Değerlendir:
  • 49 Oy - 2.86 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vedik Astroloji
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #4
Vedik Astroloji
Vedik Astroloji

Vedik astroloji Tanrı’nın bir armağanı olup Vedik kültürün, Veda’ların bir parçasıdır. Jyotish, kelime anlamı, Jyoti ; ışık, sh ; en yüce demektir. ”En yüce ışığın bilgisi” anlamına gelir. Gündelik hayatta ”mum ışığı” veya “mum alevi” demektir. Veda’ların Vedanga bölümünün sonuncusudur.

Veda’lar yaratılışın başından beri insan oğlunun doğruyu ve mutluluğu bulmaları için Rishi’lerin (gören, bilge kişi) vahiy yoluyla aldığı bilgilerdir.
Veda’ların bir bölümü olan Mahabharata’ nın içinde yer alan Bhagavad-Gita, Veda’nın türküsü olarak bilinir. Aydınlanmış bilge Veda Vyasa tarafından yazılmıştır. İçinde toplam 18 bölüm, 701 dörtlük vardır. Her çağ ve her insan için geçerlidir. İçinde Yoga felsefesi, yani Tanrı’yı idrak etmenin çeşitli yolları, Vedanta’lar yani hayatın en yüce bilgileri, bilgeliği yer alır. Hepsi beraber bu yüce bilgi Mahabharata’ yı meydana getirirler.
Bu ezgilerden nasıl var olduğumuzu bilmek, nasıl yaşamak gerektiğini öğreniyor, Mutlağın bilgisiyle, tüm insanlığın refahı ve evrimi için ayrımlar çıkarıyoruz. Bhagavad-Gita’daki bu bilgiler, kişinin tüm hayatını kozmik yasa ile doğal uyum içerisine alacak bir yöntem sunuyor.

Bu yöntemi uygulayan kişi, tüm doğa yasalarının desteğinden ve gücünden yararlanarak uyum ve barış içinde daha iyi bir yaşam sürüyor ve yaratıcı, başarılı ve bütünleşmiş bir kişilikte ebedi özgürlüğü deneyimliyor.
Ancak Veda ve Veda edebiyatı, kitaplardan çalışılamaz. Kutsal olan bu bilgi, bireyin kendine dayalı bilincinin dürtüleri ile ancak doğrudan deneyimlenerek kavranılabilir.

Vedik astroloji ruhun yolculuğunu anlatır. Bireyin kozmik hayatı nasıl teneffüs ettiğini, devamlı evrimleşen bireyin aslında devamlı genişleyen evrenin bire bir kopyası olduğunu, mikro kozmosun aslında nasıl makro kozmosla tamamen aynı olduğunu, sonsuzluğun nasıl sadece bir nokta içinde canlı olduğunu, ölümsüzlüğün nasıl gelişimin gerçeği olduğunu, tüm evrenin yapısını anlatır.
Vedik astrolojiyi anlayabilmemiz için mutlaka reenkarnasyon hakkında bilgilenmemiz gerekiyor. Veda edebiyatında dünya Mrityusthana veya “ölümün yeri”dir, çünkü doğduğumuz andan itibaren her saniye ölüyoruz veya ölerek tekrar doğuşu yaratıyoruz.

Reenkarnasyon, Hint düşüncesinde çok kabul görüyor, Hindistan’a ait El Biruni’ nin yazmış olduğu bir kitapta “Hindu filozoflara göre, bir ruhun kainatı kuşatan şeylerin çeşitliliğini kavrayabilmesi için bir yaşam çok kısadır” diyor. Veda’lara göre bir ruhun toplayabileceği dört milyon yaşam var, sonra insan olma şansını elde ediyor, Tanrı, insana düşünme, iyi ve kötüyü ayırt etme gücünü vermiş. Eğer insan bedeni aldıktan sonra Tanrı’ya ulaşamazsak, “bir elması ıspanak fiyatına satarız ve aydınlanmadan bir başka bedende tekrar tekrar dünyaya geliriz”. diyor, Maharishi Mahesh Yogi..

Bu döngüyü her bitkide, her ağaçta, her mevsimde görüyoruz ve yaşıyoruz. İnsanın hayat ile ölüm arasındaki döngüleri, Vedik Astrolojinin temel konusudur. Ruh her türlü deneyimi yaşayarak saflığına geri dönmek istiyor. Mahabharata’ nın, Bhagavad-Gita bölümünde reenkarnasyon ile ilgili bir bölüm var. Burada Efendi Krishna ile savaşçı Arcuna arasında geçen bir konuşmada, Krishna “ölümlü bedenimizde nasıl çocukluktan gençliğe, gençlikten de yaşlılığa geçen bir öz var ise, bu öz, ölümden sonra bir başka bedene geçer. Bilge kişiler bundan asla kuşku duymazlar. Tıpkı eski bir elbisenin çıkartılması gibi, öz de bedeni bırakarak, bir başka bedene geçer” diyor.

Vedik Astroloji’nin temel felsefesi karma teorisine dayanır. Karma, basit bir etki tepki yasasıdır. “Ne ekersen onu biçersin”. Kişinin yaptığı her faaliyetin o kişiye geri dönen etkileri ya da sonuçları olur. Karma terimi, yani hareket, eylem ya da eylemin gücü, eylem veya deneyimin izlenimi gibi çeşitli anlamlara gelebilir.
Batı’da ise karma genelde kötü hareket veya kötü hareketin sonuçları ile ilişkilendirilmektedir. Aslında Karma sözcüğü iyi veya kötü bir anlam taşımaz, eylem veya faaliyeti ile ilişkilidir. İyi karma, iyi hareket, kötü karma kötü hareket anlamına gelir Karma eylem anlamındadır. Örneğin, düşünme süreci, düşünme eyleminin icraatıdır. Aynı şekilde konuşmaların, hareketlerimiz, davranışlarımız hareketin farklı düzeyleridir. Havuza bir taş attığınızda batar ama yüzeyde dalgalar bırakır. Dalgalar kıyıya ulaşıncaya kadar yayılır, kıyıdaki kum parçacıklarına çarparak onları öteye iter, geriye, havuza çeken bir etki bırakır. Etki her yerdedir. Havuzda ve kıyıda her tarafta görülür. Eylem, onu yapanı ya da çevresini işte bu şekilde etkiler. Bir eylemin sonuçları, nerede olursa olsun, binlerce yıl içinde bile olsa, onu yapana mutlaka geri ulaşır ve tamamlanmamış eylemler ise bu hayata taşınır.

Karma bir seçimdir, bir ceza değildir. Bir kader ile doğuyoruz ve bunu deneyimlemek zorundayız, bu karma hem iyi hem kötü olabilir.
Üç büyük Karma vardır. Bunlar 1.Sanchita, 2.Prarabdha,3.Kriyamana Karmalardır.
Sonuç olarak Vedik astroloji özel şahsi karmalar ve yüzleşeceğimiz olaylar ile ilgilenir. Kasten seçeceğimiz doğrular, sadece bu hayatı geliştirmekle kalmayıp ileri taşınacak olan kötü karmayı da önler, bilincimizi yükseltir. Kendimizi tanımak, gelecek tehlikeleri önlemek, ruhun amacına yönelmek ancak Vedik Astroloji yani Jyotish, “en yüce ışığın bilgisi” ile gerçekleşir.

VEDİK ASTROLOJİ NEDİR?

Vedik astroloji kutsal olanın dilidir. Tanrıyla konuşmanın yoludur. Bizler hakkında her şeyi açığa çıkaran karmaşık kodlanmış mesajlardır, kutsal şifredir.
Vedik Astroloji “ışığın bilimidir” ve karanlığı yok ederek cehaleti ortadan kaldırır.
Vedik Astroloji doğum saati, gün ve yer bilindiğinde bulunan noktanın (bir nokta bilindiğinde diğer tüm noktalar bilinir) matematiksel ifadesidir Yaşam yollarımıza akseden kozmik ışınları, bireysel karmamız ile birlikte gösterir.
Vedik Astroloji bireyin yaşamında sırayla açılacak olan bu kozmik etkileri ve haritadaki karmik tanrısal planı anlamaktır. Bireyin Evrensel (Kozmik) bütünlük ile kendi gerçeği arasındaki ilişkiyi öğretir.
Binlerce yıl önce Veda bilgeleri, evrensel bilincin değişmeyen bütünlüğü içinde uzay/mekan köpürmesini algıladılar. Bu noktada geçmiş, şimdi ve gelecek bir arada bulunur. Eski Veda Rishi’leri etki/tepki yasalarını kavradıkları gibi etkiyi tamamen nasıl iyiye nasıl dönüştüreceklerini de bilirlerdi.(Yagya)
Vedik astrolojinin dört amacı vardır. Bunlar doğum haritasındaki evlerden yansır.
1.Dharma : Kişinin doğal vazifesidir.Bütün ahlaki erdemler, doğru eylemler özgürlük ve adalet anlamlarına gelir.,
2.Artha : Refah, kazanç, iş, ödül anlamlarına gelir.
3.Kama . Kişinin arzuları ve istekleridir.
4.Mokşa : Aydınlanma, kurtuluş, ebedi özgürlüktür. Acı ve üzüntülerin biteceği anlamındadır.
Vedik astroloji’yi kullanarak elde edilen doğum haritaları (Jataka) yalnızca bireyi anlatmakla sınırlı olmayıp, aynı zamanda bir ülke, bir hayvan veya bir nesne için de çıkarılabilir. Örneğin, eğitim, evlilik, seyahat, inşaatın başlangıcı, işe başlamak, anlaşma yapmak, partilerin kurulması gibi..
Ayrıca dünyayla ilgili savaşlar, depremler, doğal afetler bu şifrede gizlidir. Herhangi bir iş anlaşması, evlilik günü, ev satma veya satın alma gibi önemli adımlar için doğru zamanı bulmanın bilgisine Muhurta denir.
“Yeryüzünde her amacın bir zamanı vardır”.
Kişilerin birbirleriyle olan uyumlarını yine Jyotish bilgisi ile anlayabiliriz.
Ayrıca Jyotish’in alt dalları Prashna, yani bir kişinin soru sorduğu andaki gökyüzünün konumu kullanılarak yalnızca bu soruyu cevaplamak için çıkarılan bir haritadır.
Nimitta ise çevreden gelen işaretlere göre geleceği tahmin eder.
Bir şeyin geçmiş, şimdi ve geleceğini bilmek için tek şey doğum saati (başlangıç tarihi), günü ve yeridir. Bu Jataka’nın’ temel ilkesidir.
“İnsanların ve yaradılışın ilerleyişinin ve gelişiminin tamamı gezegenlerin idaresi ve otoritesi altındadır”. Parashara.


Kaynakça;
Maharishi Mahesh Yogi, Varlık Bilimi ve Yaşama Sanatı
Maharishi Mahesh Yogi, Bhagavad-Gita
B.V.Raman, How toJjudge A Horoscope
K.N.Rao, Karma and Rebirth in Hindu Astrology


"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-18-2007 09:21 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Cvp: Vedik Astroloji - Angel - 12-01-2007, 02:16 AM
Cvp: Vedik Astroloji - Angel - 12-01-2007, 02:23 AM
RE: Vedik Astroloji - Mahinur - 04-15-2012, 05:11 PM
RE: Vedik Astroloji - Akbaba - 04-27-2012, 06:54 PM
RE: Vedik Astroloji - capri - 07-13-2017, 04:02 PM
RE: Vedik Astroloji - Venüsx - 07-13-2017, 07:39 PM
RE: Vedik Astroloji - freeloader - 07-14-2017, 08:18 PM
Vedik Astroloji - Angel - 11-18-2007, 09:18 PM
Vedik Astroloji - Angel - 11-18-2007 09:21 PM
HİNT ASTROLOJİSİ NEDİR - Angel - 11-20-2007, 12:43 AM
NAKSHATRA / Takımyıldızlar - Angel - 11-20-2007, 12:50 AM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  VEDİK - KALA SARPA YOGA nev_bahar 12 23,918 12-17-2018 11:19 PM
Son Mesaj: Feslegen

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir