Değerlendir:
  • 17 Oy - 2.88 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filmler ve Aşklar
Yazar Mesaj
Simurg Çevrimdışı
.
**
Kayıtlı

Mesajlar: 751
Üyelik Tarihi: Feb 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #1
Filmler ve Aşklar
Filmler ve Aşklar

Bu ayki yazımızda, doğum haritasındaki aksların ilişkilerimizi nasıl etkilediğine değineceğiz. Haritamızdaki akslar ilişkilerimiz açısından önem taşır. Doğduğumuz zaman Doğu Ufkunda bir burç yükselir ve buna Yükselen Burç denir. Bu nokta önemlidir çünkü bu bizim dünyaya geliş noktamızdır. Bu burcun bulunduğu aks kadersel olarak bizim ilişki şeklimizi belirler. Sahip olduğumuz haritayı hangi alanlarda ve nasıl kullanacağımızı Yükselen Burcumuz belirler, çünkü bütün gezegenler buna göre haritada konumlanır.

Genellikle romantik ilişki içine girdiğimizde kendimizi ifade etmek isteriz. Sağlıklı kadın erkek ilişkileri eşitlik ilkesine dayanır ve haritamızdaki 1. ve 7.ev akslarının bulunduğu burçlarla tanımlanır. Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi 1.ev kimliğimizi ve kendimizi dış dünyaya nasıl sunduğumuzu gösterirken, 7.ev karşımızda, yakın ilişki içinde hangi özellikte kişileri aradığımızı gösterir. Nasıl bir kimliğe sahip, kendini dış dünyaya nasıl sunan birini aramaktayız? 7.ev; eşimizi ve bize çekici gelen kişilerin özelliklerini yansıtır. Haritamızdaki 1.ev yani Yükselen Burcumuz (ASC) ‘Ben'i, bunun tam karşısında yer alan 7.ev, yani Alçalan Burcumuz (DSC) ise ‘Sen'i gösterir. Bu iki burç bir aks oluşturur ve 1./7. ev aksı ‘yatay'dır. Yani ilişkilerde ideal olan eşitlik dengesi vardır. Fakat bazen kişi gelişimine devam ederken, erken çocukluk döneminde ebeveynleriyle olan ilişkilerinde bazı pürüzler yaşayabilir. Bu dönemde yaşanan herhangi bir problem kişinin olgun yaşlarında da, bu eşitlik dengesine sahip olmayan ilişki türünü benimsemesine neden olabilir. Bu sebeple bazı kişiler, romantik ilişkilerinde de, ebeveynleriyle yaşadıkları 4./10.ev türünde ilişkilere devam edebilir.

4.ev/10.ev aksı genellikle ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi anlatan akstır. Bu aks ‘dikey'dir. Yani eşitlik ilkesi yoktur. Hiyerarşi vardır. Yetişkin dönemde ise bu aks kişinin kendi geçmişi, genetik kökleriyle ve alt yapısıyla, toplumsal alanda kendisini nasıl ifade ettiğini gösteren bir köprü vazifesi görür.

Peki, bu akslar tam olarak nelerdir? Kendi haritamızdaki ilişki akslarını nasıl bulabiliriz? Aksların tam olarak ne olduğunu göstermek için birkaç örnek verebiliriz. Akslar haritamızı kesen doğrulardır. 1.ev/7.ev aksı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi; Yükselen Burç ve onun tam karşısında yer alan Alçalan Burcun bulunduğu doğruya denir. Örneğin; Yükselen Burcunuz 15° Yengeç ise bunun tam karşısında, 7.evde yer alan nokta 15° Oğlak olacaktır. Yani ilişkilerinizde Yengeç/Oğlak aksı ön plandadır. Bu bir sarkaç gibi iki uca da giden bir enerjidir ve zıtlığın iki tarafı arasında gidip gelebilirsiniz. Bu sebeple haritadaki aksı bir bütün olarak ele almak gerekir. Yine aynı şekilde haritanızın tepe noktası, MC ve/veya 10.ev olarak da kabul edilen nokta 5° Yay Burcuysa, bunun karşısında yer alan IC ve/veya 4.ev kasbı da 5° İkizler Burcu olacaktır. Dolayısıyla 4.ev/10.ev aksınız İkizler/Yay aksı olur.

AKSLARA ÇOK FARKLI BİR BAKIŞ

‘Kişilik Teoremi'ne göre insanların her birinin içinde farklı 6 arketip yer almaktadır. Özellikle Hollywood filmlerinde temel olarak bu 6 arketip kullanılır. Yani çoğu romantik Hollywood filminde insan doğasında yer alan bu farklı kişilik tiplemeleri ele alınır. Böylece herkes kendiyle bütünleştirebildiği bir film bulabilir. Bu da filmleri seyredebilinir kılar. Faculty of Astrological Studies (FAS)‘ın başkanı Clare Martin, haritamızdaki akslarla film karakterleri arasında bir bağlantı olduğunu, var olan 6 tip psikolojik arketipin bütün aşk filmlerinde kullanıldığını savunuyor. Bu 6 arketip, astrolojide akslar olarak bahsettiğimiz burç çiftlerini içine alıyor.

Clare Martin'in araştırmasında, bu aksların ilişkiler için ne derece önemli olduğunu görmekteyiz. Filmlerle bütünleştirilen aksları incelerken daha çok ‘yatay' olarak adlandırdığımız 1.ev/7.ev aksı temel alınmaktadır. Yani Yükselen Burcumuz ve bunun karşısındaki burcun bulunduğu aks. Nadir olarak da ilişkilerde ‘dikey' olarak adlandırdığımız 4.ev/10.ev aksı baskın olur.

Clare Martin'in teorisinden yola çıkarak aksları, filmlere değinerek inceleyelim.



http://www.astrozenith.com/astrolojiyazi....php?id=86
01-29-2010 01:30 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Venüs
Kayıtsız

 
Mesaj: #2
RE: Filmler ve Aşklar
Paylaşımın için teşekkürler Simurg. Claire Martin bana kalırsa tesbitinde oldukça haklı, kendi adıma kova -aslan aksına oldukça yakın bir yaşamım olduğunu ifade edebilirim.
01-29-2010 01:47 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir