Değerlendir:
  • 14 Oy - 2.64 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Su Taşıyıcısı Kova
Yazar Mesaj
Derin
Kayıtsız

 
Mesaj: #1
Su Taşıyıcısı Kova
Kişisel Özellikler

Kova’nın sembolü, mütevazı bir hizmet davranışı içinde diz çökerek getirdiği suyu döken bir su taşıyıcısıdır. Her ne kadar elementsel niteliğinden dolayı bir hava burcu olarak sınıflandırılmış olsa da, Kova birçok açıdan unutulmuş bir ‘su burcu’dur. Zaten ismi ‘suyla ilgili’ anlamına gelir ve sembolik anlamlarının epey bir kısmı su taşıyıcısının tanrıların şerefine sunduğu suyla ilişkilidir. Fakat Kova’nın serbestçe akan su sembolizminin üç su burcu tarafından resmedilen psikenin ağır bir biçimde gebe okyanusuyla hiçbir ilişkisi yoktur; Kova temizlenme, aydınlanma ve arınmayı sadece tanrılar için su taşımakta bulur. Kadimler Kova burcunun sona eriş vakitlerinde meydana gelen selleri toprağın takdis edilip günahlarından arındığı bir tazelenme dönemi olarak görmüşlerdir. Şubat ayının İngilizcedeki karşılığı (February) Güneş Kova burcundan geçişi onuruna yapılan arınma seremonilerinden gelir (Latin: Februa= arınma + arius = ilgili), bu dönemde bütün toplum evin, bedenin ve ruhun ritüel arındırılmasıyla ilgilenmekteydi. Temizlenerek yenileniriz. Ayrıca su taşıyıcısı güzelliği ve letafetiyle Zeus’u büyüleyen Ganymede ile ilişkilendirilir. Zeus onu gençlik tanrıçası Hebes’ten çalarak kendinin kadeh taşıyıcısı haline getirir, demek ki klasik sembolizmde burcun içinde bir gençlik ve masumiyet niteliği de bulunmaktadır.

Demek ki Kova burcuna dair imgeler gençlik, masumiyet ve saflığı temsil edenlere suyun temizleyici kuvvetin sunmaya dairdir. Zodyak’ın dört elementi fiziğin dört ana yasasına tekabül ettiği için (ışık, yerçekimi, enerji ve hareket, sırasıyla hava, toprak, ateş ve suya karşılık gelir), bir hava burcu olan Kova ışığa ve onun bir uzantısı olan netliği sembolize eder. Böylece burç açık seçik akıl yürütme ve net ifadeyle meşguldür. Her ne kadar tanrılara su sunmak Kova’nın başka insanların hizmetinde olma ihtiyacını gösterse de ayrıca kişinin kendinde olanı başkalarına uzatması anlamına gelir ki Kova’yı bilginin taşıyıcısı olarak görürüz. Bu burcun temeli olan ölçülülük ve mütevazılıkla Kova’lar sık sık sıradan ve dikkat çekici görünmeseler de zihin ve ruh konularında son derece bağımsızdırlar. Ancak nadiren gizli bir gündeme sahiptirler ve net düşünce ve bağımsız analize eğilimleri onların önyargıya kapılmalarını neredeyse imkansız kılar. İnanç ve varsayımın mantık ve olguya aykırı göründüğü yerlerde egemen düşüncelere karşı konuşma konusunda hiç tereddüt etmedikleri için yanlış bilgilendirmelere karşısında kesinlikle nazik davranmazlar.

Bu burcun birçok özelliğini kesen eğilim ‘bağsızlık’ ile ilişkilidir. Bu durum bir yandan onlara kendi düşüncelerinin değerini bilme, evrensel aklı kristal bir netlikte alma kapasitesini verir. Ruhani düzeyde bu durum saf vizyonu ve delici bir algıyı getirir. Öte yandan Kova’nın başkalarından etkilenmeden kendi başına bir kavrayışa ulaşma inadı, onları toplumdan ayrı ve biraz ‘farklı’ insanlar olarak görünmelerine neden olur. Kova ruhları genellikle ilerici düşünceyle ilişkilendirilir, çünkü onların rahat buldukları şey normlarla zıt olabilir. Fakat daha ham bir düzeyde inatçılığa, başkalarından öğrenmeye direnecek şekilde kişisel fikri katı bir şekilde sarılmaya neden olabilir. Sabit bir burç olarak Kova istikrarlı ve direngendir, fakat kendi iradesini takip etme ihtiyacı insanlığın hizmetinde bulunmaya dair temel güdünün karşısında olduğu vakitler, katılığa ve ruhun bastırılmasına yol açabilir. Havayla ilgili olarak sabitlik özelliği, özgür düşüncenin bir aracı olarak doğru bir şekilde kullanıldığı zaman, dikkat çekici bir konsantrasyon ve uygulama gücü, zihinsel zorluklara karşı ödün vermez yaklaşım yaratabilir.
Satürn’ün Kova’nın geleneksel yöneticisi olması, bu burca ayrıca bir geri durma, nesnellik bağsızlık verir. Astrolojik felsefe de Güneş ve Satürn birbirinin düşmanıdır, hiçbiri diğerinin asalet kazandığı burçta kendini tam olarak ifade edemez. Güneş ilgiye açtır ve gezegensel enerjileri kaçmaz bir şekilde benlik üzerine sabitler. Bu yüzden Güneş’in Kova burcunda ‘zararda’ olduğu söylenir, çünkü burada kişisel ego eşitlikçi kavramlar, uzak sonuçlara sahip insancıl tasaların ardında kalmıştır. Kova’nın bakış açısı geniş bir perspektiften faydalanır ve o daha geniş bir perspektiften gördüklerini kişisel çıkar konumundan gördüklerine tercih eder. Koca ruhu toplum ve bir bütün olarak insanlığın ilerlemesine hizmet etmek için yakın ve ben merkezli çıkarların ötesine bakar.

Kova’lar kendi hakikat, adalet, demokrasi, evrensel uyum ve insanın kardeşliği rehber ilkeleri arayışına kilitlenmiş bir toplumcu idealist olarak görünür. İdealist bir vizyonla birleşmiş olan serinkanlı nesnellik bilimsel doğruluğa dair samimi bir ilgiyi adalete dair gerçek bir tabiatı getirir. Zodyak’ın en insani ve akılcı burçlarından biri olarak bilinen Kova, olumlu ifadesinde medeniyet, adap, mantık yürütme, ılımlı davranış ve ahlaklı davranışın arketipidir. Geleneksel kaynaklar, bütün diğer hava burçlarında olduğu gibi ondan sanguine diye söz eder. Bu durum burcun kaba, vahşi veya nahoş olandan uzak olup nezaketi, hoşluğu tercih ettiğini gösterir. Kovalar bir denge noktası bulmaya eğilimli olduğu için toplumun popüler, kibar ve sosyal üyeleri olarak bilinirler. Gruplar üzerinde uyumlu bir etkileri vardır, özellikle ateşli tartışmalara soğuk mantığı taşıma ve böylece dikkatleri kişisel ve duygusal çatışmalardan herkesi ilgilendiren ve birleştiren entelektüel sorunlara yöneltme istekleri yüzünden.

Kovalar bütün hava burçları gibi mantıklarını duygularından ayırma, böylece duygularını rasyonalize etme temel içgüdüleri ve şehvani tutkuları bastırabilme gibi iki ucu keskin bir kılıç taşırlar. Bu burç her şeyi aklın ışığında değerlendirme eğilimine sahiptir, öyle ki duygusal güdülere dair bir kavrayış söz konusu olsa bile bu, tıpkı duygusal bir davranışın incelenmesinden kaynaklanan bir anlayış gibi, akıl yürütmeyle ulaşılan bir anlayıştır. Bir Kova acılı kişisel deneyimden beslenen insanların halini anlamakta başarısız olabilir, fakat görüş açıları güvenilir ölçüde tarafsız, önyargısızdır ve adil ve mantıksal bir eylem istikametine odaklanmıştır.

Bu özelliğin sorunlu yanı Kovaların genellikle derin duygusal tecrübelerden az biraz uzak durması, fazla yakınlıktan rahatsız olması ve heyecanlı bir yakınlık talebi anında mahcup ve rahatsız olmalarıdır. Kişisel ilişkilerde, özellikle ciddi duygusal yatırım gerektiren tutkulu bir yakınlık bekleyenler için kovalar tutkusuz, uzak ve soğuk görünebilirler. Yeni aşıklar ilk tanışma anında ve sosyal ortamlarda serbestçe ifade edilen nezaketin yakınlaşmanın artmasıyla çoğalmadığını, bütün sınırları ve aklı aşan bir aşkın romantik ve tutkulu ifadelerine dönüşmediğini görmekten hüsrana uğrarlar. Bu yüzden Kova’lar sık sık duygusal açıdan soğuk olmakla yerilmiştir.

