiklikleri nasıl ortadan kaldırdığı bu harmonik haritada görülebilir. Zaten dikkat ederseniz natal haritada birleşen, kare ya da karşıt duran gezegenler 4. harmonik haritada yan yana geleceklerdir. Eğer 4. harmonik haritada çok sayıda kare açı yer alıyorsa bu kişinin agresif ifade tarzının çok güçlü olduğunu gösterir. Bu bakımdan güçlü bir 4. harmonik hırslı ve çaba sarfeden kişileri gösterecektir.

Yaratıcılık ve bir araya getirme 5. Harmonik

Kişinin kendi yarattığı stil, biçim ve yaratıcı unsurlar bu harmonik haritadan izlenebilir. Eğer 5. harmonik güçlü ise bu kişi özellikle zihinsel açıdan aktif, birbiriyle bağlantısız gibi görülen şeylere bir form katarak yaratabilen yapıdadır. Bu kişiler kaostan düzen yaratan hatta bu alanda obsesif davranış biçimleri gösteren karakterde olabilirler. Bu harmonik haritadaki zorlayıcı açılar bu itilimin çok daha fazla olduğunu gösterecektir.

Ruhsal açıdan Yönelim 7. Harmonik:

7. harmonik kişiyi ilhama sürükleyen temaları anlatır. 7. harmonik harita nelerin kişiye ruhsal bütünlük sağladığını ve onu ruhsal olarak nelerin harekete geçirdiğini gösterecektir. Eğer 7. harmonik haritanız güçlü ise hareketli bir hayalgücü ve mistik eğilimler görülebilir. Bununla birlikte bu harmonik harita sizi gerçeklerden kopararak aşırılıklara da (kontrol dışı fantaziler) yöneltebilir. İncelemeler güçlü 7. harmonik harita sanatçılar ve yazarlarda fazla rastlanırken seri katillerde de olduğu görülmüştür.

Mutluluk Arayışı 9. Harmonik:

Bu harmonik 3X3'ten dolayı uyum, mutluluk, rafine olmuş özellikler gösterir. 9. harmonik sizi mutlu eden kaynakları, hangi konuların çekici geldiğini gösterecektir. Bu harmoniğin psişik güçlerle de ilgili olduğu, bu gücün kendiliğinden (3 ilkesi) oluşu doğal bir sonuç olduğunu göstermektedir. Rudolf Steiner, Uri Geller ve Edgar Cayce örneğin güçlü 9. harmonik haritalar gösterir. Benzer biçimde 9. harmonik güçlü ise kişi başkalarına karşılıksız hizmet, yardımseverlik örneği de gösterebiliyor ve bunu kendi bütünlüğü için yapıyorlar.

Kaynaklar:

Harmonic Charts, David Hamblin, Aquarian, 1983

The Astrology Workbook, Cordelia Mansall, Aquarian, 1985

Félicé

Güzel bir makale,eklediğin için teşekkürler Beyhan.Daha önce bu yazıyı okuduğumda,astrocomda harmonik haritalarıma bakmıştım.Bir seçenekte 10 tane harmonik harita veriyor(nine harmonic harita),onu anladımda;birde harmonic chart yazan bir seçenek var.Orada tek bir harita çıkıyor.Mesela bunda 16.harmonik yazıyor.Bu ne anlama geliyor bilen var mı acaba?

Félicé

Félicé FilosoFo Yazılan:Güzel bir makale,eklediğin için teşekkürler Beyhan.Daha önce bu yazıyı okuduğumda,astrocomda harmonik haritalarıma bakmıştım.Bir seçenekte 10 tane harmonik harita veriyor(nine harmonic harita),onu anladımda;birde harmonic chart yazan bir seçenek var.Orada tek bir harita çıkıyor.Mesela bunda 16.harmonik yazıyor.Bu ne anlama geliyor bilen var mı acaba?

Bu soruyu 2008 Kasımda sormuştum. Yeniden soruyorum, belki bilen vardır? mıdır
Çok ilginçmiş.Nedir nasıl yorumlanır bu konuda bilgisi olan var mı? İngilizce bir kaç makaleye rastladım ama çeviri konusunda pek iyi sayılmamgülücük)
Félicé FilosoFo Yazılan:
Félicé FilosoFo Yazılan:Güzel bir makale,eklediğin için teşekkürler Beyhan.Daha önce bu yazıyı okuduğumda,astrocomda harmonik haritalarıma bakmıştım.Bir seçenekte 10 tane harmonik harita veriyor(nine harmonic harita),onu anladımda;birde harmonic chart yazan bir seçenek var.Orada tek bir harita çıkıyor.Mesela bunda 16.harmonik yazıyor.Bu ne anlama geliyor bilen var mı acaba?

Bu soruyu 2008 Kasımda sormuştum. Yeniden soruyorum, belki bilen vardır? mıdır

bu konuda bilgim yok malesef.
Sayısal anlamıyla kırk tamamlanmaya, deneme altında kalmaya, testlere işaret eder. Kültürümüzde kırkı çıkmak sık kullanılan bir ifadedir. Yeni doğan bir bebeğin kırkıncı günü, ölünün ardından kırk gün geçmesi İslam inancında önemli yer tutar. Kırk ayrıca “çok sayıda” anlamına da gelir. Kırk kere söylemek ya da kırk gün, kırk gece yapılan törenler gibi. Bir de Ali Baba ve Kırk haramiler vardır.

Soyadımın kökeninde yatan anlamı araştırmadım ancak sanırım çok sayıda anlamına geliyor olabilir. Astrolojik açıdan da 40, 9. harmonike işaret eder ki, bu novil açıya denk gelir. Ne ilginç ki, doğum haritam dikkat çekici bir 9. harmonik haritaya işaret ediyor. 9. harmonik harita kişinin mutluluğu nasıl bulduğunu ve evrenle nasıl bir uyum içinde olduğunu gösterir. Çünkü 9 sayısı kozmosa yani evrene işaret eder. 1 sayısı yaratıcıyı, ortada yer alan 5 sayısı akıl sahibi insanı (5. harmonik zekanın organize kullanımı) gösterir. Güzel bir eşzamanlılıkla, farkında bile olmadan, bir arkadaşım doğum günümde “Evren: Görsel bir rehber” adlı bir kitap armağan etti.

Hayat kırkında başlar mı bilemem ama insana yaratıcı farkındalıklar getirdiğine eminim. İnsan otuzunda, Satürn dönüşünün hemen ertesinde oldukça sarhoş, hayatının yeni farkında olabiliyor. Ancak kırkına geldiğinde kendini daha emin ve yaptıklarının gücünde bulabiliyor. Astrolojik olarak 42 yaş civarında önemli gezegen dönüşleri gerçekleşir. Neptün’ün kendi yerine karesinden sonra Uranüs’ün kendi konumuna karşıtlığı Satürn’ün de kendi konumuna karşıtlığı ile yüksek bir enerji alanı yaratırlar. Çoğumuz 40-42 yaşları arasında kendi potansiyelini gerçekleştirme yolunda büyük çabalar harcarlar ve süregelen kalıpları ve sosyal şartlanmaları aşarak gerçek doğalarına yönelmek isterler. Bu bakımdan 9. harmonik haritada görülen açılar çok önemli ipuçları verirler. İfade ettiğim gibi 9. harmonik kişinin çevresiyle uyum içinde, evrenle olan işbirliğini mükemmel şekilde anlatırlar. Zira 9, uyumu ve mükemmeliği anlatan 3 sayısının karesidir.

Yine ilginç bir tesadüf (?) bu yıl ilerletilmiş haritamda Güneş, 9. harmonik haritamdaki konumuna, yani 0 derece Koç burcuna ulaştı. Aşağıda 9. harmonik haritamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

[Resim: 40.gif]

Bu haritada hava elementinde Neptün/Kiron-Ay düğümü-yükselen burç/Şans noktası arasında kurulan bir üçgen iki ayrı uçurtma kalıbına işaret ediyor. Bu uçurtmanın bir apeksinde Işıklar (Güneş/Ay) ve diğer apeksinde Uranüs var. Güneş/Ay Uranüs’le üçgen açıda. Belki astrolog olmamında yatan nedendir, Uranüs enerjisi bana en büyük keyfi ve mutluluğu sağlamıştır. Bu enerjiyi çoğu kez derslerde deneyimlemişimdir, yeni bir buluş heyecanı sanki evrensel enerjilerle konuşma imkanı verir, astrolojik bilgi akıcı bir biçimde akar ve kendinizi bir farkındalık şelalesinde gibi hissedersiniz. Siz de mutluluk kaynaklarınızı görmeniz için 9. harmonik haritanıza bakmalısınız.

Bu enerji bana o kadar çok şey yaptırdı neredeyse tüm hayatıma damgasını vurdu. Hayatım hep yeni şeyler yapmak (yeniay kişi olmamın yanında) – 9. harmonikte Işıklar Koç’ta, başkalarına yollar göstermek, varolan kalıpları ve sınırları aşmakla, kendi kariyerimi de dönüştürmekle geçti. Durmadan yeniyi arar, kendimi yenilerim. 9. harmonik haritada Pluton’un ışıklarla karesi ve Jüpiter/Satürn birleşimi ile üçgen açıda kalması bu yenilenen enerjiye güç ve arzu katıyor. Kuşkusuz ay düğümlerinin de ışıklarla bir arada olması işin içinde kişisel gelişim ve karmik yönelimlerin de olduğunu gösteriyor.

Şimdi ulaşabildiğim bu yeni dönemeçte çok şeyler yaptığımı daha rahat görebiliyor ve ufuklarımı tazeliyorum. 80’li yılların başında çalışmaya başladığım Astroloji’de genç yaşlarda dergilere yazılar yazmaya başlamış, hatta 23 yaşında Astroloji Zamanları kitabını yazmıştım. Ne cesaret! Yüreğimin sesine o kadar açığım ki, hayatın zincirlerini birer birer kırmaya başardım. Bu deli cesaret sayesinde başkalarına ilham verdim, örnek oldum. Hiçbir zaman da kolayı kabul etmedim, büyük deneyimler kazandım. Bu tecrübeleri şimdi hem öğrencilerime aktarıyor, hem de bana danışanlara rehberlik etmeye çalışıyorum.

Bu öyle bir Uranüs yolu ki 90lı yıllarda ülkemizde pek çok kişinin farkında bile olmadığı bir alanda kendi başıma Astroloji eğitiminin ufuklarının ne kadar geniş olduğunu görerek, o zamanlar bir çok kişinin gerek bile duymadığı bir disiplinden geçtim. Varolan bilgilerimi sağlamlaştırdım. Ancak bilgi tek başına bir anlam ifade etmediği gibi, başkaları ile paylaşmak ve deneyimle birleştirmek, belirli bir hayat görüşü içerisinde yoğurmak, süzgeçten geçirmek ve kalpten hissetmek gerekir. Bu heyecanı çok kişiyle paylaşarak farkındalık getirmeye çalıştım.

Tahmin edersiniz ki Astroloji belki bir düzine yaşama sığmayacak kadar büyük bir bilgi ve ve aynı zamanda ruhsal gelişim getiren bir kaynaktır. Siz geliştikçe o da gelişir ve kendi kendinizi dönüştürmeye başlarsınız. Bu nedenle öğrencilerime her zaman kısa sürede beklenti içinde olmamalarını ve bunu bir yaşam yolu olarak görmelerini istedim. Her kişi kendi gelişim ihtiyaçları, kendi hayat yolu içinde katkılar getirebilir, yeniden yeniden doğabilir. Ancak gerçek gelişim kendinize doğru olmakla, doğru durmakla sağlanabilir. Astroloji yapay bir bilgi değildir, siz kendinizi bildikçe anahtarınızla yeni kapılar açmaya başlarsanız, en büyük kapıda kişinin kendisine açılan kapı değil midir?

Astroloji öğrenen kişi bundan ne kadar fayda sağlayacağım, hemen bir şeyler yapmalıyım duygusu ile hareket ederse hiç farkında olmadan, başta kendisine ve çevresine önemli zararlar vermeye başlayabilir.

Hayatın akışı içerisinde zorlamalarla bir yere varılmadığını, Astroloji’nin sunduğu bilgileri kendi gelişimimizin bir parçası olarak görebilmeliyiz. Eğer kendi kendimize olan yolculuğumuzda bu evrensel ilkelere uyabilirsek, aslında bizi en mutsuz ve çaresiz kılan şeylerin bile yolumuz üzerinde çok önemli görevleri olduğunu görebilir, farkedebiliriz.

Yol gösteren herkese teşekkürler, selamlar.




