Değerlendir:
  • 29 Oy - 3.1 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Geri Hareket ve Durağanlık,Geri Giden Gezegenler
Yazar Mesaj
vivienleigh Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı

Mesajlar: 178
Üyelik Tarihi: May 2007

Rep Puanı: 0

Mesaj: #1
Geri Hareket ve Durağanlık,Geri Giden Gezegenler
Geri Hareket ve Durağanlık


Geri hareket, yer merkezli bakışla gezegenlerin hareketlerinin izlenmesi esnasında gözlemlenen edilen bir olgudur. Gece gökyüzünü gözlemlersek, gezegenlerin birbirlerini takip eder şekilde Zodyak’ta ilerlediğine şahit oluruz. Normal şartlarda bir gezegenin Zodyak’taki hareketi Batı’dan Doğu’ya doğrudur. Buna düz (direkt) hareket denir. Bu hareket saat yönünün tersinedir. Bizim yeryüzünden bakışımızla, Zodyak’ta hareket etmekte olan bir gezegen yavaşlar, durur ve Zodyak burçlarının tersi istikametinde hareket ediyor gibi gözükür. Gezegen, bu hareketiyle saat yönünde ilerlemeye başlar. Biz bu harekete “Geri hareket” deriz. Gezegenin durması, yani hareketsizmiş gibi görünmesi durumuna “Durağanlık” adı verilir.

Geri hareketine bir müddet devam eden bir gezegen, tekrar yavaşlar, durur ve Zodyak burçları istikametinde ilerlemeye başlar. Biz bu hareketi gezegenin tekrar direkte döndüğü olarak gözlemleriz. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu tamamen yermerkezli, yani gözlemcinin bakış açısından gözüken durumdur. Aslında astronomik olarak bir gezegenin geri hareketi söz konusu değildir.

Güneş ve Ay'ın her ikisi her zaman düz hareket yaparlar. Hiç bir zaman geriye gitmezler ya da geri hareket yapmazlar. Diğer gezegenler arada sırada kısa bir zaman aralığında doğudan batıya gittiklerinde, tekrar düz (direkt) hareketlerine geçmeden önce geri hareket yaparlar.

Bu yüzden iki hareket vardır. Biri doğudan batıya olan temel harekettir. Bu, günlük hareket olarak adlandırılır. Diğer hareket batıdan doğuya doğrudur ve ikincil hareket adı verilir.

Satürn'den Ay'a kadar bütün gezegenler iki harekete katılırlar. Bununla beraber yine de temel harekete de katılırlar çünkü oldukça hızlı olan temel hareket gökyüzündeki bütün gezegenleri taşır. Onların doğudan doğmasını ve batıdan batmasını sağlar. Aynı zamanda, batıdan doğuya doğru burç sembollerinin içinden geçiyorlar. Bu iki hareket aynı zamanda meydana gelir ve sürekli devam eder.

Bu iki hareketi gündüz vakti kolaylıkla fark edemeyiz. Bununla birlikte eski insanların yaptığı şekilde eğer hareketleri grafiklendirirsek bunlar daha kolaylıkla görülebilirler.





Diyagramda Mars daireciklerine dikkat edin. Bu dairecikler gezegen kütlelerini üzerlerinde taşırlar. Diyagramda da göreceğiniz üzere gezegen dairecik üzerinde saatin ters yönünde dönüyor o yüzden bu daire üstünde her hangi bir yerde olabilir. Diğer bütün gezegenlerin yaptığı gibi Mars kendi küresi içinde kalmalıdır. Göreceğiniz gibi dairecik büyük bir daire boyunca hareket etmektedir ve bu büyük daireye taşıyıcı denilmektedir.

Gezegen taşıyıcının uzak kenarında olduğu zaman enöte noktasına (Dünya'dan en uzak nokta - bütün kürelerin döndüğü yaklaşık merkezden taşıyıcı ortalama uzaklığına kadar olan mesafedir) yaklaşmakta ya da uzaklaşmaktadır. Taşıyıcı üzerinde olduğu zaman, sabittir ( yani hareketsiz görünür) ve taşıyıcının alt tarafına ilerlediği zaman ise enberisine (Dünya'ya en yakın noktaya) yaklaşıyor ya da uzaklaşıyor olacaktır. Bu Dünya'ya olan mesafesinin hiçbir zaman sabit olmadığı ya da her zaman değiştiği anlamına gelir.

Eğer gezegen büyük dairenin üst tarafında ise düz gidiyor olacak ve eğer büyük dairenin iç tarafında ise Dünya'da geri gidiyor görünecektir. Dünya ise dairenin merkezinde bulunmaktadır. Büyük daireye taşıyıcı adı veriliyor ve daireciğin kendisi taşıyıcı boyunca okla gösterildiği şekilde saatin ters yönünde hareket ediyor, yani batıdan doğuya.


Astrolojik olarak geri hareket eden gezegen

Klasik astroloji bakışıyla geri hareket etmek önemli bir güçsüzlük durumudur. Bu durumdaki bir gösterge pasif ve alıcı durumdadır. Dediğini/vaadini yaptırmakta zorlanır. Bu bir şanssızlık, zarar, uyuşmazlık, anlaşmazlık, aykırılık, tutarsızlık ve giriştiği işlerden zararla dönme göstergesidir.

İbni Ezra’ya göre, geri harekette olan bir gezegen husumete ve niyet edilen şeylerin zarara uğramasına işaret eder. O’na göre geri harekette olan bir gezegen, isyankar ve meydan okuyan biri gibidir.

Bonatti’ye göre, geri harekette olmak bir gezegenin zarar gördüğü 4 önemli durumdan bir tanesidir. Geri hareket, yarım kalan, tamamlanmayan işleri gösterir.


Astrolojik olarak durağan gezegen

Durağan (Stationary) durumunda ve geri harekete geçecek olan gezegen de, geri hareket kadar olmasa da zorda olmayı anlatır. Ama gezegen direkte dönmek üzere durağan ise, o zaman engeller ve zorluklar geride kalıyor demektir. Bu durum sanki hastalıktan iyiye doğru gidiş gibidir.

Gezegenler direkt harekette iken olayların devam ettiğini ve ilerlediğini gösterirler. Geri harekette iken olayların kesintiye uğramasını, yerine getirmede ve tamamlanmada aksaklıklar olduğunu gösterirler. Durağan iken işlerin ağır yürüdüğünü, ama dayanıklılık, kalıcılık ve sağlamlığını gösterirler.

Durağan gezegenlere dikkat edilmelidir. Bu gezegen direkt harekette iken geri harekette mi dönüyor, yoksa geri hareketten direkte mi dönüyor bakılmalıdır.

İbni Ezra’ya göre, geri harekete dönmek üzere durağanlaşmış bir gezegen ne yapacağını bilemeyen bir kimseye benzer ve sonuç olumsuzdur. Böyle bir gezegenin durumu, dehşete düşmüş, kendisine gelmekte olan sıkıntılardan korkmakta olan biri gibidir. Gezegen, geri hareketten direkt harekete dönmek üzere durağanlaşmış ise, bu bir şeyler ümit eden ve ümidini yitirmeyen bir kimseye benzer.

Öner Döşer, A.M.A.



Kaynaklar

Robert Zoller, Diploma Course in Medieval Astrology

Abraham Ibn-Ezra, The Beginning of Wisdom

Guido Bonatti, Liber Astronomiae
10-08-2007 09:57 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Geri Hareket ve Durağanlık,Geri Giden Gezegenler - vivienleigh - 10-08-2007 09:57 PM
"lilyum için" - Angel - 01-12-2009, 01:30 AM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  HARİTAMIZDAKİ RETRO GEZEGENLER Hattusas 2 6,357 04-18-2020 03:06 PM
Son Mesaj: Hattusas
  Fokal Gezegenler Lajâ 11 23,109 04-29-2015 07:53 PM
Son Mesaj: Lajâ
  Kişisel Gezegenler ve Narsisizm sufle cii 29 39,515 01-01-2013 12:04 AM
Son Mesaj: astrosohbet
  Gezegenler Hakkında Genel Bilgiler yükselenbaşak 31 55,323 11-27-2012 07:50 PM
Son Mesaj: zeppi
  Gezegenler ve Cenine etkileri pasifik 12 17,342 08-14-2012 11:44 AM
Son Mesaj: ekinoks
  Retrograde Gezegenler ve Karma Alya 6 22,498 05-18-2012 11:36 PM
Son Mesaj: Kaktüs
  TEST ( Gezegenler ) astrosohbet 90 118,185 08-16-2011 04:24 AM
Son Mesaj: astrosohbet
  Gezegenler ve Sağlığımız bluex 13 17,970 07-10-2010 06:24 PM
Son Mesaj: Serena
  Kollektif Gezegenler ve Nesiller aeon 11 15,273 04-27-2010 05:37 PM
Son Mesaj: Bluescorpio
  Kadim Astrolojide Gezegenler Angel 1 5,021 06-28-2007 04:39 AM
Son Mesaj: astrosohbet

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir