Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.

Tam Görünüm: 4.Ev
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Geleneksel İsmi: Yuva Evi

İlişkili Burç: Yengeç

İlişkili Gezegen: Ay

Sınıflandırması: Su, köşesel, dişil

Karşıtı : 10. ev

Yönü: Kuzey

Anahtar Kelimeler: İçinde dünyaya geldiğimiz yuva ve oradaki koşullar, ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, atalar, soy ağacı, baba (kimi astrologlara göre anne) imajı, ev, aile, varoluşumuzun temeli, ailenin psikolojik etkisi, çocukluk koşullanmaları, vatanseverlik, köklere bağlılık, ailenin varlıkları (mal, mülk, emlak, para), atalardan gelen miras, tüm bina ve yapılar, doğal kaynaklar, yeraltı zenginlikleri, gizli ve keşfedilmemiş varlıklar, çiftçilik, toprakla ilgili meslekler, bilinçaltı zihin, gömülü duygular, özel hayat, bir konuda en son durum, işin sonucu, hayatın/herşeyin başlangıcı ve sonu, boğulma, dibe vurma, ölüm süreci, cenazeler, mezarlıklar.



Şimdi artık durup önceki üç evde öğrendiklerimizi özümseme zamanıdır. 4.evin başlangıç noktası, haritanın en altındaki noktadır. Bu nedenle 'ayakucu', 'geceyarısı noktası', 'astrolojik nadir' gibi isimlerle anılır. Latince adı 'Imum Coeli' (IC) dir. Bu noktadan itibaren görevimiz, parçalarımızı içsel bir merkez (ben) etrafında bütünlemektir. Buradaki  'ben' kavramı,  bundan sonra bizim kimliğimizin temeli olacaktır. Bu evde bulduklarımıza göre içsel yuvamızı yapılandıracağız.



Bazı insanlar, yaşamları boyunca yeni bilgiler toplamayı sürdürürler. Asla köklenmek ya da bütünlenmek için durmazlar (Çok fazla 3.ev, yetersiz 4.ev uygulaması).



Gündelik koşuşturma içinde gördüklerimizle, yaptıklarımızla, gelgeç duygularla öylesine hemhal oluruz ki, gören, hisseden, eyleme geçen 'ben'i unuturuz. Farkındalığımızı geçici deneyim nesnelerinden çekip, onun altta uzanan ve tüm deneyimlerin asıl öznesi olan 'ben' ile bağlantısını yeniden kurduğumuzda, karşılaştığımız şey ayakucu noktasındaki burç ve 4.evdeki gezegenler tarafından açıklanır.



4.evin en etkili uygulaması 'ben buraya aitim' hissidir. Bu his tüm düşünce, duygu, eylem ve algılara bir bütünlük (birlik hali) getirir. Biyolojik olarak kendimizi besleyip devam ettirmemize benzer şekilde, 4.ev de 'ben' in bireysel özelliklerini sabit bir yapı içinde tutmaya hizmet eder.



12 ev arasında en subjektif olanıdır. Burası en içteki merkezimizdir. Ben'imizin tekrar eyleme geçmeden önce dinlenmek üzere dönüp geldiği yerdir. Bu nedenle, geleneksel olarak yuva, ruh ve varlığın kökleri ile ilişkilendirilmiştir. Amerikan yerlileri bir kişiyi evinize davet ettiğinizde ona ruhunuzu açtığınıza inanırlar.



Bizim dış dünyaya gösterdiğimiz yüzümüzün tersine, içimizin derinliklerinde nasıl biri olduğumuzu tanımlar.



Aile yapımızı, köklerimizi, bunların bizim üzerimizdeki etkisini açıklar. Buradaki burç ve gezegenler bizim içinde dünyaya geldiğimiz aile atmosferini ortaya koyar. Psikolojik aile mirasını, kendi ırkımızdan veya etnik kökenimizden kaynaklanan niteliklerimizi gösterir. İnsanlık tarihinin ve ırkımızın bizim içimizde hâlâ mevcut evrimsel veçhelerini açıklar.



4.evde Satürn veya IC'de Oğlak varsa soğuk, katı kuralları olan veya muhafazakar bir ev atmosferine işaret edebilir. Venüs veya Terazi sevgi ve uyumun ilk ailemizde önemli değerler olduğu ve bu değerlere bağlılık duyup, bunları takdir edeceğimiz anlamına gelebilir. Ay veya Yengeç yuva ortamıyla kolaylıkla kaynaşırken, Uranüs veya Kova kişiyi bir yabancı gibi hissettirir, kişi bu aileden kurtulacağı günü hayal eder.



Geleneksel olarak 4.ev, yöneticisi Yengeç ve Ay nedeniyle anneyle, 10.ev ise (yöneticisi Oğlak ve Satürn) babayla ilişkilendirilmiştir. Çoğu astrolog bu görüşü benimser. Fakat bunun tersinin, yani anneyle ilişkilerin 10.evle, baba imajının ise 4.evle örtüştüğü pek çok harita görülmüştür. Veya bir kadın haritasında 4. ev baba, bir erkek haritasında 4. ev anne olarak kabul edilir. Sonuç olarak, her üç düşünce biçimine de uyan somut örnekler vardır. Uygulamada, danışanla yapılan görüşmeden sonra, hangi ebeveynin hangi evle ilişkilendirileceği anlaşılabilir.



4.ev, ilişkilendirilen ebeveynin gerçek kişiliğini tam olarak yansıtmayabilir. Bazen çocuğun o ebeveyni algılayış biçimini, onunla olan deneyimlerini açıklar. Çoğu zaman, çocuğun doğum haritasındaki ebeveyn imajıyla ebeveynin doğum haritasında karşılık gelen yerleşimler uygunluk içindedir. Şöyle ki, çocuğun 4.evinde Satürn varsa, ebeveynin haritasında Güneş Oğlak'ta, Oğlak Yükselen veya Güneş-Satürn kavuşumu olabilir. Uyumsuzluk varsa; çocuk ebeveyni gerçekte olduğundan farklı bir şekilde görme eğilimindedir. Bu durum ebeveyn üzerinde dönüştürücü bir etki yaratabilir. Çocuk ebeveyni sevgisiz bir insanmış gibi algılıyorsa, ebeveyn zaman içinde hissettiği hayal kırıklığı nedeniyle çocuğa karşı daha sert bir tutum geliştirebilir.



4.ev ilk ailemizde bizi zorlayan ana/baba ilişkimizce aktive edilen arketiplere (mağdur, savaşçı, vb.) işaret edebilir. Evde ne tür bir atmosfer yaratıyoruz? Kendimize neleri çekiyoruz? Ev ortamındaki hangi niteliklerle en doğal biçimde rezonansa giriyoruz?



Bu ev başlangıçlarla olduğu kadar sonlarla da ilgilidir.



Bir sorunu en nihayetinde nasıl çözdüğümüzü açıklar. Venüs; titiz ve adilane biçimde sonuçlandırır. Satürn; geciktirici veya engelleyici olabilir. Ay ve Neptün; sessizce sıvışır. Mars ve Uranüs; yaygara koparabilir.



Hayatın ikinci bölümündeki (emelilikten sonraki) koşulları da gösterir. En derinimizde ne varsa, son yaklaştıkça ortaya çıkar. En derin ve en özel motivasyonlarımızın hayatımızın daha  sonraki  yıllarında ortaya çıkması şaşırtıcı değildir. Bunun en uçtaki örneği, ölüm döşeğinde yapılan itiraflardır.

Psikoterapi, kendi hakkımızda düşünme, çeşitli meditasyon biçimleri veya bizi kendimize, iç dünyamıza yönelten herhangi bir şey, bir olay 4.evdeki enerjileri yüzeye çıkarır; bu enerjileri hayatın daha erken bir döneminde fark etmemize neden olur. Bu evdeki zor yerleşimlerle, fazla gecikmeden, hayatın daha erken bir döneminde yüzleşmek ve bunları sağaltmak önemlidir.



Başarılı Uygulamaları: Bilinçaltı korkularımızı ve arzularımızı bütünüyle anlamak; dış etkilerden bağımsız, huzur dolu bir iç sığınak (yuva) kurmak;  aile ve yuva anlamında kök salmak; iç benliğimizi dış dünyada takındığımız maske ile dengelemek (öz düzenleme).



Başarısız Uygulamaları: Nevrotik, doyumsuz ve saplantılı davranışlara neden olan, psikolojik anlamda, kendini tanıma eksikliği; çekingenlik; dünyadan çekilme noktasında kendini analiz etme ve kendiyle uğraşma; çocukluk koşullanmalarına takılıp kalma; anne rahmine geri dönme arzusu.



4. ev aynı zamanda çeşitli astroloji okullarına ve yaşam alanlarına göre bazı farklı temalara işaret edebilir. Bunlardan bazıları aşağıda  belirtilmiştir:



Klasik Astroloji'de:



Satürn'ün mabedi (Manilius)

Ruhlar; mabetteki hayat; ün (Bazı klasikler)

Gizli ve keşfedilmemiş varlıklarla ilgili her şey (Firmicus)

Satürn, mesken sıkıntısına, ev/aile yoksunluğuna; Pluto, malı mülkü etkileyen vandalizme ve suç dalgalarına; Uranüs, Neptün ve Jüpiter kavuşumlarından kaynaklanan zararlı görünümler malın, mülkün, ailenin fırtına, sel veya depremde kaybedilmesine işaret edebilir. Su ve gaz endüstrisine ait boruları gösterir. (Watters)

Uranüs'ün özellikle olumsuz bir etkisi vardır. Su kaynaklarıyla ilgili sorunlar, madencilik faciaları, kamu binalarında patlamalar gibi. Hükümet, tarım, madencilik ve toprak değerlerinin vergilenmesi, Uranüs altında daha sorunludur. 10. eve karşıt konum olduğu için, düzene, iktidara muhalefeti, iktidar karşıtlarını gösterir. Vali/kaymakamı gösterir. Savaş haritalarında saldırıya maruz kalan şehir/kasabayı gösterir.(Raphael)

Toprağın kalitesi ve doğasını gösterir (verimli, bataklık, çorak, ormanlık, vb).

Yeraltı zenginliklerinden sağlanan kazançlar. (Lilly)

Genelde ebeveynleri, özellikle de (ortaçağ'da) babayı temsil eder.

Yengeç ve Güneş için güçlü bir yerleşimdir. Babanın soylu bir karakteri olduğunu gösterir.

Gündüzleri Güneş, geceleri Satürn baba soyunu temsil eder.

Yükselen'e kare açı yaptığı için güç ve dayanıklılık ifadesidir.



Medikal Astroloji'de: Göğüs bölgesini, mideyi, rahmi temsil eder. Kişinin en son hastalığını gösterir. Ölümle bağlantısı bu evi decumbiture haritalarında zayıf bir yerleşim yapar.



Saat Astrolojisi'nde:  Danışanın babasını; satılık mülkü; kiralama anlaşmalarını (kiracılar 6.evde); bina ve bahçelerin niteliklerini ve sınırlarını; kayıp kişi/eşyalarla ilgili sorularda görünenin altındaki gerçek durumu; cinayet vakalarında, cesedin bulunduğu yeri; bir işin sonucunu (iş hangi evle ilgiliyse, o evden itibaren 4.ev bakılır) gösterir.



Dünyasal Astroloji'de: Toprak, toprağın sahipleri, tarım işçileri, tarım ürünleri, toprak mahsulleri, çiftçilik, madencilik endüstrisi, binalar, mal piyasası hakkında bilgi verir.



Hukuk Davalarında ve Uzlaşmazlıklarda: Eylemi başlatanla ilişkilidir.



Ticarette: Alıcının 4.evini temsil eder.



Yorumda Dikkat Edilmesi Gerekenler:  

4.evi kesen burç

4.evin içindeki gezegenler, bunların açıları

3.evin son 5 derecesindeki gezegenler

4.evin yöneticisinin burç ve ev konumu

4.evin yöneticisinin açıları



Evlerdeki yolculuğumuz kaldığımız yerden devam edecek ...

Derleyen: Serap Rumelili Öcalan

http://www.astrolojidergisi.com
Sevgili Alya, butun yazılanlar cok güzel ama şu aşağıdaki parargaf hariç...ben buna 4. ev için pek katılmıyorum...
...doğal kaynaklar, yeraltı zenginlikleri, gizli ve keşfedilmemiş varlıklar, çiftçilik, toprakla ilgili meslekler, bilinçaltı zihin, gömülü duygular, özel hayat, bir konuda en son durum, işin sonucu, hayatın/herşeyin başlangıcı ve sonu, boğulma, dibe vurma, ölüm süreci, cenazeler, mezarlıklar....

Doğal kaynaklar, çiftçilik, toprak konuları Başağın konularıdır...
Bilinçaltı ve zihin çok farklı şeyler... zihin demek bence akıl yani bilinç demektir...gülücük)
işin sonucu... herşeyin sonu, ..bunlar 12. evin konusudur bence...
yeraltı zenginlikleri, gizli ve keşfedilmemiş varlıklar bunlar da plutonla bağlantılı ve 8. evle ilgisi var, ben ölümü de pek 4. eve yakıştıramıyorum...
Ama sonuc olarak diğer yazdıkların ya da alıntıysa kim yazmışsa cok güüüzeeelll....
tesekkurler, paylaştığın için....gülücük)
Bu yazı Barış İlhan'ın sitesinden alıntıdır.Kendisinin bilgisine karşı sonsuz takdirim vardır.
Siz de kendinize göre haklısınızdır.Belki ölüm ile ilgili şöyle denmek istenmiş olabilir; 4. ev ölümle değilde hayatının son devresinin nasıl olabileceği hakkında ipuçları veren bir yer olduğunu anlatabilir.
Tabi ben daha çırağım ustalara saygım var
4. ev anne ,baba,ebeveyn durumundaki kişilerin bizlerle ilgili durumunu anlatır.gelenek,görenek,genetik bilgiler,kişisel bağlılıklar,annelik duyguları,duygusal güven,duygusal kökenli ben imajını,sahip olma ihtiyacını,vatan ve iç işleri temsil eder. buradaki burç,gezegenler ve açıları kişilikte çok önemli bir yer tutar. çünkü herşeyin başlangıcı yuvadır.çocuk yuvada aldığı,edindiği değerlerle topluma adım adım ilerler.burası yaşamın başlangıcıdır.sonu derken bu başlangıcı nasıl yaptığımızla alakalıdır belkide.iyi başlarsak sonuda iyi gelecektir.mecazi anlamda bir son bu bence..
Kişinin ilk önce kendini göstereceği çevre yuvadır. Dördüncü ev oluşturduğu çevre koşullarını gösterir. Kişinin evini, yaşayacağı yeri, toprağı yönetir. Yaşamın başlangıcı ile ilgili etkileri, anne ve baba ilişkilerini belirler. Yaşamın son yıllarının geçeceği yeri ve şartları da gösterir. Kişinin aile bireylerine yaklaşımını ve sevgisini belirler. Doğum, büyüme ve ölüm gibi olaylar da buraya aittir. Dördüncü evde bulunan burç ve gezegenler kişinin aile yapısını, geleneklere bağlılığını, kişisel ilişkilerini ve özel hayatını, yaşamın geç yıllarındaki durumunu etkiler. Bu eve Jüpiter, Venüs gibi gezegenler düşerse insanın yuvasında mutlu olacağı anlaşılır. Vücutta mide, göğüsler, solunum yollarını temsil eder.
Alya Yazılan:Bu yazı Barış İlhan'ın sitesinden alıntıdır.Kendisinin bilgisine karşı sonsuz takdirim vardır.
Siz de kendinize göre haklısınızdır.Belki ölüm ile ilgili şöyle denmek istenmiş olabilir; 4. ev ölümle değilde hayatının son devresinin nasıl olabileceği hakkında ipuçları veren bir yer olduğunu anlatabilir.
Tabi ben daha çırağım ustalara saygım var

Kesinlikle katılıyorum Alya, Türkiye'de Astroloji'nin gelişimine yol açmış profesyonel bir astrolog.. Özellikle Astroloji'de psikoloji ve sembolizmler konusunda çok iyidir herkez anlayamaz Barış Hoca'yı.. Özellikle kendilerini astrolog ilan ettikten sonra astrolojiyi bir kaba sığdırmak isteyip düz mantıkla bakan insanlar anlayamadıkları için Barış İlhan'a çamur atarlar..

4-8-12. evlerde ölüm sembolizmi vardır..fakat buradaki ölümler illaki fiziksel bir ölümü anlatmaz.. hepsinin ölüm teması farklı süreçleri kapsar.. 8. evdeki ölüm teması, gerçekliğini yitirmiş kavramların son verilme zorunluluğunu ifade eder.. Yüzeydeki eski yapıların ortadan kaldırılarak derinlerde gizli kalmış gerçekliklerin tekrar ortaya çıkmasını anlatır.. Yani bu bir dönüşümdür.. Ölmek ve takiben yeniden doğmak sembolizmi..

4. evdeki ölüm sembolizmi ise köklerle bağlantılı bir ölüm sembolizmidir.. Kök sembolizmi derinliklerdedir.. Derinlikler ise yer altındadır.. Mesela sembolik olarak ölülerin cesetleri nasıl yer altına gömülüyorsa yada ölen atalarımız bizim kökümüzü ve soyumuzu simgeliyorsa haritaya baktığımızda en dibinde bulunan IC denilen bu köşesel ev gizli bir arenedır.. Gerçek yeraltıdır.. Bu yeraltı, benliğin derinliklerini, duygusal ve fiziksel manada nasıl kök saldığını dolayısıyla aile kavramını sembolize eder..

Bilinçaltı zihin diye bir kavram vardır.. Uranüs yoktur demiş. Lakin Freud'un psikoanalizle ilgili kitaplarını okumamış sanırım.. "Bilinçaltı Zihin" aslında çocuklukta edinilen zihindir.. Çocuk zihnidir.. Çocukken zihnimiz 4. ev kanalında işler.. Örneğin bir insan çocukluğunda, kötü koşullar altında yetiştirlmişse bu olumsuzlukları niteliğine göre yanlış inanç kalıpları oluşturarak bilinçaltında depolar.. Fakat artık bilinçaltı programlanmıştır ve zihni bu tecrübelere dayalı işler.. vs..

Zihin astrolojide Merkür'le bağdaştırılır Uranüs.. Lakin zihnin nasıl bir süreçte işlediğini anlatır burda Merkür.. Nasıl şekil aldığı değil.. İşleyiş tarzı ve nasıl şekil aldığı birbirinden çok farklı kavramlardır.. Bilmem anlatabildimmi? Başka zihin türleride var örneğin uranüs gezegeni.. buda yüksek ve gerilimli zihin fonksyonunu sembolize eder...

Aslında maddi durumları biraz düzeltip NCGR'dan eğitim almayı düşünüyorum.. Barış İlhan hocama saygılar.. kendisiyle 30 dk.lık görüşmüşlüğüm var.. süper bir insan -ok
chidem Yazılan:sormak istediğim bir şey var,gezegenler hem 4. hem de 5. evde görünüyosa yorumumuzu hangi eve göre yapacağız? Mesela benim güneşim 4. evin bitimi 5. evin başlagıcı olarak görünüyo 4/5 yani. her iki ev hakkında da bilgi mi edinmeliyim? benim haritamda çok böyle " / " ifadeleri.

selam chidem ; haklısın aslında ev sistemleri konusu biraz karışık. ben kendi fikrimi söyleyeceğim şimdi ; senin yıldız haritana baktığımda , güneşin 4.evde , plüton yükselen üzerinde yani 1.evinde , satürn 1.evde , neptün 3.evde , AY 8.evinde diyebilirim..
dediğin gibi sınıra yakın çok gezegenin varmış , ben genelde sağdaki evi kullanıyorum yani yaklaştığı evi , tabii gezegen geri gidiyorsa yada durağansa mevcut evini kabul etmek gerekir diye düşünüyorum.
bu ev bitişi ama aynı zamanda yeni başlangıçları temsil eder. ölmek bir bitiş değil, arınmanın başlangıcıdır. bu ev aynı zamanda ruhsal kaynağımızı, bizi doğup tekrar ona döndüğümüz evrensel anne babamızı ve yuvamızı açıklar. bu ev haritanın en dip noktası, her şeyin başlangıç yeridir. bu ev aynı zamanda toprağı, madenleri, saklı kaynakları, mezarları ve derinde olanları anlatır. klasik dönemde 4. ev ailenin ve özellikle babanın da göstergesidir. zira eril güç aktif ve başlatıcı olandır.

özellikleri: bu ev köşe evi, feminen ve geceye ait, zifiri karanlıktır.

karşı geldiği konular: köklere dayanan her şey. varlığımızın kökleri, baba, dedeler, atalar... DNA geçmişimiz olduğu kadar ruhsal dayanağımız. çocukluğumuzun ilk duygusal deneyimleri olduğu kadar yaşlılığın getirdiği zayıflık ve hassaslıklar, fiziksel dünyada toprak, tarım, arazi, vatan, millet, yerleşim ve ev. bu ev aynı zamanda gizli hazineyi ve topraktan çıkan zenginlikleri, maden ve mineralleri de anlatır. sadece evle duygusal bağlantımız değil, maddi olarak evin ve yerleşimin de kendisidir. 4. ev her şeyin başlangıç ve bitiş noktasıdır. topraktan gelir, toprağa döneriz. bu evin çocukluk yaşantısının yanı sıra ölümle de ilişkisi vardır.
lou_salome Yazılan:bu ev bitişi ama aynı zamanda yeni başlangıçları temsil eder. ölmek bir bitiş değil, arınmanın başlangıcıdır. bu ev aynı zamanda ruhsal kaynağımızı, bizi doğup tekrar ona döndüğümüz evrensel anne babamızı ve yuvamızı açıklar. bu ev haritanın en dip noktası, her şeyin başlangıç yeridir. bu ev aynı zamanda toprağı, madenleri, saklı kaynakları, mezarları ve derinde olanları anlatır. klasik dönemde 4. ev ailenin ve özellikle babanın da göstergesidir. zira eril güç aktif ve başlatıcı olandır.

özellikleri: bu ev köşe evi, feminen ve geceye ait, zifiri karanlıktır.

karşı geldiği konular: köklere dayanan her şey. varlığımızın kökleri, baba, dedeler, atalar... DNA geçmişimiz olduğu kadar ruhsal dayanağımız. çocukluğumuzun ilk duygusal deneyimleri olduğu kadar yaşlılığın getirdiği zayıflık ve hassaslıklar, fiziksel dünyada toprak, tarım, arazi, vatan, millet, yerleşim ve ev. bu ev aynı zamanda gizli hazineyi ve topraktan çıkan zenginlikleri, maden ve mineralleri de anlatır. sadece evle duygusal bağlantımız değil, maddi olarak evin ve yerleşimin de kendisidir. 4. ev her şeyin başlangıç ve bitiş noktasıdır. topraktan gelir, toprağa döneriz. bu evin çocukluk yaşantısının yanı sıra ölümle de ilişkisi vardır.

çok güzel , faydalı ve kaliteli yazılar ekliyorsun lou_salome ; teşekkürler
Benim 4.evimde aslan var. Herhangi bir gezegenim yok 4.evde. Sanırım ailenin erkeği her zaman ben olucam yada babam ailede etkili bir birey olucak (gerçi fazla etkili değildir o zaman bu kısmı askıya alabilirim) yada babamın memleketinde hayatıma devam edicem belkide orada son bulucak yaşamım.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referans Adresler