Türkiye'nin en büyük astroloji platformuna hoş geldiniz.

Tam Görünüm: Mars
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3
MARS

Güneşe uzaklığı: 208 - 228 - 248 Mio km
Yörüngesel dışmerkezlilik: 0.093
Yörüngesel eğiklik: 1.90
Eksensel eğiklik: 24 0
Çap: 6790 km
Kurtulma hızı: 5.1 km/sn
Kütle: 0.107 (Yer = 1)
Hacim: 0.15 (Yer = 1)
Yoğunluk: 3.94 (su =1)
En yüksek kadir: -2.8
Dolanım süresi: 687 gün
Eksensel dönme: 24 s 37 dk
Kavuşum dönemi: 780 gün

Uyduları: 2 tane Phobos, Deimos

Gözlem koşulları: Çıplak gözle bakıldığında Mars belirgin kırmızımsı turuncu renkli bir ışık noktası olarak görülür. Mars'ın parlaklığı Dünya'ya yakınlaşıp uzaklaşmasıyla değişir. En yakın konumundaki parlaklığı en uzak konumundaki parlaklığının 50 katıdır. Mars, karşı konumda (opposition) olduğunda yani Dünya, Güneş ve gezegen arasında iken, Mars Gün batımında doğar ve gece boyunca gökyüzünde kalır. Yörüngesel dışmerkezliliği nedeniyle Mars karşı konumda iken Dünya'ya 50 ila 90 milyon kilometre uzakta olabilir. Mars'ın en çok tercih edilen karşı konumu enberi (perihelion - Güneşe ve tabiki Dünya'ya en yakın olduğu) dönemidir. Tüm bu koşullar her 17 yılda bir oluşur.
Kudretli savaşçı...

Savaşçıların Tanrısı olan Mars, fiziksel enerji ve gayretleri yönetir. haritada onun yerleştirmesi, kuvvet ve senin egonu süren fiziksel kuvvetin yönünü ifade eder. Mars, duyguları ateşler, ama hem de zihinsel çabaların ve boşboğaz becerilerin olduğu güçlerdir. Kızıl Gezegen, enerji, kuvvet, cesaret, yaşam-kuvvet ve genişlemeyi yönetir.

Eski zamanlara ait sürüşlerin gezegeni olan Mars, erkek ilişkileri ve birlikleri tanımlar, risk-alan meyiller, karşılaşmak için muhtemel olunan fiziksel meydan okumalar. Mars, bazen yaratmak için yok etmenin zorunlu olduğunu gösterir, yeniden inşa eder.

Romantik bir bakış açısından, bir kadının haritasında Mars, adamların en arzulanan türlerini gösterir, bir adamın haritasında onun yerleştirmesi, faaliyetler veya romantik meyiller ve arzuların takibinde üstlenilen hareketin biçimini gösterir. Mars, bilinçli bir kuvvet değildir, ama bilinçaltıyla algılanan bir sürüş, çoğaltması için dürtü, meyveyi ileri sürmektir. Onun, zihinsel gayrete güç sağlamasına rağmen, kendinde o, içgüdüseldir, zeki değil.

Mars, (Liderlik; Sürüş) Koç'un göreneksel gezegensel yöneticisidir, (Şiddet; Cinsellik) onun gün işareti, ve Akrep, onun gece işareti. Mars, Oğlak'ta yüceltilir (Hırs; Sadakat).



Çeviri
MARS NELERİ SİMGELER?



Vehim gücünün kaynağıdır.

Yani, gerçekte öyle olmadığı halde, o şeyi bize değişik algılattırarak, yanlışlar yapmamıza olmayan şeyi varmış gibi düşündürür.

Var olanı yok, yok olanı da var sanmamızın kaynağıdır. En başta var kabul ettirdiği şey -BEN- duygusudur, ki; Benlik, beşeri perdelerin en kalınıdır.,!

'Zennetme"ler, "sandım ki"ler, "ben doğru bilirimcilik" gibi şeyler hep Mars'ın beynimize ulaşan etkilerinin sonucudur.

Enerji, hareket, aksiyon, acelecilik, saldırı, şiddet, kavga, üstünlük davalan, baş olma, elde etme, önderlik, zorlama, güç kullanma, çabuk bıkma, kendini ispat çabası gibi fiilleri simgejer.

Kıskançlığın, inatçılığın, sahiplenmenin temelinde yatan en önemli unsurdur.

Keskin ve delici aletler, tabanca tüfek, kesikler, kanamalar, savaş, kavga ve çeşitli şiddet olayları ve aşk bu gezegenin etkisindedir.
Mars / Yıldızlar ve Gezegenler / Astroloji



Venüs'ün partneri, bütünleyicisi, aşığı Mars. Tüm bilinen çağlarda ve birbirinden farklı bir çok kültürde Mars hep savaş gezegeni olarak bilinir. Kızıl tanrı, Savaş tanrısı, depremler, volkanik patlamalar ve bir sürü felaketin Marsla ilgili olduğuna inanılmıştır.

