Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.

Tam Görünüm: Horoskop Yöneticileri Nasıl Belirlenir?
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
GEMİNİZİN KAPTANI KİM?

Astrolojik haritanızı belirli bir limana doğru yol alan bir gemi olarak düşündünüz mü? Hepimiz bir limandan diğerine giden gemiler gibiyiz ve eski Yunanlılar hayatı değerlendirirken böyle bir benzetme yapmayı özellikle uygun görmüşler.
Hayatımız bir yolculuksa, gemimizin rotasını, kaptanını ve yelkenlerinin gücünü nasıl değerlendirebiliriz? Helenistik astrolojide geminin rotasını bulmak için öncelikle gece ya da gündüz doğumlu olup olmadığımız önem taşır. Gündüz haritalarında Güneş'in, gece haritalarında ise Ay'ın burç yöneticisine bakarız.
Yönetici gezegen hayatımızı şekillendiren konuları ve öğrenilmesi beklenen temaları açıklayacaktır. Geminin dümeni yükselen burç, kaptanı ise çoğunlukla yükselen burcun yöneticisidir. Geminin uygun rotada gitmesi için bu gezegenin yükselen burçla açı içerisinde olması beklenir. Geminin yelkenleri ise yine, haritanın gece ya da gündüz haritası durumuna göre, Güneş ya da Ay'ın üçlü yönetici gezegenleri olacaktır.

İki örnek
En iyisi bunu birkaç örnekle anlatalım. Nâzım Hikmet'in haritasında Güneş, Akrep burcunda (gündüz haritası) ve Akrep'in yöneticisi Mars ise Yay burcunda grupları ve sosyal temaları açıklayan 11'inci evde. Mars mücadeleyi, savaşımı; Yay burcu ise inançları, yabancıları ve özgürlük temasını vurgular.
Nâzım Hikmet'in hayatındaki rotayı astrolojik açıdan hemen görebiliriz. İnançları, fikirleri ve toplumsal konular için savaşan, özgürlüğünü korumaya çalışan bir savaşçı. Hikmet'in yükselen burcu Kova olduğu için geminin kaptanı Satürn olacaktır. Ancak haritasında 12'nci evde Oğlak burcunda kalan Satürn, bu evin temalarını yani hapis düşmeyi ve çaresizlikleri de yanında getiriyor.
Gemisinin kaptanı, dümeni iyi göremediği için büyük zorluklarla karşılaşmış. Ana yelken ise Venüs olarak görülüyor (Güneş, Akrep, su üçlüsünün ilk yöneticisi). Bu gezegenin de yine Oğlak'ta, 12'nci evde Satürn'le birleşmesi hayatının ilk döneminden itibaren kısıtlamalar getirirken, ikinci yelkenin Mars olması, hayatının ikinci yarısındaki mücadeleyi simgeliyor olmalı.
Orhan Pamuk'un haritasında ise (gündüz haritası) Güneş, İkizler burcunda; bu burcun yöneticisi Merkür de İkizler'de, güçlü olduğu yükselen burçta. Bu Pamuk'a fikirlerini kişiliği ile ortaya koyabilme ve yetenekli biçimde ifade edebilme olanağı getiriyor.
Kaptan da Merkür olduğu için dümene hakim. Pamuk'un gemisinin ana yelkeni Satürn ve Satürn yüceldiği Terazi burcunda, yaratıcılığı ifade eden 5'inci evde, bu ona yelkenlerini güçlü biçimde doldurabilecek rüzgarlar sağlamış.
Hakan Kırkoğlu
Güneşim yengeçte.Yengecin yöneticisi ay kova da.Başkalarına yardım ettiği sürece kendine de yardım eden bir yapı.Ve tabii! Özgürlük, özgürlük. özgürlük!

vivienleigh

benim haritamda güneş yayda ,(gündüz haritası) ve yayın yöneticisi jüpiter 4. evde koçta.koç liderlik vasıfları cesaret gibi özellikler getiriyor..jüpiter ise inançları, yabancıları ve özgürlük temasını vurgular.4. ev ise yuva,kökler,iç dünya atalarım nerden geldiğim..
. İnançları, fikirleri ve toplumsal konular için savaşan, özgürlüğünü korumaya çalışan bir savaşçı. ben de bir savaşçıyım ama arenam 4. ev neden savaşçıyım 4. evim koçta.yükselenim de yay yani ikiz kaptan aynı gemide tek dümen, yolculuk iç dünyama vatanıma köklerime aileme...ana yelkenimi bulamadım arkadaşlar ..yorumlarınız nedir yani ana yelkenim konusunda..
Bende yelkenimi bulamadım.Üçlüler'in Hava,Toprak,Ateş,Su gruplandırması olduğunu düşünüyorum. Yani benim burcum Aslan üçlüsü: Aslan,Yay,Koç (Ateş grubu). Bu durumda yelkenleri nasıl belirleyeceğiz.Tahminim:Önce asıl burcun yöneticisi(Aslan-Güneş),sonra ardından gelen burç(Yay-Jüpiter),en sonda Koç-Mars ama gündüz doğumlu olduğum için Saturn Mars'ın yerini alacak. Bunlar, Vienleigh'in sisteye alıntıladığı "Üçlülerin Yorumu" makalesinden hareketle yaptığım yorumlardır.

Bu konu üzerine eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum.Çünkü haritanın temel taşları buralardan geçiyor siz ne dersiniz?

vivienleigh

üçlüler   gündüz     gece        ortak
  

    ateş      güneş       jüpiter      mars
  toprak     venüs       ay           satürn
  hava       satürn       merkür     jüpiter
     su       venüs        ay           mars
nazım hikmetin burcu akrep olduğu ve bir gündüz haritası olduğu için venüs alınmış .yukardaki tabloda da öyle.venüs gündüz haritalarında su/toprak elemetlerindeyken güçlü durumdadır.
üçlü zodayakta bir gezegenin alabileceği üçüncü seviyedeki asaletli olma durumudur..eğer bir gece haritası olsaydı elimizde tablo gece gündüz ortak sıralaması şeklinde olacaktı..
üçlülerin bir diğer kullanımı da hayatın üç bölümde incelenmesidir.bill clinton'ın haritası gündüzdür..güneşi aslandır..neye bakıyoruz tabloda ateş elementi sıralamasında güneş,jüpiter,mars diye alıyoruz.güneş hayatının ilk bölümü,jüpiter orta bölümü,mars ise hayatının son bölümlerini oluşturacak..güneş ilk bölümde cesaret güç vermiş ,jüpiter terazide köşe evde iyi durumda aynı zamanda yükselen burçta,spika(yüksek başarı veren sabit yıldız) ile birleşmiş..mars ise hayatıın 3. döneminde terazide asalet kaybetmiş..hakan kırkoğlu göklerin bilgeliğinden özet geçtim..
Merhaba Vivi,

İşte benim karıştırdığım yerde burası oluyor. Hakan Kırkoğlu'nun kitabında diyor ki: Ay,Venüs,Mars gece doğumlarında kullanılır. Çünkü bunlar geceye ait gezegenler sayılmış. Gündüz doğumuysa Güneş,Jüpiter,Saturn kullanılır. Yani bu durumda benimkisi Güneş,Jüpiter, Saturn oluyor.Mars geceye ait bir gezegen olduğundan ve ben gündüz doğduğum için kullanılamıyor
Örneğin gündüz doğum varsa ve yükselen Yengeç'se Ay'ı yönetici almayacağız. Güneş'i alacağız. Çünkü Ay geceye ait bir gezegen. Gece doğumuysa:Güneş yöneticiyde Güneş'in yerini Ay,Jüpiter yöneticiyse Jüpiter'in yerini Venüs,Saturn Yöneticiyse Saturn'ün yerini Mars alıyor. Gündüz doğumuysa Ay yöneticiyse yerini Güneş,Mars yöneticiyse yerini Saturn,Venüs yöneticiyse yerini Jüpiter alıyor.

Birde tam emin olamadığım konu şu: sıralaması nasıl olacak? Doğduğum burçtan itbaren ileri mi gideceğim?
Haritanın yöneticisi ASC, MC; Güneş, Ay ve Şans Noktasının bulundukları derecelerde en fazla asalete sahip gezegendir. William Lilly bu gezegene Lord of the Geniture diyor. Lilly'e göre, bir haritada en fazla asalete ve yerleşim gücüne (ev yerleşimi) sahip veya yüksek yerleşmiş gezegen de "haritanın yöneticisi" olabilir.

Klasik astrologlara göre haritanın yöneticisi olan gezegen, onun hayatının akışını, tavırlarını, fiziksel özelliklerini mizacını etkiler. Helenistik astrologlar, haritanın yöneticisini Ay'ın veya Merkür'ün derecesinde en fazla asalete sahip gezegen olarak saptarlarmış.

Astrolog Robert Zoller, haritanın sahibi olan gezegeni Almuten Figures olarak tanımlar. Almutem Figuris, tüm haritanın anahtarıdır; yani adeta doğum haritası sahibinin hayatının anahtarıdır. O'na göre Almutem, bireyin hayatına hakim olan bir gücü temsil eder. Buna, harita sahibinin temel ya da en önemli özelliği denebilir. Haritanın Almutem’i, kişiye özgü “Ruhani Varlığın” ne olduğunu belirlemekte kullanılan astrolojik yöntemdir. Almutem figuris harita sahibinin hayatının niteliğini öznel ve nesnel olarak belirler. Kişinin hayatındaki olayları etkileyebilir. Ortaçağda bu, ruhun baskın niteliği olarak görülmekteydi.


Haritanın yöneticisi, haritada en öne çıkan faktörlerden birisidir. Diğer gezegenlere yaptığı açılar, harita sahibinin mizacının kalitelerini saptamamıza yardımcı olur. Transitlerde aldığı sert açılar, harita sahibinin hayatında zorlanacağı dönemleri gösterecektir.


Öner Döşer
Arkadaşlar bu konu hakkında geniş bilgisi olan varmı?, salmakis ve vivi ablanın yazılarından ve yapılan alıntılardan anladığım şeyler karmaşıkgülücük Hakan Kırkoğlunun tarif ettiği gibi bizde kendi haritamızı yorumlamaya çalışalım.
DOĞUM HARİTASINDAKİ ZORLUKLAR


Bazı haritalar zor açılar veya burçların yerleşimleri ile ön plana çıkar. Böylesi bir haritaya sahip birisi için yaşam içinden çıkılmaz terslikler yada negatif durumları da beraberinde getirir. Oysa bir astrolog için her harita doğru okunduğu takdirde yaradılışın mucizesine ayna tutmaktadır. Öte yandan böylesine zor koşullardan sonra ulaşılabilecek güzellikler, her anlamda daha değerlidir. Önemli olan zıtlıklardan dengeye, negatifliklerden sevgiye ulaşmaktır. İşte bu yüzden astroloji her koşulda yolu gösterir.

Örneğin Oğlak burcu ve yükseleni Koç olan birisini ele alalım. İlk bakışta zıt olarak görünen bu yaklaşım aslında zodyağın ta kendisidir. Böyle bir harita orijinal Zodyak konumunu gösterir. Birinci ev koç ve onuncu eve yerleşen Oğlak. İşte ilk çıkış noktası. O halde böylesi bir haritaya sahip kişi, öncelikle doğal Zodyak dengesini içinde barındırıyor demektir. Önemli olan yaşam enerjilerini doğru alanlarda ve durumlarda kullanabilmek.
Bu örnekte birinci evde başka bir gezegenin olmadığını varsayarsak, 10. evdeki güneş, kişiye içinde bulunduğu toplumdaki yerin önemini işaret ederken; yükselen koç kendini ifade etme konusunda cesur davranmasını söylemektedir. Ama burada dikkat çeken nokta Oğlak ve Koçun (toprak- ateş) dengesinin nasıl kurulacağı. Aslında harita bize bunun nasıl yapılacağı hususunda da yol gösteriyor.
Kendimizi tanımlarken bunu iki açıdan değerlendirebiliriz. Birincisi kendimizi, kendimizle birebir tanımladığımız alanlar gelir ki; bunlar bizim kendi iç dünyamızın dışa vurumudur. Birde yaptığımız işlerimiz ve görevlerimizle bütünleşen bir kimliğimiz vardır ki bu, konumumuzun bize kazandırdığı kimliğimizdir. O halde bu örneğimizde, kendimizi yakın çevremizde ve kendimize ait alanlarda bir koç olarak ifade ederken, yaptığımız iş ve üretimimizle topluma kattığımız değerler açısından taşıdığımız rolde, bir oğlak olmamızın enerjimizi doğru kullanmamıza yol açacağını düşünebiliriz. Burada kendimizi ikiye bölmekten değil enerjilerimizi yaşamla uyumlu kullanma esnekliğinden söz ediyorum.

Güneşin hangi burçta ve evde olduğu yaşam enerjimizin nerede ve nasıl kullanılmasına bir işaret olduğundan, bu örnekte onuncu evde, Oğlakta olan güneş, toplumsal kimliğimizin bizim için daha hayati öneme sahip olduğuna da dikkat çekmektedir. Bu açıdan koçun dürtüsel isteklerini ne kadar onaylasak da, verimli olduğumuz bir alanda kendimizi ifade etmenin bizim için daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Böylece yaşam alanımızı buna göre düzenler, dürtüsel ihtiyaçların önüne bilinçli tercihlerimizi rahatlıkla koyabiliriz.
Elbette bu çok genel bir tanımlama. Her harita eşsiz bir yaşamın, amacına ulaşması için yol işaretlerini içinde barındırır. Ancak bu genel tanımlamalarda anayollar gibi kendi patikalarımıza ulaşmamızda bize hizmet ederler.

Rastlantısal bir şekilde bu yaşamda yer almıyoruz. Tıpkı her sanat eserinin zaman bilgi ve özenli bir emekle tamamlanması gibi, bizde kendi üzerimizde bireysel varoluşumuzu gerçekleştirmek için özenle sabırla emek vererek çalışmalıyız. Genel tanımlamalara girsek bile her birimiz içimizde eşsiz bir varoluşu barındırıyoruz. Birey olmak kendiliğinden oluşacak bir şey değil. Yaşamımızın bize getirdiklerinin hakkını verip, her adımda biraz daha gelişen bir sanat eserine tanıklık ederek bireysel gelişimimize önem vermeli, kendi üzerimizde çalışmalıyız.
Kimi haritalar gezegenlerin uyumlu açılarıyla kolay bir gelişmeyi işaret ederken; kimi haritalar zıtlıkları, gerginlikleri ve tüm engellemeleriyle zor bir gelişimi işaret eder. Ancak burada esas olan haritanızın ne kadar zor olduğuna hayıflanmak değil, bu zorlukları aşmanızı sağlayacak gücünde içinizde olduğunu hissetmek olmalıdır. Gücünüzün açığa çıkması için bu zorluklar vardır ve bu güç açığa çıktıktan sonra zorluklar kolay olur.

Bana göre yapılması gereken ilk şey, "evet benim yaşam koşullarım zor!" demekle yola çıkıp, kendi tercih ve isteklerinizi netleştirip; emek, gayret ve kararlılıkla bu yolda yürümek olmalıdır. Yaşadığımız çağın alışkanlıkları, kolay ve çabuk elde edilenlere bizi yöneltse de, sizin zor yaşam koşullarınızı bir öncelik olarak kabullenmeniz, onların değiştirilmesi için vereceğiniz savaşta ilk adımdır. Bu zor koşulların sardığı yolda ilerledikçe kendinizi var etmeye başladığınızı ve yaşam amacınızın daha da netleştiğini göreceksiniz.

Gürgün Eylül 2006
harita yöneticimi geçenlerde hesaplamıştım 24 puanla venüs çıkmıştı klasik astrolojide eğer plutonu almıs olsa 2. sırayı pluto alacakti cunku gercekten guclu bir yerlesime sahip...hesaplamak isteyenler nette biraz arastirma yaparlarsa temel asaletler tablosunu bulabilirler ayrıca hakan kırkoğlunun bu konuda cok aciklayıcısı bir yazısı ve orneklendirmesi var ben ona gore hesaplamistim
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referans Adresler