R. Hakan Kırkoğlu

Félicé

HARMONİK HARİTALAR

Harmonik haritalar natal haritanın derinlikleri/psikolojisi ile ilgili ek bilgiler edinmek için kullanılır. Bu haritaların kullanımı ile bireyin kişiliği hakkında sadece natal haritanın yorumlanması ile ulaşılabilecek bilgiden çok daha fazlasının elde edilmesi mümkün olur. Ancak harmonik haritalar tek başına anlam ifade etmez, mutlaka natal harita ile birlikte değerlendirilmelidir.

Harmoniklerin kullanımı yeni değildir. Hint astrolojinde de Batı astrolojisinde de her zaman kullanılmıştır. Orta noktalar, kompozit haritalar gibi nispeten yeni olarak değerlendirilebilecek uygulamalara karşın harmonikler yeni bir şey sunmaz, sadece mevcut prensiplerin çok daha geniş bir alanda incelenmesini sağlar.

Harmonikler açılarla ilgilidir. Geleneksel astroloji yaklaşımında en önemli açı “kavuşum”dur. Natal haritada iki planet kavuştuğunda aralarındaki ilişki “Birlik(bir olma)” yı simgeler. Zorlayıcı olarak değerlendirilen açı kalıpları, kare, karşıt ve 45’lik (135’lik de bu gruba girer) tir. Karşıt açıda bir planet diğerinden 180 derece(360 * 1/2), karede 90 derece(360 * 1/4) , 45’likte (360 * 1/8)ve 135’likte(360 * 3/8) derece uzaklıktadır. 4= (2*2), 8= (2*2*2) olduğuna göre bu açı kalıpları “İkilik” doğası ile bağdaştırılabilir. “İkilik” , doğası gereği gerilim, zıtlaşma, rekabet, zorluk ve çaba ile ilgilidir. Üçgen açıda iki planet arasında 120 derecelik(360 * 1/3) uzaklık vardır. Dolayısı ile üçgen açı “Üçlük” prensibinin bir temsilcidir. “Üçlük”, uyum, zevk alma, keyif ve rahat akış ile ilgilidir. Son olarak karışık yapıda açı kalıpları vardır: sekstil (60 derece,360* 1/6), yarı sekstil(30 derece,360* 1/12) ,quincunx (150 derece,360*5/12) gibi. 6= 2*3, 12= 2*2*3 olduğu için burada hem “İkilik” hem de “Üçlük” prensipleri geçerlidir. Keyifler için mücadele ya da zorluk ve zıtlaşmalardan keyif alma söz konusu diyebiliriz.

Son dönemde bazı astrologlar kintil (72 derece, 360* 1/5) ve bi-kintil(144 derece, 360*2/5) açıları da natal haritada değerlendirmeye başlamışlardır. Bu açılar “Beşlik” doğasını taşır. “Beşlik” doğası nedir ve “İkilik” ve “Üçlük” ten farkı nedir ve açısal incelemeler nereye kadar sürdürülmelidir? Bu noktada insan beyninin sınırlamaları ile karşı karşıya kalınır. Tek bir kağıt üzerinde bu kadar bilginin değerlendirilmesi çok zordur. Bu nedenle her prensip için harmonik haritaların tek tek değerlendirilmesi daha uygundur.

Harmonik harita nasıl çizilir? 360 derecelik zodyak dairesi eşit parçalara bölünür ve her bir parçaya sanki dairenin bütünüymüş gibi davranılır. 5. Harmonik harita(H5) için daire 5’e bölünür, 7. Harmonik(H7) için ise 7’ye bölünür ve bu şekilde devam eder. Örneğin H5 haritada 0 derece Koç’tan başlandığı düşünülürse, 0 derece Koç’tan 12 derece İkizler’e kadar 1.segment, 12 derece İkizler’den 24 derece Aslan’a kadar 2.segment, 24 derece Aslan’dan 6 derece Akrep’e kadar 3.segment, 6 derece Akrep’ten 18 derece Oğlak’a kadar 4.segment ve 18 derece Oğlak’tan 0 derece Koç’a kadar 5.segment olarak bölümlenir ve her segment 72 derecedir. Her 72 derecelik segment 360 derecelik Zodyak dairesi gibi değerlendirilir. Bu demektir ki segmentler içindeki açısal uzaklıklar 5 ile çarpılmalıdır. 0 derece Koç’ta bulunan bir planet 5 ile çarpıldığında yine 0 derece Koç’ta yer alacak ancak 1 derece Koç’ta ise 5 ile çarpıldığında 5 derece Koç’ta yer alacaktır. Bu durum 2.segment ve diğer segmentler için de geçerlidir. 12 derece İkizler burcu ile başlayan 2.segment’te, 12 derece İkizler burcunda bulunan bir planet artık 0 derece Koç burcundadır. 13 derece İkizler burcunda bulunan bir planet de 5 derece Koç burcunda gibi değerlendirilir. Böylece radikal haritada 1 derece Koç burcunda bulunan bir planet ile 13 derece İkizler burcunda bulunan bir planet H5 haritada kavuşum yapar. İki planet de H5 haritada 5 derece Koç burcunda gözükecektir. Normalde natal haritada bu iki planet arasında 72 derece uzaklık vardır. H5 haritada kintil ve bi-kintil açılar kavuşum, semi-kintil(1/10 (36 derece, 3/10(108 derece) açılar karşıt, semi semi kintil (1/20 (18 derece) ve 20 tabanlı diğer dereceler) kare, 1/15 ve 15 tabanlı tüm açılar ise üçgen açı olarak görünür.

İstenildiği kadar harmonik harita türetilebilir ancak en faydalı olarak saptanan harmonikler H4, H5, H7 ve H9’dur.

H4 2*2, yani “ikilik” prensibine göre kutuplaşma, karşıtlık, rekabet ve çabayı yansıtır, Ay ile bağdaştırılır.

H9 3*3, yani “üçlük” prensibine göre uyum, zevk, mutluluk, rahat akışı yansıtır, Jüpiter ile bağdaştırılır.

H5 ve H7, 2 ve 3’ten sonra gelen ilk asal sayılardır ve doğum haritasında direkt olarak görünmeyen yeni prensipleri gündeme getirir. H5 , “beşlik” prensibine göre yapma, düzenleme, inşa etme, yapılandırma, form kazandırma ve birbirinden bağımsız görünen şeyleri bir araya getirmeyi içerir, Merkür ile bağdaştırılır. Kişi dünyayı değiştirmek için çaba gösterir, onu bulduğundan daha farklı hale getirmeye çalışır. H7 ise , “yedilik” prensibine göre kozmik sırları ve kutsallığı içeren Tanrısal bir harmoniktir. Neptün ile bağdaştırılır. Charles Harvey’e göre H7, hayatta kişiye nelerin ilham vereceğini, nelerden heyecan duyacağını gösterir. Yaratıcı hayal gücünün sayısıdır. Kalıcılık değil geçicilik vardır: bir anda şimşek gibi çakan fikirler, fanteziler, gerçekdışı algılamalar ve romantizm içerir.

Bu makalede harmoniklerin yapısı ile ilgili teknik bilgilere ağırlık verdim. Çünkü bir tekniği iyice öğrenmeden ondan tam anlamıyla faydalanmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Başta söylediğim şeyi tekrar vurgulamak istiyorum; esas olan her zaman natal haritadır, harmonik haritalar bize sadece natal haritada direkt olarak göremediğimiz çok önemli ipuçları verebilir ve böylelikle bizler de danışanlarımıza daha rahat yol gösterebiliriz.

Ayla Karabacak

ASTROLOJİ OKULU
(11-21-2009 02:02 AM)Félicé Yazılan: [ -> ]
Félicé FilosoFo Yazılan:Güzel bir makale,eklediğin için teşekkürler Beyhan.Daha önce bu yazıyı okuduğumda,astrocomda harmonik haritalarıma bakmıştım.Bir seçenekte 10 tane harmonik harita veriyor(nine harmonic harita),onu anladımda;birde harmonic chart yazan bir seçenek var.Orada tek bir harita çıkıyor.Mesela bunda 16.harmonik yazıyor.Bu ne anlama geliyor bilen var mı acaba?

Bu soruyu 2008 Kasımda sormuştum. Yeniden soruyorum, belki bilen vardır? mıdır

Artik biliyorum, eve gidince cevaplarim tel'den zor oluyor yazmak :>

Félicé

telini aç çalıyorhehee
Bir Harmonik haritanın güçlü olduğunu nerden anlarız.. Gezegenlerin rahat ettiği burçlarda olması ile mi sert açılar vs. mi?..
Sayfalar: 1 2 3
Referans Adresler