Bugün ise astrolojik olarak Mars insanın içindeki ve dışındaki savaşları, mücadeleleri gösterir. Kuvveti, enerjiyi, ihtirası, arzuyu, cesareti, inisiyatifi, direnci, aceleciliği, tedbirsizliği, saldırganlık hareketi ve cinsel gücü de temsil ettiğine inanılmaktadır.

Güneş ve Ay ve Venüs'ün isteklerini gerçekleştirebilmek için Marsın hareketine, istekliliğine ihtiyacımız vardır. Yaşamımızdaki ileri doğru atılmış veya atılması gereken adımlarda hep Mars vardır. Amaçlarımıza doğru hareket etme kapasitemizdir Mars. Kişiliğimizi gelen tüm baskılara rağmen koruma enerjisidir Mars.

Haritadaki Mars çok zayıf bir durumdaysa o zaman kendimizi fazla koruyamayız, yok eğer çok güçlü ve saldırgansa o zamanda yaşam ve toplumla entegre olmamızı zorlar Mars. Bu gibi durumlarda çıkan içsel çatışmalar kişiyi mutsuz, huzursuz ve doyumsuz yapabilir. Bundan dolayı haritadaki Marsın durumunu dikkatle ele alıp değerlendirmek gerekmektedir.

Ayrıca Mars cinselliğin, seksin ve fiziksel enerjinin de planeti olduğundan kişinin aşk ve cinsel hayatını da gösterebilir (Venüs ile beraber). Örneğin Balık burcundaki bir Mars, kişinin fizik enerjisini düşürebilir, sürekli yorgunluk, uykuya doyamama, hareket isteksizliği getirebilir.

Aşk ilişkilerinde sorunlar aşk da, sevgide ikilemler, çatışmalar getirebilir. Bir yandan aşırı duygusallık ve ihtiraslar verirken kişiye diğer yandan uyum sağlama ve çatışmalardan kaçma çabası verir. Aşırı yoğun duygular ve alkol zihinlerini dağıtabilir. Bu çok kısıtlı bir örnek ve anlatımdı, Haritada Marsın bulunduğu ev ve diğer planetlerle yaptığı açılarda çok önemlidir.

Marsın bu temsil ettiği olumlu veya olumsuz olabilecek hareket biçimlerini Mars transitleri ile takip edebilir ve enerjiyi daha üretken kullanmak için bu özel devinim tarihlerinden faydalanabiliriz.

Koç burcu ve 1. Evin doğal yöneticisi olan Mars, Akrep burcu ve 8. Evi de yönetmektedir. Yine Oğlak burcu ve 10. Evde güçlenen kendini iyi ifade edebilen Mars, Terazi de ve 7. Ev ile Boğa ve 2. Evde kısıtlanır yine Yengeç burcu ve 4. Ev de rahat değildir.


//alıntı//
Mars

Yönettiği: Koç ve akrep

Zarar gördüğü: boğa ve terazi

Güçlü olduğu: Oğlak

Düşük olduğu: Yengeç

Zodyak ın çevresini 687 günde döner. Her burçta ortalama 2 ay kalır.

Arketipi: Kahraman ve fatih

Gölgesi: Vahşi, yıkıcı,yok edici insan

Prensibi: Mars irade gücünü ve bireyin fethetme arzusunu temsil eder. Yaşamda karşınıza çıkan güçlüklerle savaşmak ve dünyaya nüfuz etmek için gereksinim duyduğunuz enerjiyi ve dayanıklılığı simgeler. Mars yaklaşımlarınızın direk ve dobra oluşunu, yüksek dozda kararlılığı, mücadeleye istekli oluşu ve risk olmadan hoşlanmayı gösterir.Her çatışmada savaşma biçimimizi ve gerekli enerjiyi Mars belirler. Saldırganlığı ve saldırganlığın getirdiği sorunları, dinamizmi, dürtüyü, ve tutkuyu temsil eder. Güneş ile birlikte Mars horoskoptaki erkeksi prensibi sembolize eder. Mars fevriliği, gençliği ve sevgiliyi gösterir.


Güçlü yönleri: Azimli birey. Kalıcı güce sahip ve hedefe yönelmiş hareket yeteneği. İsteklerini dayatır. Amacına sadık ve risk almaya çok isteklidir ( ama önlemlerini de alır.) Saldırganlık gücü fethedebileceği, kendisini boşaltıp, anında kararlı, cesur, azimli, tutkulu ve dayanıklı bir şekilde ilerleyeceği uygun bir hedef bulur. Dürtüleri güçlü,ama kontrollüdür. İhtiraslı ve doyurucu bir cinselliğe sahiptir.


Problemli Alanı: Vahşi, hayvansı. Spontan ve önceden kestirilemeyen patlamalarla ortaya çıkan tümüyle kontrol dışı enerji ve saldırganlık potansiyeli taşır. Sabırsız, fevri, zalim, kontrolsüz ve sadisttir.Belirsiz güdülerle dikkati dağılır. Saldırganlık dürtüsü yıkıma, hatta özyıkıma yol açabilir. Doyumsuz, aşırı uçlarda şiddet içeren ve son derece yetersiz bir cinselliğe sahiptir.

Amacı: Marsın gücünün amacı gerçek tebiatınızı gerçekleştirmek, gelişmenizi ve başarılarınızı çoğaltmak ve sizi başkalrının saldırılarından korumaktır. Mars kendinizi savunmak, kazanmak, hakkınız olan şeyleri elde etmek ve bunları muhafaza etmekve birinci olmak için gereken gücü verir. Marsın bir amacıda cinsel doyumdur. Marsın insanı yönetebileceği problemli amaçlarda olabilir: örneğin; hırsızlık ve cinayet, intikam, savaş ve savaş suçları, ve daha kudretli olanın zafer kazanacağı tüm durumlar.



Mars prensibinin Temsilcileri: Tüm öncüler, fatihler, savaşçılar, cüretkar girişimciler, liderler, serüvenciler, askerler, atletler, ve diğer rekabetçi insanlar. Ama aynı zamanda, gözünü kırpmadan yıkan insanlar, fanatikler, egoistler, korsanlar ve işkenceciler.




Fiziksel Bağlantıları: Adaleler, safra kesesi, kan, alyuvarlar, bedenin ısı ayarlama sistemi


Mitolojik Bağlantıları: Aries(yunan)/ Mars (roma) Yunanlıların zalim saydıkları, dolayısıyla sevmedikleri ve beğenmedikleri ama Romalılar tarafından bir devlet tanrısı katına yükseltilen savaş tanrısı.
Google, Mars’ı internete taşıdı...

--------------------------------------------------------------------------------




İnternetin en büyük arama motoru Google, Dünya ve Ay’dan sonra da Mars’ın yüzeyini internet taşıyor.
NASA arasındaki anlaşma uyarınca, Google Mars Odyssey ve Mars Global Surveyor uzay araçlarından gelen fotoğrafları arama motoruna entegre ediyor. Kullanıcılar, uydulardan gelen görüntülerde interaktif olarak Mars yüzeyinde gezinti yapabilecek.
Kızıl Gezegen’in üç farklı haritası yapıldı. Bunlardan biri yükseltileri gösteriyor, ikincisi siyah-beyaz ve üçüncüsü ise soğuk bölgeleri koyu, sıcak bölgeleri açık renkli gösteren kızılötesi haritası.

NASA UZMANLARI GÖZÜYLE
Kullanıcılar bu haritalara ‘zoom’ yaparak, yüzey üzerindeki dağ, tepe, kanyon, dere yatağı gibi detayları NASA bilim insanlarının gördüğü şekliyle görebilecek. Haritalar ayrıca NASA’nın ikiz robotları Spirit ve Opportunity’nin de yerlerini gösteriyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen projede, Mars görüntüleri gerekli olduğu hallerde uydulardan ulaştığı şekilde güncellenecek.

Kızıl Gezegen’in fotoğrafları şimdiye dek internette çeşitli mecralarda bulunabiliyordu. Ancak, Google’ın yeni internet sitesi sayesinde uzay meraklısı kullanıcılar Mars fotoğraflarını kendi istedikleri gibi inceleyebilecek.

Sitye girmek için tıklayınız; http://www.google.com/mars
MARS

Mars genellikle sahneye savaş tanrısı olarak çıkar. Bu doğru olmasına rağmen, insanı yanıltıcı da olabilir, çünkü genellikle disiplinli savaşçı Mars'ın bitirmesi gereken savaşı Venüs çıkartır. Vitrindeki elbiseyi Venüs beğenir, onu almaya Mars gider. Mars için çizilen tutkulu imaj iyi bir savaşçının göstergesi olamaz. O genellikle kılıç, kalkan kuşanmış, harekete geçmeye hazır küçük karanlık bir varlık olarak tasvir edilir. Bu noktada sembolün anlamını kavramayı öğrenmemiz gerekir. Güç, küçüklük ve koyu renk, kontrollü ve pasif dinamizmin göstergesidir. Kalkan direnmek, kılıç savunmak için vardır. Savunma bir savaşçının asıl varoluş nedenidir. Mars'ın bilgelik tanrıçası ile savaşındaki yenilgisi, rolünü yanlış oynadığını gösterir. Astrolojide "küçük zarar veren" olarak kabul edilen Mars'ın da diğer gezegenler gibi olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Bir insanda doğru karar verebilme ve disiplinle ilgilidir. Hediyesi cesarettir, ancak doğru bir neden için. Bir doğum haritasında kötü konumlanmış bir Mars çok fazla veya çok az kontrolü gösterir. Romalılar Mars'ı patronları olarak kabul etmişlerdi. (Mars ayrıca cerrahların patronudur.) İmparatorluklarının yükseliş ve düşüşü Mars'a özgü prensiplerin işleyişini çok iyi göstermektedir. Roma Mars'ın ilkelerini kollamayı bıraktığında çürüme başlamış, bunu da vahşet ve Mars'ın tüm olumsuz nitelikleri izlemiştir. Bir insanda Mars dönemi "adam olma" dönemidir.

Mars'la özdeşleştirilen tanrılar savaş, ölüm, fırtına, veba ve katliamın temsilcileri veya ejderhaların katilleridir.

ARES Yunan savaş tanrısı, büyük Olimpus tanrılarından biri, Romalıların Mars'ıyla özdeş.

ATTİS-ADONİS Küçük Asya'da Mars'a verilen isim.

BELATUCADRUS Roma Britanyasında tapılan bir tanrı. İngiltere'de bu tanrı için hazırlanmış sunaklar bulunmuş ve bazı sunaklarda Roma tanrısı Mars'la eş tutulduğu görülmüştür.


COCIDEUS (veya COCIDUS) Roma Britanyasında Cumberland'deki sunaklar bu tanrı için hazırlanmış ve Mars'la eş tutulmuştur.


HERKÜL Güneş'in değil Mars'ın insanlaşmış halidir. Alfred J. Pearce The Text-Book of Astrology kitabında şöyle yazmaktadır, "Hyginus 'üçüncü gezegenin, ötekilerin Herkül adını verdikleri, Mars' olduğunu söyler. Macrobius 'Maro derin çalışmaları olgunlaştıktan sonra Salii'yi Herkül'le ilişkilendirir, çünkü rahipler bu tanrıyı Mars'la bir kabul ediyorlardı' der. Aynı şey Varo'nun 'Diğer Herküller' diye isimlemdirilen 'Menippea'sında da doğrulanmaktadır. Burada Herkül hakkında uzun araştırmalardan sonra bu tanrının Mars olduğu ispatlanmıştır. Diğerlerinin Mars adını verdikleri yıldıza Kaldeliler Herkül demektedirler."



INDRA Yılanları ve ejderhaları öldürdüğü için bazı otoriteler tarafından Hinduların Mars'a eşit tutulan tanrısı olduğu söylenmektedir.

MAMERS Mars'ın Osk dilindeki (eski İtalyanca) adı.


MARS Eski Roma savaş tanrısı. Başlangıçta Romalıların doğa tanrısıydı, mahsülün ve sığırların bekçisiydi, hastalık, fırtına ve kuraklık onun vesayeti altındaydı.

NERGAL Yıldızı Mars olan Sümer-Akad savaş ve avcılık tanrısı. Romalı Mars'la özdeş.

ODİN Kuzey Avrupa'nın kudretli savaş, ölüm, esinlendirme ve zafer tanrısı.

TIWAZ Mars'la bir tutulan Germen savaş tanrısı.

TYR İskandinav savaş tanrısı.

WODAN (veya WOTAN) Putperest Germenlerin taptığı, Romalı Mars'la ilişkilendirilen, savaş tanrısı.

ZALBAT Fırat bölgesinde savaş tanrısı.



MARS'IN SEMBOLÜ



Bu sembolde bir daireden 45o açıyla sağa doğru çıkan bir ok görüyoruz. Eskiden Mars'ın sembolü Venüs sembolünün tam tersiydi. Madde (haç) tin'in, sonsuzluğun (daire) üstünde duruyordu. Şimdiki sembolün grafik olarak Yunan savaş tanrısı Ares'in kalkanını ve mızrağını tariflediği söylenmektedir. Kendini ortaya koyan, maskülen Mars sembolünün ereksiyon halindeki erkek cinsel organını simgelediğini söylemek de olasıdır. Bu fallus simgesine eskiden yaygın biçimde doğada üretken gücün sembolü olarak tapılmaktaydı. Şimdi de tıpta ve biyolojide maskülen prensibi göstermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu glif hem kadında hem erkekte bulunan ifadenin fiziksel ve duyusal fonksiyonunu sembolize etmektedir. Objektif ve bir hedefe doğru yönelmiştir. Enerji potansiyelini tanımlamaktadır.



MARS'IN TEMEL FONKSİYONU



Mars'ın temel fonksiyonu kendini ortaya koyma, kendini yansıtma ve enerjik duygusal aktivitedir. Objektif olarak çevreyi etkilemek veya yönetmek, veya organizmayı savunmak için enerjik ve aktif bir kendini ortaya koyma sistemi geliştirir.



Enerji merkezden dışa doğru yönelmiştir. Kendini ortaya koyma, inisiyatifi alma, girişimci olma ve yeni şeylere öncülük etme ihtiyacı söz konusudur. Her koşulda usta olma, egemen olma ve büyük güç sergileme eğilimi vardır. Her iki cinste de erkeksi dürtüyü temsil eder. Cinsel dürtüde temelde fiziksel arzuyu, duyusal doyum tutkusunu, içe sızma, duygusal enerjiyi ve tohumu bırakma ihtiyacını gösterir. Bu fonksiyonla bağlantılı tüm dürtülere hisler eşlik etmektedir. His bedenin belirli bir hareket veya tepkiye hazırlanırken veya uyarılırken nasıl hissettiğidir. His bir deneyimle kişisel düzeyde haşır neşir olmaktır -bu ne kadar yakınsa, his de o kadar yoğundur.



Astroloji, Psikoloji ve 4 Element kitabında Stephen Arroyo Mars'ın fonksiyonu ile ilgili olarak şu soruları soruyor:



Kendisini nasıl ortaya koyar?

İsteklerini nasıl ifade eder?



Mars'ın yapıcı özellikleri: Aktiflik, cesaret, maceracılık, öncülük, bağımsızlık, ahtiras, kararlılık, rekabetçilik, ikna edicilik, spontanlık, girişimcilik.



Mars'ın yıkıcı özellikleri: Saldırganlık, zorlamak, kabalık, dürtüsellik, sabırsızlık, düşüncesizlik, ben-merkezcilik, sonucu düşünmemek, kavgacılık, işbirliği yapmamak, hoşgörüsüzlük.


Geleneksel olarak Mars'la ilişkilendirilenler: Enerji, hareket, tutku, ateş, yanıklar, kesikler, savaş, vahşet, ısı, cinayet, makina, demir, çelik, alet kullanmak.

MARS ve BAĞLANTILARI

MESLEKLER: Ordu, polis teşkilatı, cerrah, doktor, dişçi, bileyicilik, kasap, tabakçı (hayvan postu, derisi), marangoz, demirci, hırdavatçı, demir-çelik sektörü, savaş malzemeleri üretimi, silah yapımcısı, makinist, teknisyen, makine tamircisi, itfaiyeci, hırdavat ticareti, hızar, atlet, boksör, güreşçi.

BİTKİLER: Aloe, Manisa lalesi, zambak, fesleğen, reyhan, şimşir, yaban gülü, katır tırnağı, kebere tomurcuğu, arnavut biberi, kahve, papatya, düğün çiçeği, tere, labada, efelek, sarımsak, zencefil, kantaron, alıç, ağıotu, baldıran, kendir, kenevir, çoban püskülü, çam, soğan, biber, nane, ananas, tütün. Tüm dikenli bitkiler, iğne yapraklı ağaçlar ve çalılar, fundalar.

RENKLER: Al, kırmızı, şarap rengi, koyu vişne; aynı zamanda koyu turuncu, pembe, kiraz kırmızısı, vişne, morumsu kırmızı, insanı harekete geçmeye yönelten tüm renkler.

METALLER, MİNERALLER: Demir; aynı zamanda arsenik, sülfür, antimon, kükürt, toprak boya.

DEĞERLİ TAŞLAR: Yakut, bazen pırlanta, kırmızı mercan, jasper, mıknatıs, kantaşı, çakmaktaşı.

HAYVANLAR: Ağaçkakan, kartal, karga, atmaca, şahin, doğan, panter, kaplan, kurt, akrep, örümcek, köpekbalığı; tüm zehirli yılan ve böcekler ile tüm avcı hayvan ve kuşlar.

TATLAR: (Sepharial’a göre) Yavan, tatsız, lezzetsiz ve kokusuz.

BİÇİMLER: (Sepharial’a göre) Sert açılar ve uçlar; sivri uçlu, maksatlı ve belirgin düz hatlar, çizgiler, doğrular.

HAFTANIN GÜNÜ: Salı. İngilizcesi Tuesday, Almancası Dienstag, İtalyancası Martedi, Fransızcası Mardi, Anglo–Sakson dilinde Tiwesdoeg (Tiw).

Hazırlayan: Barış İlhan

Kaynaklar:

Jeff Mayo, The Planets and Human Behavior

Warren Kenton, Astrology
Savaşın Efendisi MARS

Mars genellikle sahneye savaş tanrısı olarak çıkar. Bu doğru olmasına rağmen, yanıltıcı da olabilir, çünkü genellikle disiplinli savaşçı Mars'ın bitirmesi gereken savaşı Venüs çıkartır. Bir şeyi Venüs ister, onu almaya Mars gider. Mars için genellikle vahşi bir imaj çizilir, ama bu imaj iyi bir savaşçının göstergesi olamaz. O genellikle kılıç, kalkan kuşanmış, harekete geçmeye hazır küçük karanlık bir varlık olarak tasvir edilir. İyi savaşçıyı kavramak için bu sembollerin anlamını kavramamız gerekir. Küçüklük ve koyu renk, kontrollü ve pasif dinamizmin göstergesidir. Kalkan direnmek, kılıç savunmak için vardır. Savunma bir savaşçının asıl varoluş nedenidir. Astrolojide "küçük zararlı" olarak kabul edilen Mars'ın da diğer gezegenler gibi olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Doğru karar verebilmek, inisiyatif kullanabilmek ve mücadele edebilmekle ilgilidir. Hediyesi cesarettir, ancak doğru bir neden için. Bir doğum haritasında kötü konumlanmış bir Mars çok fazla veya çok az kontrolü gösterir. Romalılar Mars'ı patronları olarak kabul etmişlerdi. İmparatorluklarının yükseliş ve düşüşü Mars'a özgü prensiplerin işleyişini çok iyi göstermektedir. Roma Mars'ın ilkelerini kollamayı bıraktığında çürüme başlamış, bunu da Mars'ın tüm olumsuz nitelikleri - saldırganlık, zorbalık, vahşet, sabırsızlık, düşüncesizlik, ben-merkezcilik, sonucu düşünmemek, kavgacılık, işbirliği yapmamak, hoşgörüsüzlük- izlemiştir. Mars’ın olumlu özellikleri aktiflik, cesaret, öncülük, bağımsızlık, kararlılık, rekabetçilik, ikna edicilik, girişimcilik ve inisiyatif kullanmaktır. Bir insanın yaşamında Mars dönemi "adam olma" dönemidir ve bu esnada Aristo’nun sözüne kulak vermek önemlidir: “Herkes kızabilir -bu kolay bir şey. Ama doğru insana, doğru derecede, doğru zamanda, doğru bir nedenle ve doğru bir biçimde kızmak; İşte bu kolay bir şey değil!”

Barışın gezegeni Venüs Türkiye’nin doğum haritasında Akrep burcundadır. Akrep Venüs’ün özelliklerini iyi gösteremediği bir burçtur. Burada Hürrem Sultan gibi entrikalara dalabilir. Akrep’in gölge yönlerinden birisi çevresindekileri kendi uzantısı sanması, onları yutması ve kendi isteklerinin herkes için meşru olduğunu düşünmesidir. Diğerlerinin kendi istek ve özelliklerine sahip ayrı bireyler olduğunu düşünemez ve kendi iradesini onlara dayatır. Bunu olumluya dönüştürebilmek için önce kendi iradesini nasıl dayattığını görmesi ve diğer insanları kontrol isteğine hakim olmayı öğrenmesi gerekir. Ancak bundan sonra bütünün çürümesine neden olan uzuvları saptayıp eleyerek iyileştirici özelliklerini seferber edebilir. Eğer bunu başaramazsa Venüs’ün Mars’ı nasıl bir savaşa sürükleyeceğini hayal etmek çok kolay.

Venüs Türkiye'nin haritasındaki Mars'ının yöneticisidir. Mars kanı, vahşeti, öfkeyi temsil eder, ancak psikolojik anlamıyla nasıl hareket ettiğimizi, hayatta kalma mücadelemizi nasıl yaptığımızı, hakkımızı nasıl aradığımızı, öfkemizle nasıl baş ettiğimizi gösterir. Türkiye'nin Mars'ı vatanı, kökleri, geçmişimizi, en derin yerlerimizi, yani yerin dibini simgeleyen 4. evde ve Terazi burcundadır. Terazi burcu Mars'ın rahat etmediği, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gösteremediği burçtur. Terazi burcundaki bir Mars paylaşımı, işbirliğini, dengeyi ve ölçülüğü yaratacak, "sen" veya "öteki" bilincini geliştirecek şekilde hareket etmek, hakkını ötekini de gözeterek savunmak zorundadır. Aksi takdirde iyice kötüleşir. Hakkını aradığını zannederek yıkıcı hale gelir. 4.evdeki Mars köklerini, geçmişini araştıracak, geçmişin koşullanmalarından özgürleşecek şekilde hareket etmelidir, aksi takdirde öfkeli bir milliyetçi olur, kan döker. İşte Venüs bu Mars'ın düzenleyicisidir. Yani Venüs iyi durumdaysa bu Mars'ı da iyi duruma sokabilir. Ancak Türkiye'nin Venüs'ü rahat etmediği, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gösteremediği Akrep burcundadır. Akrep'in arıtma, yaşama döndürme veya öldürme, yok etme özelliklerini düşündüğümüzde, ikincisine neden olabilir. Akrep'teki bu Venüs'ün düzenleyicileri Mars ve Pluto'dur (Akrep'in iki yöneticisi). Yani Mars iyi durumdaysa bu Venüs'ü de iyi duruma sokabilir. Biliyoruz ki Mars pek iyi durumda değil. Ancak bu Mars ve Venüs birbirlerinin burçlarında oldukları için karşılıklı ağırlama durumundalar, yani ikisi bir araya gelmiş, ya da Venüs kendi burcunda ve Mars kendi burcunda gibi düşünebiliriz. Yani Akrep'in arıtan, yeniden hayat veren, Terazi'nin dengeleyen, barış yaptıran yönlerini ortaya çıkartabilirler. Eğer Venüs herkesin kendine özgü bir birey olduğunu fark ederse, Mars da bu farklı bireyler arasında uyumu ve işbirliğini sağlamak üzere harekete geçebilir. 2005 yılının Ekim ayından bu yana Türkiye'nin Mars'ı Güneş Tutulmaları ile tetiklendi. Yani yukarıdaki temalar harekete geçmiş durumda.

Şimdi Mars gökyüzünde Yengeç burcunda ilerlemektedir. Türkiye’nin Yükselen burcu Yengeç’tir. 18 Ekim’de tezkere meclisten geçerken Mars da tam Türkiye’nin Yükselen’inin üzerinden geçiyordu. Buna 12 askerin öldürülmesi eşlik etti ve Mars savaşı açıkça tetiklemiş oldu. Türkiye’nin haritasında Yengeç burcunda bir de yeraltının yöneticisi olan Pluto var. Mars şimdi ona doğru ilerliyor. Pluto karanlık yönüyle güç savaşlarının, ‘ya hep ya hiç’in, kinin ve intikamın sembolüdür. Aydınlık yönüyle ise geçmişten kalan çürümüşlüklerin elenmesini, arıtılmasını ve dönüştürülmesini simgeler. Yengeç burcu geçmişin burcudur. Mars’ın şimdiki hareketi eski koşullanmaların temizlenmesi gereğini gösteriyor. Eğer bu yapılmazsa geçmişin hortlakları büyük bir korku yaratarak herkesi cehenneme sürükleyebilirler. Bu durumda en sağlıklı davranış köklerde ciddi bir arıtma operasyonu ile herkesin kazanacağı durumlar yaratmaktır. 10 Kasım günü Türkiye’nin Venüs’ünün üzerinde bir Yeniay gerçekleşecek. Yeniay yeni başlangıç demektir. Venüs son yıllarda deprem dahil Türkiye’nin yaşadığı birçok olumsuz olayda baş tetikleyici olarak görülüyordu. Günümüzde biz her ne kadar Venüs’ü uğurlu bir gezegen kabul ediyorsak da eskiden Venüs’ün gökyüzündeki hareketleri aynı zamanda savaşı simgeliyordu. Yeniay esnasında Mars tam Pluto’nun üzerinde olacak. Mars da tetikleyici bir unsurdur. Olayları tetikler. Bu iki tetiklenme eğer enerjileri olumluya çevrilemezse, oldukça karanlık günlere işaret etmektedir.

15 Kasım günü Mars Pluto’nun üzerinden gerilemeye başlayacak. O günler Mars enerjisi çok güçleneceği için kritik günler. Bir gezegenin geri hareketi o gezegenin enerjisinin yeryüzünden geri çekileceğini gösterir. Bu durumda savaş enerjisi geri çekilecek, ancak o zamana kadar savaş çıkmış olursa, bu geri hareket büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağının işareti olacak. Mars Ocak 2008’in sonuna kadar, 75 gün geri gidecek. Sonra ileri hareketinde Nisan ayında tekrar Pluto’nun üzerinden geçecek. Bu süre zarfında her türlü savaş kararının gözden geçirilmesi, yeniden düşünülmesi ve hatta bunların iptal edilmesi gerekir. Önümüzdeki yıllarda astrolojik açıdan Türkiye’yi oldukça zorlayacak hareketler yaşanacak. Şimdiden kan kaybetmiş durumda, eğer kendini iyileştiremezse, ilerideki bu hareketlere dayanması çok zor görünüyor. Yarını bugünkü hareketlerimiz yarattığına göre mutlaka birliği sağlayacak şekilde hareket edilmesi gerekiyor. Mars’ın geri hareketinin başlayacağı gün Venüs Türkiye’nin Mars’ının üzerine gelecek. Burada savaştan ziyade barışın temsilcisi olması dileğiyle...

Barış İlhan
MARS

Mars'a ilişkin ilk mitolojiler Mezopotamya'da M.Ö. 4000'li yıllara kadar gitmektedir. tanrı nergal'le eşleştirilen gezegenin mısır'daki adı kızıl horus, perslerde verethragna ya da varhan'dır. hintliler de mars margala der. gezegenin rengi bize en önemli ipuçlarını verir. kızıl rengi dökülen kanı çağrıştırır. her şeyden önce mars savaş tanrısıdır. eski yunanlılar onu ares'le özdeşleştirmişlerdir.ares'in zeus ile hera'nın oğlu olduğu söylense de, bazı kaynaklarda babasız doğduğundan söz edilir. kaynaklarda şöyle geçer: "tanrılar gibi insanlar da onu sevmezdi. yunanlılar da ona pek saygı göstermezlerdi. halbuki romalılar, asker bir millet oldukları için en çok önem verdikleri tanrı, savaş tanrısıydı"

mars astrolojide enerji ve eylemi açıklar. kas gücü mars'ın yönetimindedir. mars keser, biçer ve kanatır. bu yüzden keskin nesneler, ameliyat aletleri, kılıçlar bize mars'ı anımsatır. mars bizim savunma güdümüz olduğu kadar düştükten sonra tekrar ayağa kalkabilme, direnme ve mücadele arzumu da açıklar. tehlikeli konumlanmış bir mars her zaman dikine gitmeye eğilim gösterdiğinden kavga çıkarıcı olabilir. zayıf bir mars ise, öfkesini yerinde kullanamayan, boyun eğen bir görünüm yaratacaktır. mars tartışmacıdır ve işbirliği yanlısı değildir. bir bakıma, tıpkı güneşte olduğu gibi 'ben' değerine vurgu yapar. mars yine güneşle birlikte eril enerjileri açıklar. örneğin bir kadının haritasında eş ya da partnere ait ipuçları verebilir. rekabetçi doğası, kolayca kıvılcım alabilen öfkesi ve yıkıcılığı vardır. bu özelliklerinden dolayı mars malefik, diğer bir deyişle yaşam karşıtı enerjiler barındırır. gezegenin astrolojik karakteri , doğası da sıcak ve kurudur. mars yakıcı, patlayıcı ve ateşe vericidir. yakıp tüketir. tıpkı kaslarımızda yanan oksijen gibi. kuru özelliği kurutucu olduğunu gösterir. savaşın alevlerinin büyüyüp gelişmesine imkan vermez. mars cinsel aktivite ve şehvani isteklerle de ilgilidir. zaten sembolü bunun en açık göstergesidir. ruhsal anlamıyla (esoterik açıdan) mars bedeni ve kişiliği, yani alt dünyayı harekete geçirerek, ruha karşı başkaldıracak ve böylece gelişime yol açacaktır. mars tutkudur ve tutku ruhu ateşler, geliştirir.

psikolojik yönüyle mars günümüzde, kişiliğin eril yönünü açıklar. savaşkan niteliği, fetheden, kontrol edilmediğinde istediğini yıkarak ve yakarak almak isteyen bir savaşçıyı temsil eder.

astrolojik olarak mars gündüz gözüyle koç, gece yönüyle akrep burcuyla ilişkilidir. eskiler mars'ı bir gece gezegeni olarak ele almışlar, böylece onun kızgınlığının gecenin neminde dengeleneceğini düşünmüşlerdir. gerçekten de mars aslında akrep burcunda daha kontrollü ve kararlıdır. koç ilişkisi içinde mars bize cesareti, kas gücünü, hızlı hareket edebilmeyi ve kendini savunabilme durumunu anlatır. böyle bir mars haritada rahat bir evde ise liderlik yeteneği ve karizma getirebilir. mars'ın akreple olan ilişkisinde ise daha fazla tutku, derine gitme isteği ve büyük dayanıklılık vardır. bununla birlikte, akrep burcunda olmakla birlikte haritada rahat konumlanmamış olan bir mars kinci olabilen, bilerek kötülük yapabilecek bir yapıya işaret edebilir.

üçlüsü: william lilly'e göre mars su üçlüsü olan yengeç, akrep ve balıkla ilişkilidir. mars aynı zamanda ateş üçlüsünün katılımcı yöneticisidir.

doğası: mars maskulen, gece gezegenidir. sıcak ve kuru, kolerik (kolay öfkelenen) karakterdedir. eskiler mars'a küçük kötülük adını vermişlerdi.

mars olumlu konumlandığında kişiye cesaret, savaşta ve tartışmalarda başarı, arzu, kas gücü, dayanıklılık ve özgüven sağlar.

olumsuz konumlanan bir mars ise felakettir. kavgacı, yıkıcı, var olanı elinde tutamayan, müsrif, yakan yıkan, aptalca risklere giren, terör yaratan, kan döken, tartışmacı, kıskançlığı yüzünden zalimce hareket edebilecek, acımasız bir hal alır. bu konumuyla mars bir hırsız, cani, sadist ya da tanrı korkusu olmayan, bildiğini okuyan, baskıcı birisidir.
Mars, dünyadaki tüm diğer gezegenlere enerji veren ve onları ateşleyen bir gezegendir. Temsil ettiği özellikler girişkenlik, hareketlilik,cesaret, rekabet, dayanıklılık,kuvvet,güç ve enerjidir.
Mars erkeksi bir gezegendir. Çevrenize karşı galip gelmenizi sağlayan bir enerjisi vardır. Aynı zamanda ateşi ve onun ani ve güçlü enerjisini simgeler. Mars'tan olumlu yönde etkilendiğiniz zaman sizi her türlü kötü durumdan ve zorluktan kurtarır. Her türlü koşula rağmen başarıyla yolunuza devam etmenizi sağlar. Mars'ın güçlü olduğu zamanlarda ani duygusal çıkışlar ve ya bir kaza tehlikesi yaşayabilirsiniz. Mars kolayca bir işe girişebilme ve bunda fazlasıyla başarılı olma ruhu verecektir. Sağlık açısından kas sistemini, kandaki al yuvarları ve sempatik sinir sistemini idare eder.
Zodyağın çevresinde dolaşması iki sene sürer ve her burçta altı yedi hafta kalır. Koç burcunun doğal yöneticisi ve akrep burcunun da yardımcı yöneticisi konumundadır. Mars oğlak burcunda yükselir. Terazide güçsüz, yengeçte ise zayıftır. Marsın yönetimindeki bu burçtan insanlar özellikle dışavurumcu yapılarıyla dikkat çekerler ve hayatlarının her alanında ön plana çıkmayı severler.Mars'ın yadsınamaz bir enerjisi ve gücü vardır. Olumlu yönleri liderlik, özgürlük ve adalet aşkı ve netliktir. Olumsuz tarafları ise saldırganlık zalimlik, bencillik, acelecilik ve kavgacılıktır.
Sayfalar: 1 2 3
Referans Adresler