Eski kaynaklar burcu doğurganlık meselelerinde ‘biraz kısır’ bir burç olarak sınıflandırarak ve ergenlik öncesi gençliği ve cinsiyetsiz varlıkları sembolik ifadeye dahil ederek bu cinsel soğukluk unsurunu ima ederler. Son dönemde kimi astrologlar ‘insan kardeşliği’ ifadesinden fazla çıkarımda bulunarak bu burcun homoseksüellikle ilişkili olduğu sonucuna varmış ve Ganymede mitinin Yunan yazınındaki homoseksüel aşk ilişkisine dair ilk ima olduğunu işaret etmişlerdir.Ne var ki klasik metinler bunu doğrulamamaktadır ve bu yorum daha güvenilir bir Kova özelliğinin modern çarpıtması gibi görünmektedir. Bu özellik masumiyetin, saflığın, idealist sevginin, diplomasinin ve ölçülülüğün, sınır tanımaz tutkunun veya gemsiz arzunun serbest bırakılmasından daha değerli görülmesidir. Cinsiyete, ırka ve dine dair görünür farklılıklar, içgüdüsel olarak entelektüel uyum ve zihinsel anlaşma için ruh eşini arayan Kova için çok az anlam ifade etmektedir.

Mantığa ve ilerici düşünceye doğal eğilimleri Kovaları öğrenme, medya, felsefe, bilim ve hukuk konularında özellikle başarılı kılmıştır. Bu burç haklı nedenlerle bilimsel yenilikçiliyi gösteren bir burç olarak görülmüştür. Fakat bu geleneğin istikrarına duyulan bir saygısızlık olarak yorumlanmamalıdır. En öncü Kovalar bile kendi fikirlerinin gelişimini desteklemek için sağlam bir temel isterler ve sonuçlara hali hazırda kabul edilmiş ilkelerden hareketle ulaşırlar. Kova yeni ve eskiyi dengeli bir şekilde taktir etme yeteneğine sahiptir, bu nadir özellik onların toplumsal ve entelektüel bölünmelerin üzerinde kalmasını kolaylaştırır. İletişim, (toplumsal, kişisel, bilimsel, mimari veya tasarımsal) mühendisliğe dahil olan veya nesnel değerlendirme, yorumlama ve araştırma içeren kariyerler kovalar için idealdir. Kovalar sanatlarda da büyük başarılar göstermektedir, ancak hayal güçlerini bir yapı ve tanım içine yerleştirebildikleri alanlarda en iyisini başarabilirler.

Kova ve Uranüs arasında kurulan modern bağlantı, burca isyankâr, anti-sosyal, sapık, tuhaf ve duygusal olarak istikrarsız bir burç olma abartılı ününü vermiştir. Bütün bu olumsuz davranış biçimleri kendi merkezlerini bulamamış bireylerde uç tezahürler olarak görünürler. Toplumsal refahın çıkarlarını mesele edinmeye eğilimli olan herkes siyasi bir karmaşa dünyasında kendi kızgınlıkları ve hüsranlarıyla yüzleşecek şekilde kendi gölgeleriyle karşılaşacaktır. Bağsızlık, zihinsel ayrılık meselelerinde Uranüs, Kova’nın koltuğunda rahat bir şekilde oturur, ancak bu gezegenin tabiatında bulunan yıkıcılık Kova’nın, içinde kötü etki almış veya ciddi bir biçimde zarar gören gezegenler olmadıkça pek düşmanca yaklaşmayan talihli bir burç olarak kabul edilmesi gerçeğiyle uyuşmamaktadır. Gruptan belli ölçülerde ayrı durma, bir Kova için doğal ve sağlıklı olsa da, toplumsal yalıtım değildir. Esasen bu burç şiddet içeren sivil ayaklanmalar yerine iyi düşünülmüş teorik reformları desteklemekte ve saldırganlık yerine diplomasi, mantık ve taktikler yoluyla kamusal destek edinmeyi tercih etmektedir.

Kova’da Gezegenler
Asalet Kazanan Gezegenler

Satürn: burç olarak ve gündüz haritalarında gündüz üçlü yöneticisi olarak (Modern astrologlar Üranüs gezegenini Kova’nın yöneticilerinden biri yapmıştır, fakat bu, eskilerin bütün asalet tablosunu bir kenara atar.)
Merkür: gece haritalarında gece üçlü yöneticisi olarak.

Kova’da Asalet Kaybeden Gezegenler

Güneş: Zararda.

Tipik Özellikleri
Kova güçlü, sağlam, oranlı bir beden verir. Uzun boylu olmasa da yüz genellikle uzun kemik yapısı belirgindir. Yüz açık renkli ve temizdir. Genellikle ela gözler, dürüst bir mizaç, kahverengi veya siyah soluk saçlar verir.

Geleneksel Yöneticilikleri
Yön Bütün hava burçları batıyla ilgilidir, Kova kuzey batıyı gösterir.
Anatomi Kova incik kemiği ve ayak bilekleriyle ilişkilidir, fakat Satürn’le olan ilişkisinden dolayı genel olarak kemikler, dişler, eklemler, iskeletsel yapıyla ilişkilidir. Bir hava burcu olarak kan dolaşımı ve nefes üzerinde de belli bir yöneticiliği vardır.
Hastalıklar Topallık, romatizma ve gut hastalığı gibi ayak bileklerini, incik kemiğini veya bacakları etkileyen hastalıklar ve kazalar. Kova kan dolaşımıyla ilişkilidir ve kötü etki aldığında yetersiz kan veya kötü dolaşım nedeniyle hastalıklara sebep olur. Özellikle kramplarla ve varisli damarlarla ilişkilidir. Kalp hastalığına katkı yapan etkenlerle ilgili olabilir.
Yerler Kova, tıpkı Oğlak gibi derin kuyular, maden ocakları, topraktan mineral çıkarmakla ilgili yerlerin genel yöneticisidir. Satürn yöneticiliğinden dolayı yeni kazılmış arazilerle de ilişkilidir.

Bir hava burcu olarak Kova yerden yüksek veya göz hizasının üstünde yerlerle ilişkilidir. Dış mekan olarak tepeleri, inişli çıkışlı arazileri veya sıra dışı ufku olan yerleri yönetir. Havacılık, havacılıkla ilgili araçlarla ilişkilidir. İç mekanda çatı, çatı arası, çatı kirişleri, özel bir amaca ayrılmış odaları, üst katları yönetir.

Su taşıyıcısı olarak insan eliyle yapılmış veya doğal su kaynaklarını gösterir. Geleneksel olarak şaraphaneleri veya pınarlara yakın yerleri yönettiği söylenmiştir. Evde musluklar, duşlar ve elektrik tesisatının çıktığı yerleri gösterir.

Ülkeler Rusya, Danimarka, Aşağı İsveç, Kuzey İran, Suudi Arabistan, Girit, Orta Asya, Güney Romanya.
Renkler Eterik mavi ve gök mavisi
Taşlar

Metaller
Taşlar ve metaller burçların değil, gezegenlerin yönetimi altındadır. Satürn dolayısıyla Kova, kurşun, safir, elmas, lapis lazuli, parlak olmayan sıradan taşlarla ve özelikle mermerle ilişkilidir.

Geleneksel Tanımlar
İnsani burçlar insan sembolüne sahip olan burçlardır. Bu burçlar toplumsal nezaketleri ve entelektüel yetenekleriyle bilinirler. Genellikle erkeksi, akılcı ve kibar burçlar olarak bilinirler. Bunlar İkizler, Başak, Terazi ve Kova’dır.

Deborah Houlding

batiniler.com
11-24-2010 03:36 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
aeon
Kayıtsız

 
Mesaj: #2
Yorum: Su Taşıyıcısı Kova
çok güzel yazılar derin .teşekkürler
11-24-2010 08:07 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Derin
Kayıtsız

 
Mesaj: #3
RE: Su Taşıyıcısı Kova
rica ederim gülücük
11-24-2010 08:39 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Kova Burcu Vurgusu ve Ünlüleri astrosohbet 10 27,418 04-18-2020 05:17 PM
Son Mesaj: Merau
  Kova Erkeği qulsah 38 52,672 02-20-2015 11:06 PM
Son Mesaj: Екетарина
  Kova Burcu ve Kova'nın Bilinmeyen Yüzü Yakamoz 0 4,463 02-06-2015 02:41 AM
Son Mesaj: Yakamoz
  Kova Burcu ve Özellikleri ay_se 56 67,463 08-23-2014 01:00 AM
Son Mesaj: Marie
  Gücün Karanlık Tarafı : Kova raisisset 8 13,139 08-02-2012 08:11 PM
Son Mesaj: SeRDaL
  Kova Kadını yaren 24 31,396 07-16-2012 12:55 PM
Son Mesaj: ekinoks
  Kova Burcunun 10 Temel Özelliği Jackal 0 5,375 05-05-2012 11:25 PM
Son Mesaj: Jackal
  Kova Burcunda Güneş Tutulması Angel 1 5,132 02-15-2012 07:02 AM
Son Mesaj: Mavisahram
  Kova'lar ve Edebiyat Derin 2 4,268 02-20-2011 02:57 PM
Son Mesaj: aeon
  Kova Burcu ve Psikopataloji Derin 8 11,718 01-24-2011 03:11 PM
Son Mesaj: Félicé

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir