Değerlendir:
  • 34 Oy - 2.12 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vesta
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #1
Vesta
VESTA ( HESTİA)


Vesta’ya önce biraz geriye dönük bir hatırlatmayla başlamak istiyorum.

Yunan Mitolojisi Titanlar’ın anne ve babası olan Uranüs ve Gaea ile başlar, Gaea’nın yönlendirmesi ile Titanlar Uranüs’ün liderliğini devirip, genç erkek kardeşleri (Kronos) Satürn’ü başa geçirirler. Satürn kız kardeşi Rhea ile evlenir ve bu birliktelikten 6 tane Tanrı doğar. Zeus, Hera, Hades, Poseidon, Demeter ve Hestia (Vesta).

Kronos’dan sonra başa geçen Zeus; Athena, Apollo, Artemis, Ares, Hepaestus, Hermes, Dionysos ve Afrodit’in babasıdır. Bu saydığımız Tanrı ve Tanrıçaların hepsi Olimpos Dağı grubundandır ve bizim güneş sistemimizdeki planetlerle eşleşirler.

Roma uygarlığının yükselmesiyle Yunan mitolojisindeki isimler Romalıların koyduğu isimlerle değişime uğramıştır. Hestia Vesta olmuş; Demeter Ceres olmuş; Hera Juno olmuş; Poseidon Neptün olmuştur. Bu grubun içinde yer alan bütün Tanrı ve Tanrıçalar burçların yöneticileri olmuşlardır. Sadece iki burcun yöneticilerine isim verilememiştir. Bunlar Boğa Burcu ve Başak Burcudur. Bu konuya daha ilerideki derlemelerde değineceğim. Bu günkü konumuz Başak Burcunun yönetici kadrosunda mitolojik bir arketip oluşturan Vesta, diğer adıyla Hestia'dır.

KALBİNİZİN TANRIÇASI VESTA

Hemen hemen bütün eski kabilelerde köyün merkezi veya evin merkezi kainatın merkezinin bir sembolü olarak kabul edilirdi. Bu tip inanışların temelinde insanoğlunun mikrokosmos olarak görülmesi yatmaktadır. İnanışa göre biz hepimiz birer minyatür evreniz. Köyün içindeki evlerde yanan ateş, ailemizin sembolize ettiği evrenin görünen bir merkezi olarak değerlendiriliyordu. Vesta’nın Yunanca ismi olan Hestia’nın tam kelime anlamı “Yürek” dir. Yüreğinizdeki ateş yaşam enerjinizin sembolik merkezidir. Kalbinizdeki ateş var olma enerjinizi yeniler ve size yaşamınızı sürdürmek için ihtiyacınız olan ilhamı verir.

Sözünü ettiğimiz enerjiyi bu günkü aile ortamında herkes televizyon başına toplanmışken algılamanız çok zor olacaktır. Ancak kendinizi şömine başında veya kamp ateşi etrafında toplanmışken hayal edin. Ateşi seyrederken düşüncelerinizi berraklaştıran, kendi içinizdeki bütünlüğü yakalamanızı kolaylaştıran sakinleştirici etkisini kolayca farkedebilirsiniz. Bu süreçte beyninizin sol tarafından ziyade sağ yanı çalışmaktadır. Belki bu anda ilk insanın özüne birazcık yaklaşabildiğinizi hissedebilirsiniz. Vesta’nın niyeti konsantrasyonunuzu arttırmak, ruhani yanınızı güçlendirmektir. Bu yüzden bizim en yoğun dikkatimizi sağlamaya çalışır.

Hestia, Kronos ile Rhea’nın doğan ilk çocuğudur. Dolayısıyla Kronos kustuğunda son çıkandır. Bu yüzden Vesta hem başlangıcı hem de sonu ifade eder. Sonsuza kadar bakire, sessiz sakin bir şekilde ruhani doğasına sadık kalmak için yemin etmiştir. Olimpos’taki hiç bir kavgaya karışmamak için hep ayrı durmuştur. Dionysus Olimpos’un Tanrıları arasına katılacağı zaman Titanlardan birinin kendi yerinden feragat etmesi gerekiyordu. Çünkü Olimpos’da sadece 12 Tanrıya yer vardı. Vesta kendiliğinden ayrılmak isteyerek saygınlığını sarsılmaz derecede kuvvetlendirmiştir. Ayrıca bunu yapmasının bir nedeni de Olimpos’un bitip tükenmez kıskançlıklarından usanmış olmasıydı.

Vesta Astreoidlerin içinde en parlak olanıdır. Bu da O’nun mukaddes ateşin koruyucusu imajına uymaktadır. Prometheus ateşi insanoğluna vermek için Tanrılardan çalmış olabilir (bknz Uranüs) ancak ateşin canlı kalmasını sağlayan Vesta'dır. Bazı astrologlar Vesta’yı Başak burcunun yöneticisi olarak tanımlarken bazıları da mukaddes ve ruhani ateşi temsil ettiği için Yay ve Akrep burcunun yöneticileri arasında Vesta’ya yer vermektedirler. Aslında Vesta’nın temsil ettiği ateş ihtiraslarımızı yaşamamız için bizi motive eden bir enerjidir. Joseph Campbell’in dediği gibi Vesta içimizdeki saadetin takipçisidir.

Haritanızda Vesta’nın bulunduğu ev ve burç odaklanacağınız yeri ve ulaşmak için izleyeceğiniz yöntemi belirleyebilir. Belki de burası kendinizi tanımlarken kullanacağınız en önemli özelliğinizi gösterebilir. Mesela ünlü Astrolog Dane Rudhyar ‘ın Vesta'sı Kova burcundadır ve kendisi insanmerkezli astrolojinin öncülerindendir. Ülkelerin haritalarından örnek vermek gerekirse, Fransa’nın Vesta’sı Aslan Burcundadır. Bu ülkede aşk, sanat ve güzellik her şeyin üzerinde taktir görür. İngiltere’nin Vesta’sı Oğlak burcundadır, bu konum ülkenin geleneklerini ne kadar onurlandırdığını bize göstermektedir.

Haritada sağlıklı bir şekilde konumlanmış Vesta kişinin içindeki ateşi ne kadar kolay odaklayabildiğini ve bu gücü kolaylıkla belli bir ideali ve hedefi için kullanabildiğini gösterir. Bu bakış açısına göre haritada zor bir konumda olan Vesta kişinin yönelim ve konsantrasyon eksikliği içinde olabileceğini gösterecektir. Bu kişinin içindeki ateş zayıf yandığı için kalabalık önünde farklı bir kişilik sergilemekten çekinebilir. Kendisi olmakta zorluk çekebilir. Veya başkalarının kendisinden yararlanmalarına karşı koyamayabilir. Aynı zamanda bu durum zayıf bağışıklık sisteminin habercisi de olabilir. Vücut dışarıdan gelen mikroorganizmalarla savaşmakta aciz kalabilir, tıpkı kendisini fiziksel veya ruhani anlamda ele geçirmek isteyenlere karşı zayıflık hissettiği gibi.

Cinsel tacize maruz kalmış insanların haritalarında bazen Vesta’nın Mars’a, Jüpiter’e veya Pluto’ya güçlü açılar yapmakta olduğunu görürüz. Vesta Satürn kontakları güçlü babayı gösterebilir ve çocuk babadan korkarak yaşar. Çocukken taciz edilmiş kişiler veya eşleri tarafından taciz edilenlerin haritalarında hemen fark edilen ancak zor durumda olan bir Vesta görebiliriz. Bu durumdaki bir Vesta savaşmak için hevesli ve hazır olamayacaktır. Bu insanlar başkalarının gölgelerinde yaşamaya daha meğilli olacaklardır, fakat zaman ilerledikçe doğal olarak kendi ruhlarını güçlendirerek ve hedeflerine ulaşmak için belli bir disiplin içine girip özgürlüklerine kavuşabilirler.

Vesta Astreoidler içinde yörüngesi Mars’a en yakın olanıdır. Bu özelliği nedeniyle Mars'la ilintili bazı özelliklerine değinilir. İkisi de cinsel kutuplaşmayı ve bu alandaki muhtemel problemleri işaret edebilir.


Sonuç olarak Vesta harita analizinde kişinin ruhsal yönelimine işaret edecektir. Yani kişi bilinçli olarak ruhani yolunu izliyor mu? Ya da kolayca yüreğinin götürdüğü yere gidebiliyor mu? Vesta ilginin ve yönelimin kolayca odaklanmasına yardımcı olur. O içinizdeki ateşin koruyuculuğu için çok heveslidir. Fakat belki de hayatınızda geliştirdiğiniz aşırı kontrol, yıllar içinde O’nun varlığını size unutturmuş olabilir.

İleride Vesta’yı burçların mitolojik arketiplerini işlerken tekrar göreceğiz. Özellikle Başak, Yay ve Oğlak burçlarının arketiplerinde Vesta tekrar karşımıza çıkacak.

Hazırlayan: Meltem Ersoy

Kaynaklar :

“Asteroids in the Birth Chart” Emma Bella Donath

“ Mythic Astrology” Ariel Guttman & Kenneth Johnson

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-11-2008 01:51 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #2
Cvp: Vesta
VESTA
Çalışması için taahhüt; Bir telafi olarak işi kullanmak; Başarı veya amaçlara kendini adama; Duygusal uzak tutma; Sert iş koşulları ve profesyonel talepler; Kişisel olmayan. Kariyer veya meslek yolunda feda edilen şeyler. Bir amaca ulaşırken, kendini veya diğerlerini feda etmek, gözden çıkarmak. Daha büyük bir amaç yolunda vazgeçilen şeyler.

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-11-2008 01:57 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #3
Cvp: Vesta
ÇOK İŞ, AZ OYUN?

Vesta daha çok Başak'ın kişisel olmayan yönünü temsil eder. Asteroidlerle ilgili çalışmalarımın en dramatik olaylarını Vesta'da gördüm. Egemen bir Vesta'ya sahip kişi hayatını belirli bir hizmet için adadığında o konuda mutlaka başarı sahibi olur. Buradaki temel ilke kendini işe adamadır. Bu insanlar genellikle işlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmediklerinde mutsuz olmaktadırlar. İş mevzuularında ciddi problemlerle karşı karşıya gelebilir ya da kendi istekleri dışında çalışmak zorunda kalabilirler. Böyle sıkıntılı iş ortamlarında bilinçdışı kaçış hilesi olarak hastalık meydana gelebilir. Etkili bir Vesta ile kişisel ilişkilerde zorluklar yaşanabilir. Bazı durumlarda bütün ömür yaşamın kişisel yönünü dışlayarak hizmete adanmış şekilde geçebilir. Vesta'nın etkisinin arttığı dönemlerde genellikle birlikteliklerin bozulduğu, ayrılmaların arttığı görülür. Bu isteyerek ya da kişisel kontrolün dışındaki olaylar kanalıyla meydana gelebilir. Eski Amerika başkanı Nixon'un1973-1974 yılları arasında başına gelenler güçlü bir Vesta'ya örnektir. Watergate skandalı bütün olumsuz Vesta özelliklerini taşımaktadır: iş yüzünden yaşanan stres, birçok çalışma arkadaşından ayrılmak zorunda kalma ve sağlık problemleri... Fakat Vesta’nın olumlu yönünün de kendini sorumlu biçimde işe adama ve dikkati çeken bir başarı olduğunu gözardı etmemek gerekir.


Yazı Zipporah Pottenger Dobyns'in Finding the Person in the Horoscope isimli kitabından alınmıştır
Çeviren: Zekai Kardaş

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-11-2008 02:03 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #4
Cvp: RE: Vesta
darkvenus Yazılan:Vesta;Çalışması için taahhüt; Bir telafi olarak işi kullanmak; Başarı veya amaçlara kendini adama; Duygusal uzak tutma; Sert iş koşulları ve profesyonel talepler; Kişisel olmayan. Kariyer veya meslek yolunda feda edilen şeyler. Bir amaca ulaşırken, kendini veya diğerlerini feda etmek, gözden çıkarmak. Daha büyük bir amaç yolunda vazgeçilen şeyler.

bu ise..

