Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.
Temel Asaletler - Yazdırılabilir Sürüm

+- Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz. (http://www.astrosohbet.com/forum)
+-- Forum: KLASİK ASTROLOJİ (/forumdisplay.php?fid=173)
+--- Forum: MAKÂLELER (/forumdisplay.php?fid=175)
+--- Konu: Temel Asaletler (/showthread.php?tid=2163)

1 2 3 4 5


Temel Asaletler - yezda - 07-23-2008 02:11 AM

Temel Asaletler ve Yöneticilik Ağı

© 2004 by Frank Piechoski



Astrolojinin çoğu düzen hakkındadır. Burçların sırası, gezegenlerin evlerdeki yerleşimi, açıları oluşturmak üzere 360 derecenin farklı farklı bölümlenmesi, her bir burca element ve nitelik atanması bu düzenin göstergeleridir. Astrolojinin düzenlilik gösterdiğinin diğer bir işareti yöneticilik ilişkileridir.



Burç yöneticiliği ve asaletleri incelerken yedi klasik gezegeni, yani Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ü kullanırım.



Dışsal gezegenler, Uranüs, Neptün ve Plüton çok daha yakın zamanlarda keşfedilmişlerdir. Onlara, yöneticilikler ve temel asaletler sistemi çerçevesinde itibar etmek için, arkalarında binlerce yıla dayalı astroloji araştırmaları bulunmamaktadır. Bu durum modern gezegenlerin kullanılmaması gerektiği anlamına gelmez. Sadece benim tercih ettiğim yöneticilikler ve temel asaletler sisteminde yerleri yoktur. Örneğin, Uranüs gezegenine atfettiğimiz anlam, Kova burcuyla bir çok benzerlikler taşıyabilir. Fakat Uranüs Kova’yı yönetmez, Satürn yönetir.



Bir gezegen, temel asaletler bakımından haritada önemli konumdaysa, çok iyi ve net biçimde işlev görür. Temel asaletler şunlardır: Ev yöneticiliği, yücelik, triplisite, term ve face. Ev yöneticiliği terimini, diğer yöneticilik türleriyle karışmaması için ayrı tuttum. ‘Zararlı’ ve ‘Düşük’ denilen temel zayıflıklar da vardır. Herhangi bir temel asaleti olmayan gezegen ‘Peregrin’ olarak nitelenir.



Diğer temel asalet türlerine geçmeden önce, ev yöneticiliklerine odaklanacağız. Eğer bir gezegen yöneticisi olduğu burçtaysa çok rahat bir yerdedir (Daha eski metinlerde bazen kendi ‘evinde’ denir. Bu da karmaşayı arttırır). Burada net biçimde işlev görür ve kendi doğasına uygun hareket eder. Bir gezegen kendi evinde rahattır. Klasik ev yöneticiliklerini uygularsak, Güneş Aslan’ı, Ay Yengeç’i, Merkür Başak ve İkizler’i, Venüs Boğa ve Terazi’yi, Mars Koç ve Akrep’i, Jüpiter Yay ve Balık’ı, Satürn de Oğlak ve Kova’yı yönetir. Güneş ve Ay hariç tüm gezegenlerin bir eril bir de dişil olmak üzere iki burcu birden yönettiklerini fark edeceksiniz. Eğer bir gezegen eril kutupsallığa sahip bir hava burcunu yönetiyorsa, aynı zamanda dişil kutupsallığa sahip bir toprak burcunu da yönetir. Eğer gezegen, eril kutupsallığa sahip bir ateş burcunu yönetiyorsa, dişil kutupsallıkta olan bir su burcunu da yönetir.



Diğer temel asalet türlerine ilerlediğimizde, öncelikle yücelik kavramıyla karşılaşırız. Gezegenlerin yüceldiği burçlar şunlardır: Güneş Koç’ta, Ay Boğa’da, Jüpiter Yengeç’te, Merkür Başak’ta (aynı zamanda yönetir), Satürn Terazi’de, Mars Oğlak’ta ve Venüs Balık’ta. Bunlara ilave iki yücelik konumu daha vardır: İkizler’deki Ay’ın Kuzey Düğümü ile Yay’daki Güney Düğümü. Yücelmiş bir gezegen çok güçlüdür. Kendi yönettiği burçta olduğundan çok daha bağımsız hareket eder. Yücelmiş olmak, gezegene, kendisini güçlü biçimde ifade etme izni verir. Evin mukimi olmaktan çok, ‘Saygın bir konuk’tur. Bu yüzden Balık’taki Venüs, gerçek bir romantik, Oğlaktaki Mars ise hırslı bir muvaffaktır.



Triplisiteler, haritanın diurnal (gündüz) veya nokturnal (gece) oluşuna, yani haritada Güneş’in ufkun altında veya üstünde bulunuşuna göre farklılık gösterir. Elementlerin triplisiteleri şöyledir: Ateş- Güneş gündüz ve Jüpiter gece, Toprak- Venüs gündüz ve Ay gece,

Hava- Satürn gündüz ve Merkür gece, Su- Mars gündüz ve gece. Mars, su triplisitesini, hem gündüz hem de gece yönetir. Çünkü atılgan doğası, en iyi su tarafından dengelenir.

Temel asaletlerin en kompleks olanı term’lerdir. Her burç eşit olmayan beş term’e bölünmüştür. Her term farklı gezegen tarafından yönetilir. Ev yöneticiliğinden, yücelikten ve triplisiteden daha zayıf bir asalet türüdür. Fakat, haritadaki gezegenlerin rölatif güçlerini değerlendirmekte yine de önem taşır. Termleri net olarak belirlemek için lütfen aşağıdaki tabloyu inceleyin.



Ayrıca faceler ve dekanlar vardır. Bunlar da tabloda verilmiştir. Termlerden daha zayıftır. Her burç on derecelik üç eşit bölüme ayrılmıştır. Eğer bir gezegen yalnızca face türünde bir asalete sahipse, bazen ‘son nefesinde’ olduğu şeklinde ifade edilir.



Aşağıda William Lilly’nin “Christian Astrology” kitabının Regulus faksimile baskısından alınan temel asaletlere ilişkin bir tablo verilmiştir.





GEZEGENLERİN TEMEL ASALETLER TABLOSU için

http://www.astrolojidergisi.com/temel_asaletler_ve_yoneticilik.htm

William Lilly, gezegenlerin rölatif güçlerini saptayabilmek için puan-tabanlı bir sistem geliştirmiştir. Kendi burcunda olan bir gezegene 5 puan, yücelik konumuna 4 puan, kendi triplisitesi içindeyse 3 puan, kendi term’indeyse 2 puan, kendi face’inde olduğunda da 1 puan vermiştir. Ayrıca bir gezegen zararlı konumdaysa veya peregrin ise 5 puan, düşük konumdaysa 4 puan eksiltmiştir. Temelde, zararlılık, yönetici burcun karşıt konumundaki, düşüklük ise yüceliğin karşıt konumundaki burçtur.



Bir peregrin gezegen, yani hiçbir temel asaleti olmayan gezegen, gevşek bir bilardo topu gibi işlev görür (karambole düşürür). Peregrin gezegeni açıklamanın bir yolu, onun kendisi olmayı istemeyip, bulunduğu burcun yöneticisi gibi hareket etmeyi istemesidir. Böylece sefil olur. Zayıflık nedeniyle değil, uygunsuz işlev görmesi nedeniyle. Peregrin gezegenlere bu şekilde bakma yolunu ilk kez ISAR-2000’de bir konferansta dinledim. O zamandan beri, onları bu şekilde dikkate alıyorum.



Şimdi bütün bu bilgiler iyidir. Fakat bunları nasıl kullanacağız? Asaletleri kullanmak, bir haritadaki en önemli gezegenleri çeşitli yollarla belirlememize yardımcı olabilir. Bunlar, diğer tekniklerle birlikte çalışan temel inşa bloklarıdır. Daha tam, derin ve anlamlı harita yorumu sunarlar.



Bunu yapabilmemizin basit bir yolu, yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan Lilly’nin puanlama sistemini kullanarak bir haritadaki hangi gezegenlerin en yüksek asalete sahip olduklarını saptamaktır. Bir haritada yüksek asalete sahip bir gezegenin haritanın açıklanmasında bir çok yönden çok önemli olduğunu keşfettim. Yüksek asalete sahip bir gezegen, danışanın potansiyel güçlerine, kariyer olasılıklarına ve eğilimlerine işaret etmek için yararlı olabiliyor. Örneğin kendi haritamda en yüksek puana sahip üç gezegen Jüpiter, Mars ve Satürn’dür. Benim en uzun-ömürlü üç kariyerim, aktörlük, askerlik ve astrolojidir. Bir çok astroloji programı Lilly’nin puanlarını hesaplamakta.



Haritayı tam anlamıyla kavrayabilmek için, asaletleri ve yöneticilikleri kullanabileceğimiz başka bir yol ise düzenleyici ilişkileridir. Düzenleyicilerin kullanımı, haritadaki ayrıntıları birbirine bağlayarak danışanı harekete geçiren esasları anlamamızı sağlar. Benim düzenleyicileri kullanma yolum, gezegenleri ev yöneticilikleri ile ilişkilendirerek haritayı ana temayı oluşturan bir veya bir kaç gezegene indirgemektir.



Düzenleyicileri, yöneticilik silsilesini izleyerek, bir kör noktaya ulaşana kadar kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ben bu noktaya ‘haritanın ana teması’ diyorum. Ana Temaya işaret eden farklı türde düzenleyiciler vardır: Tek düzenleyiciler, çoklu düzenleyiciler, karşılıklı ağırlamalar, çoklu ağırlamalar ve bileşik düzenleyiciler/ağırlamalar.



Bir tek düzenleyici, yalnızca bir gezegen kendi yönettiği evdeyse ve karşılıklı/çoklu ağırlama yoksa oluşur. Tek düzenleyici, haritanın ana temasının en net işaretidir. Diğer gezegenlerin hepsi, açılar ve ev başlangıç çizgileri en nihayetinde bu tek düzenleyiciye bağlanırlar. Eğer diğer önemli göstergeleri haritanın hükümeti gibi düşünürsek, tek düzenleyici diktatördür. Hepsi diktatöre uymak zorundadır. Burası tüm kararların alındığı yerdir. Bob Dylan’ın haritası, tek düzenleyici olan bir harita örneğidir. Merkür, kendi yönettiği İkizler burcundadır.



Çoklu düzenleyiciler, iki veya daha çok gezegen kendi yönettikleri burçlarda olduğunda ortaya çıkar. Kendi burçlarında bulunan gezegenlerin sayısına bakarak yönetim biçimini belirleyebiliriz. İkili bir ortaklık, üçlü, dörtlü veya daha fazla ortaklı çoklu bir yönetim söz konusu olabilir. Her gezegen, ev ve köşe noktası kendi yönetici gezegenine bağlanacağından, haritada, bir şey yapılması gerektiğinde dönüp bakılacak tek bir diktatör yoktur. Satürn’ün Oğlak’ta, Jüpiter’in Yay’da olduğu bir haritayı örnek verelim. Danışan bazı durumlarda Satürn bazlı, bazılarında ise Jüpiter bazlı harekete geçecektir.



Karşılıklı ağırlamalar, iki gezegen birbirinin yönettiği burçlarda olduğunda meydana gelir. Harita, karşılıklı ağırlama ilişkisi içindeki iki gezegen arasında bir tahterevalli mücadelesine indirgenir. Buradaki yönetim şeklinde, tüm alanlar üzerinde eşit güce sahip iki yöneticinin her biri, en uygun eylemde bulunmak için ileri geri çekişir. Ted Turner’ın haritası, ortak düzenleyicilerde sonlanan bir harita örneğidir. Venüs Mars’ın yönettiği Akrep burcunda, Mars ise Venüs’ün yönettiği Terazi’dedir.



Üç veya daha fazla sayıda gezegen aynı tür bir ‘kapalı devrede’ karşılıklı ağırlama benzeri bir etkileşim içindeyse, ben buna çoklu ağırlama diyorum. Güneş’in Yengeç’te, Ay’ın İkizler’de ve Merkür’ün Aslan’da bulunduğu bir harita bunun örneği olacaktır. Merkür Güneş’in yönettiği burçta, Güneş Ay’ın yönettiği burçta, Ay da Merkür’ün yönettiği burçtadır. Döngü bu şekilde devam edip gidecektir. Bu kapalı devre, üç veya daha fazla ortağı olan bir ‘hükümet’ gibi hareket edecek, ortaklar arasında dengeleyici bir eylemle sonuçlanacaktır.



Hem kendi burcunda bir gezegen varsa hem de iki veya daha çok gezegen ağırlama ilişkisi içindeyse, bileşik düzenleyiciler kavramı ortaya çıkar. Örneğin; Merkür’ün kendi yönettiği Başak’ta, Güneş’in Terazi’de ve Venüs’ün Aslan’da olduğu bir haritayı ele alalım. Haritadaki bazı gezegenler ve noktalar, nihayetinde Merkür’e bağlanacaktır. Fakat diğerleri Güneş/Venüs karşılıklı ağırlama kapalı devresine yakalanacaktır.



Farklı türlerdeki yöneticilik modellerini göstermek için, haritanın kağıt üzerine kopyasını alır, noktadan noktaya çizgiler çizerim. Bu çizgiler, gezegenler, köşe noktaları ve ara evlerin başlangıç çizgileri arasındaki ilişkileri gösterir. Sonuçta elde ettiğim bu diyagrama ‘Yöneticilikler Ağı’ derim.



Bob Dylan’ın haritasında Merkür tek düzenleyicidir. Haritasındaki her unsur en nihayetinde 7. evindeki Merkür’e dönüp gelmektedir. Dylan’ın tüm varlığı bu yerleşim tarafından renklendirilmektedir. Merkür; Neptün ve Kuzey Ay Düğümüne kare, Tepe Noktasına üçgen, Yükselen’e de karşıt açı yapmaktadır. Bu haritada dış dünyaya idealist bir mesaj ileten bir insan görürüz. Fakat bazen mesajını iletmekte güçlükler yaşamaktadır.



Ted Turner’ın haritasında, Akrep’te 12. evde geri giden Venüs ile Terazi’de 10.evdeki Mars, karşılıklı ağırlama ilişkisindedir. Venüs, Güneş’le kavuşum (yaklaşan), Jüpiter’le kare, Neptün’le ise altmışlık açı yapmaktadır. Mars’ın yaklaşan hiçbir açısı yoktur. Satürn’den karşıt, Yükselen’den de altmışlık açılarla uzaklaşmaktadır. Bu haritada Venüse özgü uğraşlarla, örneğin filmlerle, spor benzeri Marsa özgü uğraşlar arasındaki bir tahterevalliyi dengelemeye çalışan bir insan görmekteyiz. Hangisinden daha fazla hoşlanmaktadır ? Yanıt, soruyu sorduğunuz zamana göre değişir.



Çoklu düzenleyiciler, benim kendi haritamda olduğu gibi, kişiye, farklı ev ve gezegenlerin temel enerjilerini nereden aldığını görme olanağı sağlar. Örneğin; benim 3.evimin başlangıç çizgisinde bulunan Koç burcu, Oğlak’taki Mars tarafından yönetilmektedir. O ise, Oğlak’ta kendi yönettiği burçtaki Satürn tarafından yönetilmektedir. Merkür, Balık’ta yerleşmiştir. Kendi burcu Yay’da bulunan Jüpiter tarafından yönetilmektedir. Böylece haritamda, ikisi de entelekt ve iletişimle ilgili iki nokta vardır. Tahminime göre, gezegenler bir haritadaki fiillerdir (eylem sözcükleri), evler de isimlerdir (insanlar, yerler, şeyler). Belirgin bir farklılık söz konusudur. Düşünce ve iletişimim, amacında ve eyleminde Jüpitere özgü ve genişlemeci iken, bir çok insan, iletişim içinde veya entelektüel bir sorunu çözmeye çalışırken, beni, Satürne özgü yönümle algılarlar. Amacım ve eylemimle, diğer insanların benim yapmaya çalışıp söylediklerimle ilgili algıları arasında belirgin bir farklılık vardır. Aslında bir probleme berrak, özlü bir çözüm üretmeye ve yanıt vermeye çalışırken, bazıları beni savunmacı ve tahakküm edici olarak algılarlar. İnsanlarla ilişkilerimde bu gerçek bir güçlüktür. Yalnızca uzun süredir tanıdığım insanlar ya da beni çarçabuk algılayıverenler, benim gerçek niyetimi anlayabilirler (genellikle haritalarımız arasında iyi sinastri vardır). Bileşik düzenleyiciler/ağırlamalar, bu örnekteki faktörlerin bir kombinasyonu olacaktır,



Burada, temel asaletler ve yöneticilikler ağını uygulamada kullandığım iki teknikten söz ettim. Astrolojinin tüm alanlarında, natal, saatler, seçim, meslek, dünyasal ve olay analizlerinde, yaygın biçimde kullanılabilirler. Eğer bu teknikleri harita incelemelerinizde şu anda kullanmıyorsanız, bir denemenizi yürekten öneririm.



Çeviren: Serap Rumelili Öcalan


Temel Asaletler Tablosu? - Luli - 09-09-2009 11:02 PM

Klasik astroloji ile tanışma aşamasındaki herkesin keyifle okuyacağı bu makaleyi eklediği için sevgili Yezda'ya (biraz geç de olsa) teşekkür'ü bi'borç bilirim (;

Dikkatimi çeken kısım şu oldu;

Alıntı:Bir haritada yüksek asalete sahip bir gezegenin haritanın açıklanmasında bir çok yönden çok önemli olduğunu keşfettim. Yüksek asalete sahip bir gezegen, danışanın potansiyel güçlerine, kariyer olasılıklarına ve eğilimlerine işaret etmek için yararlı olabiliyor. Örneğin kendi haritamda en yüksek puana sahip üç gezegen Jüpiter, Mars ve Satürn’dür. Benim en uzun-ömürlü üç kariyerim, aktörlük, askerlik ve astrolojidir. Bir çok astroloji programı Lilly’nin puanlarını hesaplamakta.

Uzun zamandır Solar Fire kullanıcısıyım. ''Horary'' bölümünde yer alan ''Karşılıklı Ağırlamalar'' ve ''Temel Asaletler'' tablolarını yeterli düzeyde klasik astroloji bilgim olmaması nedeniyle, net bi'biçimde anlamlandırdığım söylenemez.

İlgili harita;

[Resim: sfpage.th.jpg]

Sevgili JoMaJa,

Klasik astroloji adına bilgi donanımınızın sağlam olduğuna inanıyorum.

Yazar Frank Piechoski'nin belirttiklerine ilişkin yaptığım alıntıdan hareketle ve haritam baz alınarak oluşturulmuş ''Temel Asaletler'' tablosunun verilerine göre,

natalımdaki baskın gezegen ya da gezegenleri iletmeniz mümkün mü ,,,

Değerli bilgilerinizi ve görüşlerinizi paylaşırsanız, sevinirim gülücük


not; modern astroloji esasına dayanarak kısmen bir Merküryen olduğumu biliyorum fakat; klasik astroloji yöntemi üzerinden de keşif çalışması yapma ihtiyacındayım.

(bkz; ay burcu ikizler olanların ihtiyaçları gülücük) )



Cvp: Temel Asaletler - JoMaJa - 09-10-2009 01:49 AM

Aprillios Temel Aslaetler aslında birçok kişi taraından karmaşık olarak düşünülür (sanırım birdenbire karşılarına çıkan tablo yüzünden) ama aslında oldukça basit bir sistemdir.Programlar söz konusu olduğunda(mesela Solar Fire) kişinin pek birşey yapmasına gerekte kalmaz hesaplanmış olarak gelir çünkü.Yine de göz atman için en yaygın olarak kullanılan ve kabul gören Ptolemy nin asaletler tablosu.

[Resim: dignl.jpg]
Not : Yücelmede farkettiyseniz çeşitli dereceler var.Mesela Başak sütununda Merkür 15 derece yazıyor.Bu onun en çok yüceldiği derece.

Tabloyu nasıl kullanacağız ?

Diyelimki aprilliosun Güneşinin temel asaletlerine bakmak istiyoruz.
Apriliosun güneşi 29 derece Koçta .Ve bu bir gündüz haritası*

Burç sütununda koça gidiyoruz.Daha sonra gezegenimizin yazıda da belirtilen 5 temel asaletinde hangi gezegenler var ona bakıyoruz :

Burç Sütununda Koça geliyoruz ve satır boyunca ilerliyoruz :
Yönetici : Mars
Yücelme : Güneş (Güneşe bakıyorduk demek ki Güneşi yücelme asaletine sahip)
Üçlü : Gündüz sütununa bakıyoruz - Güneş (Aprilliosun güneşi üçlü asaletine de sahip)
Term : Saturn( bu asalette dereceye de bakıyoruz 29 derece sütuna baktığımızda 26-30 dereceler arasında Saturn Term asaletine sahip )
Dekan : Venüs ( yine dereceyi kullanıyoruz 20-30 Koçta Venüs dekan asaletine sahip)

Demekki Aprilliosun güneşi Yücelme ve Üçlü asaletine sahip.Hiçte fena değil gülücük

Peki puanlama nasıl yapılır ?

Puanlamada asaletlerin puan değeri şunlardır :
Yönetici : 5
Yücelme : 4
Üçlü : 3
Term : 2
Dekan : 1

Şu durumda Aprilliosun güneşinin puanı : 4+3 =7

Solar fire da sanırım sen kendi haritanı horary bölmesiyle açtın bende çıkartayım ve tekrar ekliyeyim.Astreodiler şimdilik haritada olmasın.Eğer programdan incelersek :

[Resim: essentialdign.th.jpg]

ESSENTIAL DIGNITIES tablosu altında gezegenleri ve asaletleri göreceksin.Eğer gezegenin yanında (+) varsa o asalete sahip demektir.

MUT. RECEPTIONS tablosu ile karşılıklı ağırlama tablosu .Hangi gezegenler arasında hangi asalete göre ağırlama var o gösteriliyor.Şüphesiz en güçlü ağırlama Yönetici-Yönetici(Ruler-Ruler ) ağırlaması.Sende mesela yok.Diğerleri gösterilmiş.Açıkçası ben diğerlerine bakmıyorum pek.Karşılıklı ağırlama genellikle önemli bir gösterge -asalet olarak görülür(forumda bilgiler vardı)

Temel asaletler özellikle Horary de önemli bir kavram.Ama atıyorum natalda da şöyle düşünülebilir.Diyelim gezegen temel asaletler bakımından güçlü.Yönetici asaletine sahip.Bu herşeyin günlük gülüstanlık olacağı anlamına gelmez.Atıyorum Yönetici asaletine sahip merkürü olan bir kişi direkt dahi olmaz.Ama maça 1-0 önde başlar ve merkür doğasına uygun hareket etmekte esnektir çünkü kendi yuvasındadır(açı ve evleri hesaba katmıyorum)Ama yine bu kişi takır takır çalışan kafasıyla nükleer bir bomba yapıp şehir havaya uçurabilir.Yani sonucu tek başına etkileyemez temel asalet.

Baskın karakter derken acaba neyi kastediyorsun Aprillios?Haritanın Lordu kavramı var(Lord of the geniture).Bu kavram kişinin davranışlarını en yakından ilgilendiren gezegeni bulmak için yapılan bir temel asalet hesabı.(şu başlık altında örnekler var)

Haritanın Lordu (Lord Of Geniture )olarak ele alınan kavram kişinin mizacı üzerinde etkili konumdaki gezegen.
Bulunurken kullanılan konumlar :
*Yükselen burç derecesi
*Güneş Derecesi
*Ay derecesi
*Şans Noktası Derecesi
*Doğumdan önce gerçekleşen dolunay yada yeniay - syzygy(hangisi en son olduysa o) -Bunu Solar Fire da Chart>Lunar Phase>New or Full Moon(syzygy) seçeneğiyle bulabilirsin.

Örnek senin Haritanın Lordu aprillios :
*Yükselen burç derecesi - 20 derece boğa
Yönetici : 5 (Venüs)
Yücelme : 4 (Ay)
Üçlü : 3 (Venüs)
Term : 2 (Jüpiter)
Dekan : 1 (Ay)

*Güneş Derecesi - 29 derece koç
Yönetici : 5 ( Mars)
Yücelme : 4 (Güneş)
Üçlü : 3(Güneş)
Term : 2 (Saturn)
Dekan : 1 (Venüs)

*Ay derecesi - 4 derece ikizler
Yönetici : 5 (Merkür)
Yücelme : 4 (KAD)
Üçlü : 3 (Saturn)
Term : 2 (Merkür)
Dekan : 1 (Jüpiter)

*Şans Noktası Derecesi - 24 derece ikizler
Yönetici : 5 (Merkür)
Yücelme : 4 (KAD)
Üçlü : 3 (Saturn)
Term : 2 (Saturn)
Dekan : 1 (Güneş)

*Doğumdan önce gerçekleşen dolunay yada yeniay - 26 derece koçta yeniay
Yönetici : 5 (mars)
Yücelme : 4 (Güneş)
Üçlü : 3 (Güneş)
Term : 2 (Saturn)
Dekan : 1 (Venüs)

Evet toplamları bulacağız :
Güneş = 4+3+1+4+3 = 15
Ay= 4+1 =5
Merkür = 5+2+5 = 12
Venüs = 5+3+1+1=10
Mars = 5+5=10
Jüpiter =2+1=3
Saturn =2+3+3+2+2= 12

Umarım hatalı birşeyler yapmadım.KAD yi tablo gereği yazdım ama son noktada onu hesaba katmadım.

Şöyle birşey var sonuçta haritamızdaki her konumu az çok hissederiz. Bazıları kendini arasıra belli eder bazıları ise orada olduğunu hep belli eder daha çok ben buradayım der .E bunun sonucunda mizacın>hareketlerin ve bir noktada hayatın şekillenir.

Aslında açık ara öne çıkan bir gezegen yok.Ama haritanın lordu güneş gözüküyor.

* : Gündüz haritasında güneşin bulunabileceği evler : 7,8,9,10,11,12
Gece haritasında güneşin bulunabileceği evler : 1,2,3,4,5,6


Cvp: Temel Asaletler - Félicé - 09-10-2009 02:31 AM

Sevgili Jomaja, sen konuya hakim olduğun için kolaymış gibi geliyor sana ama, inan okuyunca öyle durmuyor:D Biraz karışıkımsıhımm

Sadece aselete sahip gezegenlerimi biliyorum.Birincilik maşallah satürnde. Ben böyle asaleti napayım;)

Bir kaç defa okuyacağım yazdıklarını, paylaşımın için teşekkürler


RE: Temel Asaletler - ariess - 09-10-2009 03:22 AM

tam anlıyodum sora yıne koptu aðla... solar fıre olmadan nası yapıcam ?


Cvp: Temel Asaletler - JoMaJa - 09-10-2009 01:36 PM

Çok mu kötü anlattım yaw.Mesajımı tekrar gözden geçirip daha kolay anlaşılır hale getirmeye çalışıcam.

Alıntı:solar fıre olmadan nası yapıcam ?

Solar fire olmazsa olmaz değil.Tabloyu incelemeyi öğrendikten sonra ihtiyacınız olmaz.Ama tabi programın olması zaman kazandırır ve en iyi astroloji programlarından biridir bence.

Belki programsız biraz syzygy yi bulmada zorlanabilirsiniz.Onun içinde deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz.Doğumunuzdan önceki son dolunay yada yeniay derecesini bulana kadar tarih ve saatleri denersiniz.


Cvp: Temel Asaletler - JoMaJa - 09-10-2009 03:58 PM

Mesajımı elimden geldiğince anlaşılır hale getirmeye çalıştım.:D Yani aslında pek öyle karışık değil ben karıştırmış olabilirim utandım Yapılacak şey doğru sütun ve satıra bakmak.Ya da hiç uğraşmayıp direk programla bulmak dil çýkarma

Üzerinde bu kadar durmamın sebeplerinden biri Klasik Astrolojide sıkça karşınıza çıkacak kavramlardan biri olması ve işin başlangıç aşamalarından biri olması.


Cvp: Temel Asaletler - Luli - 09-10-2009 07:00 PM

Klasik astrolojiye dair birikiminizi böylesine paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Özellikle, benim gibi klasik astroloji ile tanışıklığını derinleştirmek isteyen astroloji öğrencilerine çok faydası olacak bir tablo ve bilgiler iletmişsiniz. Sağ olun, var olun diyorum gülücük

Güneş'imin Yücelme ve Üçlü Asaletine sahip olduğunu belirtmişsiniz. Klasik astroloji'de gezegenin bulunduğu burcun derecesi de çok önemli, bildiğiniz gibi.
Fark etmişsinizdir Güneş'im kritik sayılabilecek bir dereceye konumlanmış, 29. derecede.

Alıntı:29 derece astrolojide kritik ve kritik olduğu içinde önem arzeden bir noktadır. Doğum haritalarında kadersel kabul edilir; diğer bir deyişle bu noktadaki gezegenin kişiye vereceği farklı bir hayat dersi var gibidir.

- Berrak Gökmen.

Kadersellik deyince, on ikinci ev'den de rahatlıkla bahsedilebilir. Ki, Güneş'im klasik astroloji baz alındığı takdirde çifte vurgulu olarak (29 derece + 12. ev) sayılabilecek bir ev'e yerleşik. On ikinci evde.

İlk sorum;

Temel asaletler sisteminde yücelme ve üçlü asalet'e sahip Güneş'im (ki ev yöneticiliği ile önem sıralamasında birincil sıraya yerleşen pozisyonlar anladığım kadarıyla) bu iki kritik noktanın (29 derece ve On İkinci Ev) olası etkilerini (?) iyicil olarak yönlendirmede bayrağı gülücük taşıyabilir mi ,,,

İkinci sorum;

Horary sayfasındaki temel asaletler tablosuna baktığımda dikkatimi çeken, Venüs'ün +10 olarak puanlanması.

Satürn = +8
Güneş = +7
Mars = +1

Ay, Merkür, Jüpiter ise -5 olarak puanlandırılmış.

Buradaki puanlama sistemini (artıları ve eksileriyle) nasıl anlamlandırmalıyım ,,,

Örneğin, Venüs'ün + 10 alması, haritamdaki en asil gezegen olduğunun mu göstergesi ,,,

''Baskın'' kelimesi ile yukarıdaki makalede yer alan ''Örneğin kendi haritamda en yüksek puana sahip üç gezegen Jüpiter, Mars ve Satürn’dür.'' cümlesini işaretleştirmek istemiştim aslında.

Yani benim haritam için de bu üç (belki de iki ya da dört?) yüksek puana sahip gezegenler hangileridir ,,, bağlamında.

Haritanın Lordu ( Lord Of Geniture ) kısmında ise ufak bir gözden kaçırma söz konusu olmuş. Yükselen burç noktası adına. Sanırım, siz İkizler burcunun 20. derecesi olarak aldınız fakat; yükselen burcum Boğa. Yöneticisi hesaba katıldığı için, çıkan sonucu değiştirebilir sanıyorum. hımm

Alıntı:*Yükselen burç derecesi - 20 derece ikizler
Yönetici : 5 (Merkür)
Yücelme : 4 (KAD)
Üçlü : 3 (Saturn)
Term : 2 (Venüs)
Dekan : 1 (Mars)

Kendimi denemek ve onayınızı almak üzere hesaplamaya çalışayım:

*Yükselen burç derecesi - 20 derece Boğa

Yönetici : 5 (Venüs)
Yücelme : 4 (Ay)
Üçlü : 3 (Venüs)
Term : 2 (Jüpiter)
Dekan : 1 (Ay)


Hata yapmamışımdır umuyorum pek anlamadım


Yukarıdaki işlem, Merkür'ün 17'lik puanını egale edecek yeni bir Lord (; yaratır mı henüz bilemiyorum (varlığınız sayesinde öğrenmeyi umuyorum) fakat; özellikle şu yazdıklarınız benim için geçerliliğini korumakta:
Alıntı:''Tek başına çalışma(düşünme,yazma) ya yatkınlık ve bununla bolca vakit geçirme.Lordun 12. evde olması mizacının kendini saklayan(kişinin kendisinden bile) bir yapısı olabileceğini , eylemden çok hayalle uğraşabileceğini...''
Her şey adına yeniden çok teşekkür ederim, sevgilerimle.



Cvp: Temel Asaletler - JoMaJa - 09-10-2009 10:02 PM

Alıntı:Haritanın Lordu ( Lord Of Geniture ) kısmında ise ufak bir gözden kaçırma söz konusu olmuş. Yükselen burç noktası adına. Sanırım, siz İkizler burcunun 20. derecesi olarak aldınız fakat; yükselen burcum Boğa. Yöneticisi hesaba katıldığı için, çıkan sonucu değiştirebilir sanıyorum.

Enterasan acaba senin yükselenini niye ısrarla 20 derece ikizler olarak düşünmüşüm.Mesajını okumasaydım faketmezdim hatayı.Ve evet sen asaletlere doğru baktın.Çözdün işi :D Şu son durumda haritanın lordu güneş gözüküyor ama merkür-saturn arkasından geliyor.Bariz bir puan farkı yok.Mesajı yine düzenledim.İçimden bir ses daha çooookkkkk düzenlerim diyor.dil çýkarma

Alıntı:Temel asaletler sisteminde yücelme ve üçlü asalet'e sahip Güneş'im (ki ev yöneticiliği ile önem sıralamasında birincil sıraya yerleşen pozisyonlar anladığım kadarıyla) bu iki kritik noktanın (29 derece ve On İkinci Ev) olası etkilerini (?) iyicil olarak yönlendirmede bayrağı gülücük taşıyabilir mi soru

HImm bu aslında hileli bir durum olabilir mesela 5. evden bahsetseydin yada atıyorum 6. ev olsun(6. evde biraz zorlayıcı evlerden sayılır) daha rahat evet derdim.Ama 12. evin biraz daha farklı durumu var. Evet o pozisyonu güçlendirir.Ama sen o pozisyonun güçlenmesini istemeyebilirsin.Natal değil horary örneği vereyim.12. evde güçlü bir güneş olsun bu senin güçlü bir düşmanın olduğu anlamına gelebilir.Çünkü 12. ev daha kontrol dışı bir alandır.Herzaman güç-gezegenin gücü kişinin kişinin kendisinin kullanacağı birşey olmayabilir.Ama güneş iyicil bir evin yöneticisi kişinin 5. ev konularında (çocuk ,yaratıcılık , aşk) kaliteli ürünler sahibi olursun ama süreçte sıkıntı yaşarsın.Atıyorum kariyer sahibi , şan şöhret sahibi olmuş bir çocuğun olur ama sürekli ondan ayrı kalırsın gibi.

Alıntı:İkinci sorum;

Horary sayfasındaki temel asaletler tablosuna baktığımda dikkatimi çeken, Venüs'ün +10 olarak puanlanması.

Satürn = +8
Güneş = +7
Mars = +1

Ay, Merkür, Jüpiter ise -5 olarak puanlandırılmış.

Şu noktada bütün bu eksi artı puanlara fazla takılmamanı tavsiye ederim. Şimdilik 5 temel asaletin hesaplanmasını göz önünde bulundur bence. Çünkü birçok şeyden dolayı puan ekler çıkartır.Örneğin peregrin olduğunda(yani 5 temel asaletten hiç birisine sahip olmadığında -5 hesabı yapıyor.Zararlı oluğunda -5 , düşüşte olduğunda -4 , reception olduğunda kendi burcunda olduğu kadar puan alır +5 gibi)Ama venüsüne kıyak geçmiş sanki :D Puanları Mutual Recep. almış sanrım.Ama bence ruler-ruler dışındakiler varlığını fazla belli etmiyor.Biraz sana torpil geçmiş.

Alıntı:''Baskın'' kelimesi ile yukarıdaki makalede yer alan ''Örneğin kendi haritamda en yüksek puana sahip üç gezegen Jüpiter, Mars ve Satürn’dür.'' cümlesini işaretleştirmek istemiştim aslında.

O zaman sende şunu yapacaksın sonuçta artık tabloyu kullanmayı biliyorsun.Güneş-Saturn arasındaki her gezegenin kaç puanı olduğuna bak.Bence elinle hesapla merak ediyorsan mesela güneşin 7 puandı.Ama şimdi şöyle birşey var.Tesadüfi asaletlerde var.Herşey sedece zodyak konumu değil.Tamam önemli,temel bir unsur ama herşey değil.

Ve tekrar haritana bakarken fakettim(inşallah yine kafam bulanık değildir.)

Alıntı:Bir tek düzenleyici, yalnızca bir gezegen kendi yönettiği evdeyse ve karşılıklı/çoklu ağırlama yoksa oluşur. Tek düzenleyici, haritanın ana temasının en net işaretidir. Diğer gezegenlerin hepsi, açılar ve ev başlangıç çizgileri en nihayetinde bu tek düzenleyiciye bağlanırlar. Eğer diğer önemli göstergeleri haritanın hükümeti gibi düşünürsek, tek düzenleyici diktatördür. Hepsi diktatöre uymak zorundadır. Burası tüm kararların alındığı yerdir. Bob Dylan’ın haritası, tek düzenleyici olan bir harita örneğidir. Merkür, kendi yönettiği İkizler burcundadır.

Senin haritan tek düzenleyicili haritalara bir örnek.Ve bu tek düzenleyici Saturn .Sende farkedeceksin hngi gezegenden yola çıkarsan çık yönetici ağını izlediğinde son noktan Saturn olacak.Ki zaten o da zaten kendi yönettiği buçta,evinde.

Umarım bu mesaj daha belirgin ve soru işaretlerini kaldırıcı olmuştur.


Cvp: Temel Asaletler - Luli - 09-11-2009 10:44 AM

Alıntı:12. evin biraz daha farklı durumu var. Evet o pozisyonu güçlendirir.Ama sen o pozisyonun güçlenmesini istemeyebilirsin.Natal değil horary örneği vereyim.12. evde güçlü bir güneş olsun bu senin güçlü bir düşmanın olduğu anlamına gelebilir.Çünkü 12. ev daha kontrol dışı bir alandır.Herzaman güç-gezegenin gücü kişinin kişinin kendisinin kullanacağı birşey olmayabilir.
Bir anlamda demek oluyor ki; arkamdan çevrilen oyunları ''kadersel'' olarak mübah kılmak adına önemli bi'gösterge gülücük) eh ne yapalım ''kader utansın'' dil çýkarma

Yanlış anlaşılmayayım; bu kanıya sizin ilettiğiniz cümleler aracılığıyla varmadım. Zaten farkındalığında bulunmak durumunda kaldığım birçok yaşanmışlığa klasik astroloji sistemi üzerinden, ışık tutmuş oldunuz sadece gülücük

Alıntı:O zaman sende şunu yapacaksın sonuçta artık tabloyu kullanmayı biliyorsun.Güneş-Saturn arasındaki her gezegenin kaç puanı olduğuna bak.Bence elinle hesapla merak ediyorsan mesela güneşin 7 puandı.Ama şimdi şöyle birşey var.Tesadüfi asaletlerde var.Herşey sedece zodyak konumu değil.Tamam önemli,temel bir unsur ama herşey değil.
Merkür Koç'u için;

Yönetici : Mars
Yücelme : Güneş
Üçlü : Güneş
Term : Mars
Dekan : Venüs

Ay İkizler'i için;

Yönetici : Merkür
Yücelme : Kad
Üçlü : Satürn
Term : Merkür
Dekan : Jüpiter

Venüs İkizler'i için;

Yönetici : Merkür
Yücelme : Kad
Üçlü : Satürn
Term : Jüpiter
Dekan : Mars

Mars Kova'sı için;

Yönetici : Satürn
Yücelme : -
Üçlü : Satürn
Term : Satürn
Dekan : Venüs

Jüpiter Boğa'sı için;

Yönetici : Venüs
Yücelme : Ay
Üçlü : Venüs
Term : Venüs
Dekan : Merkür

Satürn Oğlak'ı için;

Yönetici : Satürn
Yücelme : Mars
Üçlü : Venüs
Term : Venüs
Dekan : Jüpiter

Allahım bu ne asaletsiz haritadır gülücük) sunduğunuz yöntem üzerinden ilerlemeye çalıştım. Anladığım kadarıyla; temel asaletler sisteminde baktığımız bir gezegenin yolu yine kendine çıkmıyorsa, herhangi bir asalet'e sahip olmadığı anlamına geliyor.

Satürn ise sadece ''yönetici'' pozisyonundan asalet'i kapmış (;

Buna göre;

Güneş = 7 puan
Satürn = 5 puan

Yani; natal'ımdaki en yüksek puanlar Güneş ve Satürn himayesinde.

Siz bahsedince, merakımı celbetti. Ufak bir araştırma sonucunda bulduğum tanımı:

Alıntı:Tesadüfi Asalet: Planetin harita içerisinde yerleşimde bulunduğu eve göre değerlendirilir. Birincil evlerde bulunan planetler taahhütlerini %100 performansla yerine getirirken, ikincil evlerde bulunan planetler %50, üçüncül evlerde bulunan planetler %25 performansla taahhütlerini yerine getirebilecek güce sahiptirler.

Birincil yerleşimdekiler; Ay, Venüs, Mars.
İkincil; Satürn, Kad.
Üçüncül; Güneş, Merkür.

Şimdi Güneş ve Satürn'ün asaletleri zaten söz konusuydu. Buna göre; Ay, Venüs ve Mars ''tesadüfi asalet'' sahipliğindedir, diyebilir miyim ,,,

Alıntı:Senin haritan tek düzenleyicili haritalara bir örnek.Ve bu tek düzenleyici Saturn .Sende farkedeceksin hngi gezegenden yola çıkarsan çık yönetici ağını izlediğinde son noktan Saturn olacak.Ki zaten o da zaten kendi yönettiği buçta,evinde.
Vermiş olduğunuz bu değerli bilgi için de ayrıca çok teşekkür ediyorum. Son olarak şöyle bir soru yöneltmek isterim;

Tek düzenleyicisi Satürn olan bir harita sahibi temel olarak hangi (olumlu, olumsuz) eğilimlere/potansiyellere sahip olacaktır ,,,

Mesela Dylan'ın haritasındaki diktatör Merkür'ün açıları da önem teşkil etmiş Frank Piechoski'nin yorumlandırmalarında.

Klasik olarak esas alınabilecek tek açı aralığı, natal haritamın ''Lord''ları ünvanına da sahip olan (; Güneş/Merkür (12) kavuşumu ile (üçgen).