Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.

Tam Görünüm: Merkür Filozof mu Postacı mı ?
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın

Derin

Hermes Trismegistus (ya da Nabu) bazı modern astroloji metinlerde gördüğümüz Merkür’den daha derin bir şahsiyetse, bu durum, son dönemlerde ortaya çıkan bir şeyi gösterir. Jeff Mayo’nun Planets and Human Behaviour (Gezegenler ve İnsan Davranışları) adlı kitabında Merkür esasen iletişim ve çevreye uyumla ilişkilidir; inceleme ve bilgi Jüpiter’e atfedilir. William Lilly’nin 17. Asırda yazmış olduğu Christian Astrology adlı eseri çok farklı bir resim çizer. Merkür’ü öğrenme, gizemler ve okült bilgiyle ilişkilendirir. Kadim zamanlarda Manilus, Valens, Antiochus ve Firmicus’a göre Merkür astrologları, filozofları ve yazarları gösterir.

Modern dönemlere özgü farklılık, modern astrologların gezegenler, burçlar ve evler arasındaki ayrımları belirsizleştirme eğiliminden gelmektedir: Merkür modern yorumda İkizlerin ve (kendisine bile ait olmayan) üçüncü evin bir yansımasından ibarettir. Merkür’ün kraterlerine yazarların, sanatçıların ve müzisyenlerin ismini veren astronomlar bile onun hakkında sanki daha sağlıklı bir görüşe sahiptir. Bununla birlikte Yunanlılar Merkür’ün bu yönünü biraz abartmış olabilirler. Yeryüzünde yaşamış en derin iki filozof, Platon ve Platinos aralarından çıkmış olsa bile, Yunanlılar hayli ikizler tarzında yüzeyseldiler ve kavrayış ve bilgelikten ziyade bilgi ve zekaya, Jüpiter’den ziyade Merkür’e önem veriyorlardı.

Okült bilimlerin büyük Arap derleyicisi Picatrix’e göre, başarılı maji öğrencilerinin haritasında ya Jüpiter ya da Merkür güçlüdür. Elimde çok fazla majisyen haritası olmasa da, W.B. Yeats, Aleister Crowley ve A.O. Spare’in haritalarında Merkür almutenken, İsrail Regardie’nin haritasında almuten Jüpiter’dir.

Merkür’ün öğrenmeyle ilişkisinin başka göstergesi de filozofların fikirlerini ifade etme biçiminin natal Merkürlerinin burcu konumunu yansıtmasıdır. Örneğin Hume, Husserl, Mill, Russel ve Wittgenstein’ın haritasında Merkür boğa burcundadır ve hepsi de bilginin temellerini arayışlarıyla ortaya çıkar. Wittgenstein’ın son kitabının adı Kesinlik Üstüne’ydi. Bu bütün Boğa’ların istediği şeydir.
© David McCann, March 1999

batiniler.com
büyük filozof ömer hayyam da ikizler burcu.
Referans Adresler