2.evimde akrepteki Satürnle kavuşumda olan ve akrep burcunda olan Vesta bana nasıl bir hedefe kilitlenmişlik verir

yukarıda ki güzel bilgilerden anladığım kadarıyla vesta , başak burcunun kendini çalışmaya adama özelliğiyle paralel anlamlar taşıyor gibi..

darkvenüs ,

satürnün kavuşum yaptığı gezegenleri disipline ettiğini ama bazı bedeller istediği prensibini düşünürsek , vestanın ateşinin kısık kısık yanma olasılığından sözedebiliriz.
seni heycanlandırabilecek ideallerin konusunda karamsarlıklar , tereddütler , dışarıdan gelen fren niteliğinde geciktirici sebepler sözkonusu olabilir gibi bir yorum geldi aklıma..
tabii satürnün hediyesi uzun vadeli olacağından , o kısık ateşi disipline edip parlatıp , gecikme ihtimalide olsa başarıya ulaşma ve istikrarlı bir başarı elde etme olasılığınıda ilave edeyim..

11-15-2008 05:51 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Aquar
Kayıtsız

 
Mesaj: #5
Cvp: RE: Vesta
darkvenus Yazılan:
Nihal Yazılan:
Yıldırım Yazılan:
darkvenus Yazılan:Vesta;Çalışması için taahhüt; Bir telafi olarak işi kullanmak; Başarı veya amaçlara kendini adama; Duygusal uzak tutma; Sert iş koşulları ve profesyonel talepler; Kişisel olmayan. Kariyer veya meslek yolunda feda edilen şeyler. Bir amaca ulaşırken, kendini veya diğerlerini feda etmek, gözden çıkarmak. Daha büyük bir amaç yolunda vazgeçilen şeyler.

bu ise..

2.evimde akrepteki Satürnle kavuşumda olan ve akrep burcunda olan Vesta bana nasıl bir hedefe kilitlenmişlik verir

yukarıda ki güzel bilgilerden anladığım kadarıyla vesta , başak burcunun kendini çalışmaya adama özelliğiyle paralel anlamlar taşıyor gibi..

darkvenüs ,

satürnün kavuşum yaptığı gezegenleri disipline ettiğini ama bazı bedeller istediği prensibini düşünürsek , vestanın ateşinin kısık kısık yanma olasılığından sözedebiliriz.
seni heycanlandırabilecek ideallerin konusunda karamsarlıklar , tereddütler , dışarıdan gelen fren niteliğinde geciktirici sebepler sözkonusu olabilir gibi bir yorum geldi aklıma..
tabii satürnün hediyesi uzun vadeli olacağından , o kısık ateşi disipline edip parlatıp , gecikme ihtimalide olsa başarıya ulaşma ve istikrarlı bir başarı elde etme olasılığınıda ilave edeyim..

satürnle bağ kuranlar-gezegenler,evler-yaşamın erken döneminde kısıtlı halde, ancak yaşamın ileri döneminde - orta yaş sonrası - şanslı hale geliyor

Şimdi söyleyin ben bu Satürnü kısık ateşte kaç dakika pişireyim gülücük
Şaka bir tarafa..
Nihal,benim 2. ev ile ilgili herşeyim gerçekten kısıtlı.
2. ev akrep Satürn döngüsünü yaşadığımda bu evde yaşayacagım,tahayyül edemiyorum pek ne gibi gelişmeler olur.
(şu anda güneşimin üstünden 12. evden geçiyor...)
Bu döngü vesta ile birleşimde olan satürnüm üzerinden geçeceginden sanırım ocağın altını harlı yakmaya ve pişmeye başlıycam...
Maddi olarak ipleri elime alacagım gibi görüyorum...
Benim satürnüm Mc ile de 120...
Sanırım orta yaşlarımda ancak kendimi idealize ettiğim o standartlara ulaşacagım.
Geç olsun güç olmasın gülücük

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Darkvenüs,

Vesta'nın Satürn'e benzerliğini bilmem farkettiniz mi?

satürn başarı için çok çalışma, adanmayı şart koşar. satürn'ü memnun etmek için izole olup - kapanıp - çalışman şarttır ve kendin dahil, yaşamındaki herkesi ihmal edersin. bir de bakmışsın ki bir işkolik olup çıkmışsın. zihninden, aralıksız "çok çalışmalıyım" mesajı geçer.

Akrepte, 2. evindeki satürnle birleşen vesta için ,öncelikle, iyi anlaşan bir ikili diyebilirim. ikiside - kapanıp - deliler gibi çalışmayı ilke edinmeniz durumunda başarı verdiği için bir uyumları vardır.

ben de 2. evde kovada yerleşmiş bir satürne sahibim. Mirasyedi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. yaşamımın erken döneminde -çocukluk,ilk gençlik- bol harcanan paralarla lüks içinde yaşamıştık. Har vurup harman savurmuştuk ailece.

babamın -para yönetimi- yeteneğinin olmaması yüzünden mirasın büyük bölümü elden çıktı. sonra geriye kalanla idare etme dönemi başladı. ve ben öğrenciliğimin bir döneminden itibaren çalışmak zorunda kaldım. yaşamım öğrencilik ve çalışmakla geçti.

2. evde yerleşmiş satürn'ün sizden en önemli beklentisi SAĞLAM BİR TEMEL OLUŞTURMANIZDIR. hangi meslekte olursanız olun, o işle ilgili tam donanımlı olmanızı şart koşacaktır. siz, kestirme yolları deneyip, sağlam temek kurmakla uğraşmayıp, göz boyamaya kalkarsanız "sert bir satürn tokadı" suratınızda patlayacaktır.

2. evde yerleşmiş satürn, parayı devletle ilgili bir işten kazanmanıza sebep olabilir.bunlar neler olabilir? devlete çalışırsınız ya da devletle ortak bir iş yaparsınız.

Buradaki satürn, size önemli başka birşeyi daha zevkle öğretecektir, "PARANIN DEĞERİ" bu ders çok önemli bir derstir, eğer bu dersi içselleştiremezseniz, bir başka tokat için, suratınızın diğer yarısını hazırlayın derim - bu tokat, benim suratımın ortasında patlamıştı -

orta yaşa doğru parasal özgürlüğümü elde etmeye başladım. her geçen gün bolluğum biraz daha arttı.

2. ev satürn döngünüzde para kazanma ile ilgili deneyimler yaşarsınız. Bu olaylar size öğretme amaçlı olacaktır.

Yıldırımın söylediği gibi bu evde satürnle birleşmiş olan Vesta'nın ateşi parlamayacaktır. cılız bir ateş olacaktır, ancak, siz, bu ikilinin derslerini öğrenip içselleştirdikçe ve gereken tüm çabayı gösterdiğinizde ateşiniz parlamaya başlayabilir,

evet darkvenüs, insan çabası kadar önemli bir başka şey yoktur. kör sabahlarda uyanıp yine kör akşamlara kadar çalışın, donanımınızı arttırın, bakın o zaman neler oluyor. SİZ, GEZEGENLERİ YÖNETMEYE BAŞLIYORSUNUZ. ama bunun tersi olursa gezegenler sizi yönetiyorlar ( sille, tokat )
11-15-2008 11:33 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
darkvenus
Kayıtsız

 
Mesaj: #6
RE: Vesta
Nihal harika bir yorumdu çok keyifle okudum...
Hayatın bana verdiği mesaj "çalışarak elde edeceksin" ben bu mesajı alalı epey oldu (:
Dediğiniz gbi Nihal,gezegenleri yönetmek için onların dilinden konuşmak sorumluluklarını üstlenmek gerekecek...Ne kadar sorumluluk o kadar ödül...
Satürn şu sıralar zaten bana dair plan çizdigini hissettiriyor...
12. evim güneşimin üstünden geçecek daha sonra terazide Ascmin... akrepe ilerlediginde önce 1. evdeki plutomun üstünden geçip 2. evime girecek...
Satürn uzun bir süre kendini bana şiddetle hissettirecek eminim...
Elinize sağlık çok naziksiniz vakit ayırdınız teşekkür ederim.

Sevgiler...
11-16-2008 12:02 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #7
Cvp: RE: Vesta
Nihal Yazılan:evet darkvenüs, insan çabası kadar önemli bir başka şey yoktur. kör sabahlarda uyanıp yine kör akşamlara kadar çalışın, donanımınızı arttırın, bakın o zaman neler oluyor. SİZ, GEZEGENLERİ YÖNETMEYE BAŞLIYORSUNUZ. ama bunun tersi olursa gezegenler sizi yönetiyorlar

verygood alkışlıyorum

11-16-2008 03:25 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
vatansever Çevrimdışı
Yasaklanmış

Mesajlar: 382
Üyelik Tarihi: Jan 2011

Mesaj: #8
RE: Vesta
benim vesta oğlakta ingilterenin yıldız haritası gibi ve 1.evimde gülücük gelenekleri severim özellikle atalarımla ilgili olan şeylere karşı mezar ziyareti vs.vs.kimse yorulmak istemez üşenir mezarlığa gitmek için ben çıkar giderim fizana kadar çünkü köyde uzak yerde de gülücük
06-04-2011 08:20 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
nisan15 Çevrimdışı
Neptunyen Vip
*****
Neptunyen Vip
lt=
Mesajlar: 669
Üyelik Tarihi: May 2011

Rep Puanı: 30

Mesaj: #9
RE: Vesta
Vesta 7. evde terazide ve 2 orb aralıgı ile pluto ile kavusumda bulunuyor. Terazi degisken bir burc ve pluto da köklü degişimleri gösteriyor ve bu 7. evde yasanıyor fedakarlıklar ardından vazgecisler ama sonuna kadar zorlamalar ve en sonunda dogru yol bu degilmis deyip kendinde ikili ilişkiler yönetme konusunda köklü bir degisim sonuc ben degisiyorum bu plutonun etkisi olsa gerek vestanın ve plutonun burada olması hayat dersimi ilişkilerimden alacagımı 2 kez mühürlemis ve tasdiklemis alkıslar astroljiye ..

HARİTAM

''Kelimelere yüklediğim anlamı, ancak ben bilebilirim.'' GORGİAS
06-04-2011 08:56 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Mahinur Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler

Mesajlar: 900
Üyelik Tarihi: Jan 2011

Rep Puanı: 50

Mesaj: #10
RE: Vesta
Eski Yunan’da Hestia olarak da bilinen Vesta başak burcu piktografında görülen elinde başak tutan bakire ile aynı biçimde sembolize edilmektedir. Kalbin ve kutsal ateşin tanrıçası olarak bilinir. Asteroidlerin en büyüğü olmamasına karşın, çıplak gözle görülebilecek kadar parlaktır.

Hemen hemen bütün eski kabilelerde köyün merkezi veya evin merkezi kâinatın merkezinin bir sembolü olarak kabul edilirdi. Bu tip inanışların temelinde insanoğlunun mikrokosmos olarak görülmesi yatmaktadır. İnanışa göre biz hepimiz birer minyatür evreniz. Köyün içindeki evlerde yanan ateş, ailemizin sembolize ettiği evrenin görünen bir merkezi olarak değerlendiriliyordu. Vesta’nın Yunanca ismi olan Hestia’nın tam kelime anlamı “Yürek” dir. Bu nedenle evin ve devletin sembolik koruyucusu olmuş, aile ve toplum arasındaki bağın devamlılığını güvence altına almıştır. Roma şehrinin rahibeleri Vestal virjinler olarak bilinirlerdi ve evlenmeme yeminleri vardı, görevleri kutsal ateşe göz kulak olmaktı.

Yunan mitolojisinde Vesta Satürn ve Rhea’dan doğan ilk çocuk olup, Zeus kardeşlerini Satürn’ün midesinden çıkardığında ise son çıkandır. Bu sebeple hem başlangıcı hem de sonu ifade eder. Apollo ve Poseidon’un evlenme tekliflerini reddetmiş ve bakire kalmayı seçmiştir.

Olimpos’taki hiç bir kavgaya karışmamak için hep ayrı durmuştur. Dionysus Olimpos’un Tanrıları arasına katılacağı zaman Titanlardan birinin kendi yerinden feragat etmesi gerekiyordu. Çünkü Olimpos’da sadece 12 tanrıya yer vardı. Vesta kendiliğinden ayrılmak isteyerek saygınlığını sarsılmaz derecede kuvvetlendirmiştir. Ayrıca bunu yapmasının bir nedeni de Olimpos’un bitip tükenmez kıskançlıklarından usanmış olmasıydı.

VESTA’NIN ASTROLOJİSİ
Eski yunanda Hestia olarak da bilinen Vesta başak burcu piktografında görülen elinde başak tutan bakire ile aynı biçimde sembolize edilmekte olduğundan ona bu burçta yöneticilik vasfı verilmiştir. Bununla birlikte Vesta Akrep burcu ile de yakından ilişkilendirilmektedir. Bu iki burçtaki yöneticilik vasfı bu burçların astronomik orjinlerine baktığımızda netleşir:
Asur ve Babillilerin tanımladıkları Zodyak kuşağında akrep burcu bir yılanla sembolize edilmekte ve başak burcunu takip etmekteydi. Bugün terazi burcu olarak adlandırdığımız yapı akrep burcu dâhilinde ve onun kıskaçları şeklinde bir dizayndaydı. Başak ve Akrep burcu glifleri benzer fakat küçük bir fark gösterirler. Bu nedenle tanrıça her ikisini de ifade etmekteydi. Ataerkil kültürün yükselişiyle birlikteliğin ve evliliğin burcu olan terazi yunan astronomlarca başak ve akrep burcu arasına yerleştirilmiş ve böylece kadının cinsel kimliği konusunda yapay bir dualite oluşturulmuştur. Bundan sonra bir kadın ya evlilikten önce bakire (Virgo) ya da evlilikten sonra eş (kadın) olarak betimlenmiştir.
Roma zamanındaki Vesta daha sonra rahibe arketipine dönüşmüştür. Bilinen rahibelerin tek görevleri dinsel ve görevsel anlamda kendileri adamak ve ikili ilişkilerden ve tensel yakınlıktan uzak durmaktı. Oysa Vesta rahibelerinin yüzlerce yıl önceki ataları tapınak ateşini korurlardı ve hem halka hem de ülkeye iyileşme ve üretkenlik getirmek amacıyla kutsal olarak bilinen seksüel ayinler yaparlardı. Bakire kelimesinin orijinal anlamı “el değmemiş” değil, sadece evlenmemiş olandır. Ceres ve Juno kendilerini tamamlamak adına bir partnere ihtiyaç duyarken, Vesta dişil enerjinin kendine dönük ve bütünsel bir formunu anlatır.
Vesta'nın daha sonradan değişen bu (el değmemiş) tanımı harita yorumlarında her zaman doğru işlememektedir. Vesta vurgusu taşıyan haritalarda kişilerin cinsel anlamda aktif kadın ya da erkekler olabildiklerini görmekteyiz. Bununla birlikte bu kişilerin tensellikleri geleneksel ve tekeşli ilişkiler olarak sınırlanmamaktadır. Vesta’nın vurgulu olduğu haritalarda cinselliğin reddi, evlilik dışı ilişkiler ya da uç örneklerde bunu ticari amaçlı olarak kullanımı söz konusu olabilmektedir. Bu tip davranışlar toplumda ahlaki olarak hoş görülmediğinden cinsel ifadeyi baskılama daha yaygındır. Bu nedenle haritasında vurgulu bir Vesta'ya sahip kişiler suçluluk, utanç ya da kendini reddetme deneyimleri yaşayabilmektedir. Bu tip danışanlar için çözüm her iki aşkınlığın arasında dengeyi bulmaktadır.
Haritalarında Vesta vurgusu olan erkekler, Vesta güneş ya da mars gibi eril gezegenler ile temas halinde ise, kadınlarla tensel yakınlığa özellikle gereksinim duymalarına karşın kendilerini gerçek anlamda bir yakınlığa kapattıkları ve uzun süreli bağlılıklardan kaçtıkları dikkat çekmektedir. Hatta uç örneklerde kendilerinde duydukları bu eksiliği agresif ya da maço tavırlarla örtme davranışı gösterebilirler.
Aynı biçimde haritalarında Vesta vurgusu olan kadınlar, Vesta Ay ya da Venüs gibi dişil enerjilerle irtibat halinde ise, partnerini sevememe ya da ilişkiyi yeteri kadar anlamlı bulamama durumu yaşayabilirler. Bundan kaynaklı olarak da psikolojik ya da fiziksel bakımdan soğukluk hissedebilirler. Bu kişilerde erkeklerdeki maço tavırlara benzer olarak, “benim zaten ihtiyacım yok ki” davranışı sergilenmektedir.
Vesta Satürn'ün en büyük çocuğudur ve bu nedenle de Satürn ile benzerlik göstermektedir. Satürn Vesta’nın güçlü olduğu başak burcunda soğuk ve kuru doğasını rahatça sergiler. Her ikisi de kısıtlanma, bitişler, odaklanma ve bir şeyi uzun süreli ve sabit kılmayı anlatırlar. Bu nedenle Vesta’nın açıları Satürn’ün yaptığı sert açılara benzemektedir.

Vesta vurgusu olan haritalarda diğer cinse karşı güven duygusunda da azalma vardır. Çocukken saldırıya uğrama, genç kız olarak erkek arkadaş tarafından sekse zorlanma ve hatta tecavüze uğrama, Vesta'nın gölge yanları arasına dâhil edilebilir. Böyle durumlar sonucunda doğru bir ortakla samimi ve güvenilir başaralı bir ilişkiye sahip olamayan bir kadın, yakın duygusal bağları oluşturma konusunda başarısız olacaktır.

Başak burcu hizmet etme ve sağlık konularıyla ilişkili olduğundan, Vesta’nın feminen (üretken) enerjisi burada güçlü bir biçimde dönüştürülerek tek bir konuya odaklanma, sınırsızca kendini adama şeklinde ifade bulur.

Eksi Yunan’da Vesta evrenin merkezinde olarak kabul edildiğinden, evdeki ateşin, ev halkının birlikteliğinden de sorumludur. Buna benzer olarak, durumu psişeyi indirgediğimizde, kişiliğin farklı bölümlerini bir arada tutan güçtür. Astrolojik olarak Vesta kendi kişiliğine odaklı bu nedenle de azimle, kendi hedefinden şaşmadan ilerleyen kişileri anlatır. Sert açılarda bu kendi odağını bilmek ve bu doğrultuda ilerlemek kaybolabilir, kişi yanlış hedefe gidebilir ya da bir hedef bulamayabilir.

Vesta kalbin ateşini simgeler. Latince de kalp odak kelimesiyle aynı kelimedir. Bu nedenle güçlü Vesta vurgusu olan kişiler içsel enerjilerini, her ne yaparlarsa yapsınlar, bir noktaya kolayca kolaylarlar. Sert açılar odaklanma sorunu da getirecektir.

Haritalarımızda Vesta

Kalp tanrıçası olarak Vesta kutsal ateşin ya da ev(ocak) ateşinin bekçisidir. Görevi tüm insanlık adına hem aileyi hem de var olan toplumsal düzeni (devlet) korumaktır.

İçgüdüsel tensel yakınlığı reddeden ve kendini adayan rahibe figürü ile eşleştirilmişler ve büyük saygı görmüşlerdir. Kız kardeş olarak ise Vesta odaklanma, sorumlu olma ve adanmayı anlatır.

Haritalarımızda Vesta içsel bütünlüğümüz, kendimizle olan ilişkimiz, çalışma ve kendimizi adama biçimimiz, sorumluluklarımızı anlatırken, aynı zamanda ikili ilişkilerden uzaklaşma ve cinselliğin reddi ve yakınlık korkusundan dolayı psikolojik bozuklukları da ifade etmektedir.

Vesta’nın bunduğu burç çalışma, sorumluluk ve adanmanın biçimini; içsel ateşimizi nasıl besleyip bu başkalarına hizmet ederken nasıl kullandığımızı göstermektedir.

Vesta’nın bulunduğu ev ise adanmışlığın ve içsel bütünlük arayışının hayatın hangi alanında deneyimlendiği ve bu deneyini yaşarken kişinin zorluk ve sınırlamalar yaşadığı alanı ifade eder.
Arzu Eğriboz MSc.,AAO

Kaynak:Astroloji Okulu




06-01-2012 03:08 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Vesta açıları Yakamoz 2 56,633 02-21-2017 06:36 AM
Son Mesaj: BayanKararsız
  VESTA - Bulunduğu Ev ve Burçlar(ETKİLERİ) nev_bahar 12 58,476 02-21-2017 06:33 AM
Son Mesaj: BayanKararsız

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir